Dobrý deň. Od júna 2009 mám benzínového Ceeda 1,4. Najazdených skoro 14 000 km. Žiadne závady okrem tradičného hluku pri pomalom brzdení som doteraz nemal, ale v poslednom čase pozorujem pri silnejšom pridaní plynu alebo jazde do kopca zvláštne klepanie z motora. Je to niečo podobné ako bývalo u škodoviek 105/120 legendárne "klepanie ventilov", ale je to jemnejší zvuk, také akoby škŕkanie. A mám pocit, že je aj nižší výkon a vyššia spotreba. Nikdy som nemal vo zvyku dupať na plyn, ale niekedy skrátka treba ten pedál s rozumom pritlačiť, to je normálne. Pravidelne sa to klepanie a škŕkanie deje napríklad keď idem 60 - 70 km/h do mierneho brehu na most (Nový, Apollo, ...). V takej situácii je myslím ideálne mať tam zaradenú 4-ku a len nepatrným tlakom udržiavať rýchlosť, no akonáhle príde breh, už je to tam. Najprv to počuť len zvonka, keď otvorím okno, tak sa ten zvuk odráža od zvodidiel, ale keď pridám ešte trošku, už je to také výrazné, že to počujem aj pri zavretom okne. A posledný mesiac sa to deje už aj pri rozbiehaní, vždy keď tam mám 3-ku a okolo 45 km/h chcem preradiť na 4-ku. Aj keď sa rozbieham akokoľvek plynule, proste akonáhle je tam nejaká čo len trošku zvýšená námaha, už to klepe. A je jedno, či je motor studený alebo zohriaty. Myslel som tiež, či to nie je palivom, lebo som zvykol tankovať opakovane na tej istej pumpe (slovnaft), tak som najskôr nádrž vyjazdil až do rezervy a potom natankoval inde, ale robí to aj s iným palivom to isté. Čo s tým? Jednoducho servis? Ešte podotýkam, že od tohtoročnej abnormálne mrazivej zimy pravidelne z motorového priestoru vyháňam mačky

. Ale to určite nie som sám, tak neviem, či to nejako súvisí... Ďakujem.