klepanie pri vyššom výkone

Motor, spojka, převodovka a vše kolem.

klepanie pri vyššom výkone

Příspěvekod PeterXX » 11.04.2012 12:55

Dobrý deň. Od júna 2009 mám benzínového Ceeda 1,4. Najazdených skoro 14 000 km. Žiadne závady okrem tradičného hluku pri pomalom brzdení som doteraz nemal, ale v poslednom čase pozorujem pri silnejšom pridaní plynu alebo jazde do kopca zvláštne klepanie z motora. Je to niečo podobné ako bývalo u škodoviek 105/120 legendárne "klepanie ventilov", ale je to jemnejší zvuk, také akoby škŕkanie. A mám pocit, že je aj nižší výkon a vyššia spotreba. Nikdy som nemal vo zvyku dupať na plyn, ale niekedy skrátka treba ten pedál s rozumom pritlačiť, to je normálne. Pravidelne sa to klepanie a škŕkanie deje napríklad keď idem 60 - 70 km/h do mierneho brehu na most (Nový, Apollo, ...). V takej situácii je myslím ideálne mať tam zaradenú 4-ku a len nepatrným tlakom udržiavať rýchlosť, no akonáhle príde breh, už je to tam. Najprv to počuť len zvonka, keď otvorím okno, tak sa ten zvuk odráža od zvodidiel, ale keď pridám ešte trošku, už je to také výrazné, že to počujem aj pri zavretom okne. A posledný mesiac sa to deje už aj pri rozbiehaní, vždy keď tam mám 3-ku a okolo 45 km/h chcem preradiť na 4-ku. Aj keď sa rozbieham akokoľvek plynule, proste akonáhle je tam nejaká čo len trošku zvýšená námaha, už to klepe. A je jedno, či je motor studený alebo zohriaty. Myslel som tiež, či to nie je palivom, lebo som zvykol tankovať opakovane na tej istej pumpe (slovnaft), tak som najskôr nádrž vyjazdil až do rezervy a potom natankoval inde, ale robí to aj s iným palivom to isté. Čo s tým? Jednoducho servis? Ešte podotýkam, že od tohtoročnej abnormálne mrazivej zimy pravidelne z motorového priestoru vyháňam mačky :x . Ale to určite nie som sám, tak neviem, či to nejako súvisí... Ďakujem.
PeterXX Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: klepanie pri vyššom výkone

Příspěvekod only_one » 11.04.2012 13:39

chodíš na pravidelný servis po roce s Ceedem?
only_one Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod PeterXX » 11.04.2012 14:10

Samozrejme, chodím poctivo každý rok. Najbližšie zase v júni, ale čo dovtedy? Nechcem, aby sa dovtedy tomu motoru niečo stalo. Začuli ste ešte niekto také pazvuky?
PeterXX Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod only_one » 11.04.2012 14:20

to co popisuješ se mi děje u veterána motoru s hydroštelama kde je málo oleje a pak ventily strašně naříkají. Jenže ceed má klasický rozvod. Takhle po popistu to může být klidně vada převodovky a hlučné ložiska... těžko říct. nemůžeš pořídit zvukonej záznam na mobil?
only_one Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Příspěvekod PeterXX » 11.04.2012 15:11

V interiéri by to asi mobil nezachytil a držať mobil vonku cez otvorené okno - to by bolo počuť len hukot prúdiaceho vzduchu. A pri voľnobehu to neurobí, aby som to detailne nahral pri otvorenej kapote... Ako som hovoril, najviac sa to podobá na zvuk klepania zo starej Škody, len je to jemnejšie. A deje sa to v rovnakých situáciách - pri jazde do kopca alebo pridávaní plynu. A keď sa to ozve tak už cítim, že to nie je ako predtým, akoby ten motor zrazu nevládal. Neviem, či tam tie mačky niečo pošahali alebo čo sa mohlo stať...
PeterXX Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod only_one » 11.04.2012 15:25

každopádně není nic jednoduššího, než zajet do KIA servisu, naložit technika ať to posoudí a případně hned opraví ;-)
only_one Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Příspěvekod -Petr- » 11.04.2012 20:07

Olej si zkontroloval? Taky bych to nepokoušel a raději co nejdřív vzal do servisu.
Kia Ceed 1.4 SW, 66Kw. Béžový ďábel (LPG/benzín)
-Petr- Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod PeterXX » 16.04.2012 08:47

Neozval som sa pár dní, lebo od toho 11. skúmam, načúvam... Skontroloval som olej (kontrolujem ho pravidelne, ale priznám sa, že teraz som to dlhšie neurobil). Mierku oleja vždy pozerám aj tri alebo štyrikrát za sebou, lebo jednak je bledý a je to na tej mierke také rozmazané, hladinu však ukazuje cca v 2/3 bližšie k značke F, takže olej je v poriadku. Ale odkedy som to spravil, motor som nepočul klepať. Zdá sa, že aspoň týchto pár dní beží tak ako má. Máte pre to nejaké vysvetlenie? :?
PeterXX Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod titanus » 16.04.2012 09:02

...vždy keď tam mám 3-ku a okolo 45 km/h chcem preradiť na 4-ku...

