Také se podělém o své zkušennosti. Pořídil jsem nejlevnější přestavbovou jednotku na trhu od
http://www.autoethanol.cz . Cena i s dopravou vyšla na 1830,- Kč. Vzhledem k ceně "odborné montáže" jsem si ji namontoval sám, je to zhruba 15 minut práce. Nádrž jsem vyjel téměř do dna (mohlo tam zbýt tak 4-5 litrů benzinu) a vzla jsem na zkoušku 15l E85.
Jednotku jsem nastavil na obohacení 30% u E85, 20% u E70 a 15% u AUTOmatického režimu, protože mi přijde divné využívat přepínání směsi 85 a 70 jako nějaký tuning na "výkon" a "úsporu" - pochybuju, že by při 5% obohacení (dle návodu) motor netrpěl na chudou směs...
Při testovací jízdě se neprojevila žádná ze závad popisovaných v různých diskuzích, ale více méně ani žádný zázrak v podobě výkonu Formule 1. Volnoběh je tišší a pravidelnější a když si pořádně nasajete z výfuku, zjistíte, že ven jde doslova čistší vzduch než ten, který jde do sání. Teplý motor startuje na ťuknutí a chová se stejně jako při jízdě na BA95, pocitově bych ale řekl, že je lehce pružnější (na rovince na 4ku z 50 km/h na 90 km/h zrychluje podstatě lépe). Nezjistil jsem ani nějaké cukání, nebo propad výkonu při plném plynu ani žádný problém v loudání se "jednička volnoběh". Co se týče studených startů uvidím časem. Podle diagnostiky obě lambdy dávají standardní signál a řídicí jednotka dopočítává +4,8 % dlouhodobé přizpůsobení dávky paliva. Celkem se tedy zatím obohacuje o 19,8% s tím, že směs v nádrži je zhruba 5l BA95 a 15l E85. Počítám, že konečné obohacení se zastaví někde na 25-30% u čistého E85. Pokud by to zhruba odpovídalo spotřebě, tak ta naroste z 10 na 13 l/100 km. To je při současných cenách PHM 382,- / 325,- Kč za 100 km, takže úspora tam skutečně nějaká bude. Na 10 tis. km zhruba 5700,- Kč.
Je to dáno tím, že aby motor dokázal využít plný potenciál E85, musel by mít kompresní poměr aspoň 10,5:1. Moje dvoulitrová Sportage má 10,1:1 což je na hranici. Dovedu si ale představit, že maloobjemový motor pracující s vyššími otáčkami a vyšším kompresním poměrem by nejen ušetřil, ale ještě by jel jak střela. Budu ještě dál zkoušet a po čase sem hodím nějaké optimalizované nastevení přestavbové jednotky.
Co bych u této levné jednotky ocenil je teplotní čidlo, které by automaticky nastavilo funkci studeného startu (zde je to řešeno tak, že se studený start aktivuje když po zapnutí zapalování počkám více než 5 sekund a poté staruji - jednotka pak po dobu 1 minuty obohacuje navíc o nastavenou hodnotu, kterou plynule snižuje). Spíše ale nesouhlasím s tím, že přestavba musí komunikovat s lambda sondou. Naopak si myslím, že by se přestavbová a řídicí jednotka mohly v tomto případě někdy hádat o to, kolik bude která z nich v daný moment obohacovat a zbytečně tak bude kolísat správný poměr směsi... Ale to už je na poněkud odbornější diagnostiku, než které jsem doma u garáže schopen...