Proč? A proč ne?. Nemusíte semnou souhlasit a je to vlastně úplně jednoduché. Mohu mluvit jenom o věci, kterou mám ověřenou tj. KIA Sportage 1,7 CRDI vyrobená v r. 2011. KIA Sportage vyrobená od července 2010 není stavěná do terénu, ale na silnici. Kdo nevěří, ať se podívá pod auto a prohlídne si plasty a lamely pod autem. Světlá výška je jenom 18 cm, tudíž má horší nájezdové úhly, než jiná auta v této kategorii. Což zmínili už v roce 2010 reportéři, kteří měli toto auto v testu, stejně jako poskakování na nerovnostech. Doslova " KIA Sportage nemá ráda příčné nerovnosti ". Tohle věděli určitě všichni, kdo si tohle auto kupovali. A teď postupně odbouráme některé názory lidí, kteří sním nikdy nejezdili.
Je líné. Zrychlení 0 - 100: 12,9 vteřiny. Oktávka se stejným motorem je přibližně o 2 vteřiny rychlejší a tohle je větší a těžší auto.
Je neohrabané: Poloměr otáčení je 5 metrů. Která auta tohle dokážou?
Je nestabilní: Jízdní valstnosti jsou podle testů odborníků srovnatelné s Fordem a se Škodovkou.
Je slabé: Tak si do něj sedni nastav si na tempomatu nějakou rychlost a nech ho jet. Uvidíš sám. Podle testů má auto překvapivě dostatek výkonu.
Velká spotřeba: Opravdu je průměrná spotřeba 5,8 l/100 km (všechny druhy cest) tak velká? Moje nejlepší 5,1 tam a 5,3 zpátky. Nejhorší 6,6.
Jak už jsem psal. Použil jsem recenze z testů novinářů a Autosalonu.
Důsledek toho, že jsem si ho koupil:
Ano něco si tím kompenzuji. Měřím jenom 170 cm a je hezké být o hlavu vyšší než ostatní.
Neskutečná pohoda jízdy. I na D1 ve 130 můžeš klidně poslouchat rádio a bavit se se spolucestujícími.
U nás jich jezdí mraky, ale stejně se lidi na každém parkovišti otáčejí.
Sedíš výš a proto za mlhy a deště můžeš jet rychleji, protože líp a dál vidíš.
Po dlouhé cestě do Brna, Ostravy ani Londýna mě nebolel zadek, hlava ani záda. Brno a Ostravu jsem jel bez střídání. Ani po příjezdu do Londýna si nikdo z osádky nestěžoval. V klidu jsme se po ubytování vydali na procházku, což bylo s jinými auty nemožné.
Výbava je na úrovni mnohem dražších aut a až na občasné problémy zapínáním tempomatu taky funguje.
A nakonec to nejdůležtější: Je to nejhezčí auto na světě

.
Sportage 1,7 CRDI 07.2011. Spotřeba 2013 - 6,25