4 neradim skor ako na 60km/h..maximalne ked len udrziavam rychlost alebo mierne spomalit necham 4-ku do 55km/h no nizsie uz musi ist 3ka...myslim ze by si auto mal zobrat trochu mimo mesta a ukazat mu cele rozpatie otacok...od dvojky az po patku ho drzat nad 4000 - 5000 otackach nech sa vypalia sadze :) netvrdim ze je to pricina tvojho problemu - ten vyriesi asi naozaj az servis ale 45km/h a 4 sa mi pri benzine nezda optimalne hoci tu tak jazdia viaceri ;)

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod djtomy1 » 16.04.2012 09:22

Pri 45km/h na ctverku to nezvlada ani diesel.Na ctverku je nutno mit minimalne 55km/h :yes:
Škoda 110,Škoda 105L,Oldcit club1.1,Vectra A 2.0i 85KW,Vectra B 2.0i 100KW

KIA CEED SW 1.6 CRDI 85KW SPORT

Obrázek
djtomy1 Muž
KIA Family

10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (1) Nejvzdálenější účastník srazu (2)

Kia cee'd SW (2011)
2300 km @ 5.9 l/100km

Příspěvekod PeterXX » 16.04.2012 15:19

To bol len príklad, ktorý nerieši podstatu problému. Ako je možné, že po kontrole stavu oleja to prestalo robiť? A čo to vlastne bolo?
PeterXX Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod titanus » 16.04.2012 15:54

zeby zle zatlacena riska od oleja :? to je fakt len o hadani...ak sa to zopakuje tak servis...taketo "poruchy" nieco z nekadial klepe/bucha su asi najhorsie...nieco moze byt uvolnene, nieco naopak prilis dotiahnute, niekde moze byt nejaky kamienok (moj pripad pri buchani zadnej napravy) ak to robi pri vyssich otackach tak treba niekoho kto to na parkovisku pri neutrale vytoci a ty pocuvaj ale fakt ten sevis bude najlepsia volba :yes:

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod palo-1 » 17.04.2012 22:57

Mám pocit že u svého ceeda slyším občas něco podobného, jako kdyby jemně cvrlikali ventily. Slyším to jen když jedu 50 - 55km/h na čtyřku a do mírnějšího kopce. V momentě když podřadím na 3 nebo přišlápnu plyn a přidám třeba na 60km/h tak to zmizí. Takže to přičítám kombinaci nevhodný rychlostní stupeň v tak nízké rychlosti a do toho ještě kopec...
palo-1 Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod PeterXX » 18.04.2012 11:55

Predtým mi to robilo aj v úplne bežných situáciách, keď nebola nejaká extra veľká námaha, napríklad pri rozbiehaní alebo dokonca aj pri plynulej jazde. Teraz po tej kontrole oleja to už nerobí, jedine ak plyn pristupím poriadne a ten motor sa skutočne namáha, tak veľmi slabučký náznak takého cvrlikania tam je. Ale to už pokladám za normálne, a s tým, čo bolo predtým, sa to nedá porovnávať. Alebo by to nemalo byť ani takto? Mal by som ísť pre istotu do servisu, či sa počas toho výrazného klepania niečo nepoškodilo?
Inak včera som išiel po meste 12 km, palubný počítač mám nastavený na počet km dojazdu a odrátal mi 4 km, tak ako to bývalo predtým. Aj z toho 2 km ubudli až keď som sa ponevieral po sídlisku a hľadal miesto na zaparkovanie...
PeterXX Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod marko » 28.04.2012 13:16

Mám asi to isté, dal by som tomu pomenovanie cvrlikanie reťaze. Prejavuje sa to výlučne pri nízkych otáčkach - okolo 2200. A pri rozbiehaní v takých otáčkach, ale keď preradím až na 3000, tak nič nepočuť.
Možno to ale súvisí so známym chrastením prevodovky v ročníkoch 2010, 2011. Je to popísané v téme rozvodová reťaz a hlavne na stránkach hyundai club: http://hyundaiclub.net/viewtopic. ... 2&start=30.
Mne to takisto poriadne ševelí na voľnobehu po naštartovaní v zime - teplota pod 5st.C.

Nelámem si s tým hlavu a zdá sa mi lepšie nechať to tak, ako by mi mali rozoberať auto.
---------------------
Ceed 1,4 CVVT r.v.2011
marko Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd (2011)
57500 km @ 6.3 l/100km

Další

Zpět na Motory / Pohonné ústrojí