Hučení motoru při studeném startu v mrazu

Motor, spojka, převodovka a vše kolem.

Hučení motoru při studeném startu v mrazu

Příspěvekod Riccardo » 04.01.2009 01:36

Všiml jsem si, že hned po nastartování teď v těch mrazech motor dost hučí - ale jenom na volnoběh. Jak se to trochu zahřeje tak je to OK. V létě nebo když vyjíždím z garáže tak to nedělá, jenom když stojím na mrazu venku. Dělá vám to též ? (1.6 CVVT).

Ten hukot je podobný jaky hukot, který se mi objevuje mezi 2500 a 3000 otáček, zrovna když jedu na pětku 95 km/h - ale ten nemizí ani po zahřátí. Při vyšších otáčkách (nad 3000) už se to ztrácí. Když jedu 80 nebo 100 km/h tak je to dobré, ale zrovna v těch 90-ti to tak nepříjemně hučí ... to člověka nasere.

:-(
Riccardo Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Happy » 04.01.2009 01:54

Tak mě to při té rychlosti a otáčkách nehučí, ale spíš hrčí, má to hrubý zvuk a přimíchává se do toho takový jemný pískot. Jinak za studena mi to spíš jakoby na volnoběh drobně vrní, jako tichý diesel, ale neklepe to, jen to tak divně brumlá. V létě to nedělalo. Ale každý motor, když je studený, tak se mu moc nechce, po zahřátí to zmizí. Co ti vadí víc? Ten zvuk za studena, nebo při jízdě? Myslím, že tu řešíš dvě věci najednou, které spolu zřejmě nesouvisí.
Happy Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Riccardo » 04.01.2009 02:30

Mně právě připadá, že to spolu souvisí, protože to hučení je podobné. Ale víc mi vadí hučení když jedu těch 90km/h. Protože to dělá pořád.
Hučení na volnoběh když je motor zamrzlý, to může být normální a asi to tak nevadí. I když teda tohle mi zatím nikdy žádné auto nedělalo, i když bylo 15 let staré a mělo najeto přes 200tis.
Riccardo Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Happy » 04.01.2009 10:31

Je dost těžké posuzovat, jestli tam zvuk patří nebo nepatří, když jsem ho neslyšel v reálu. Třeba mi to dělá něco jiného než tobě. Nedalo by se to třeba nahrát do mobilu nebo na diktafon a hodit to sem? Pak by se dalo přemýšlet. Ale řeknu ti, že jestli ti to dělá na studený volnoběh to, co si myslím, že mně to dělá při 95 km/h, tak to by se mi asi taky nelíbilo.
Happy Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Berka » 04.01.2009 11:14

S podobným hučením mám problém i já, ale je ajímavé že mám jiný motor (1.6 CRDi).
Dělá to jen v mrazu, v rozmezí otáček 1400-2000 a po několika minutách zmizí. Zajímavé je že to hučení je slyšet jen v autě, venku ani při otevřené kapotě nic slyšet není a přitom evidentně vychází směrem od motoru.
Další hučení, ale mnohem slabší se někdy projevuje u zahřátého motoru v rychlosti kolem 85 km/h při zařazeném 5°. Pokud podřadím a pojedu 85 km/h tak nic slyšet nebude a pokud pojedu na 4° tak abych měl stejné otáčky jako na 5° při 85 km/h tak taky žádné hučení neuslyším. Prostě to dělá jen na 5°, ale od převodovky to není protože když měním polohu plynu tak se mění i tónina zvuku. Je to jako kdyby tam byla nějaká klapka kterou dáte do cesty proudícímu vzduchu a jejím pohybem vytváříte mírné hučení či chrčení. Naprosto stějně to dělá i tchánovi na stejném motoru. Servis ani u jednoho auta na nic nepřišel.
Vzhledem k tomu kolik různých klapek a serepetiček je na sacím potrubí mi přijde že asi z důvodu ekonomického provozu se pouze při zařazeném 5° aktivuje na sacím potrubí nějaký člen který má za úkol v určitých otáčkách vířit vzduch kvůli lepšímu promíchání směsi, či něco podobného a to pak způsobuje to mírné hučení nebo bručení.
Chtělo byto podrobný technický nákres motoru a příslušenství. Pak by si člověk mohl lépe představit k čemu konkrétně jaký díl přesně slouží. Nemůžete někdo něco takového jako průhledovou kresbu motoru sehnat?
Subaru Outback 2.5i Executive
Renault Megane Grandtour GT 1.6 TCE EDC 151kw - prodáno
ceed II 1.6 GDI FIFA 99kw - prodáno
ceed SW 1.6 CRDi 85kw - prodáno
Berka Muž
KIA Family

4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Jakub » 04.01.2009 12:22

To hučení nebo kvílení při nastartování zmrzlého motoru v mrazu dělá i mně. Objeví se to jen v určitém pásmu otáček (asi kolem 1800) a po chvíli zmizí. Já tomu říkám zpívání :lol: .Prostě mráz je mráz.

Je zajímavé, že 1.4 není slyšet vůbec, až ve vyšších otáčkách. Spíš, jak už psal Vladislav, je slyšet hluk od kol.
Kia SPORTAGE IV 1.6T-GDI DCTexclusive + paket winter, bronzová metalíza MYB
Jakub Muž
Moderátor

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1)
Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (5)

Kia Sportage IV (2017)
37604 km @ 7.1 l/100km

Příspěvekod Blackdeath.p » 04.01.2009 12:28

jakub píše:To hučení nebo kvílení při nastartování zmrzlého motoru v mrazu dělá i mně. Objeví se to jen v určitém pásmu otáček (asi kolem 1800) a po chvíli zmizí. Já tomu říkám zpívání :lol: .Prostě mráz je mráz.

Je zajímavé, že 1.4 není slyšet vůbec, až ve vyšších otáčkách. Spíš, jak už psal Vladislav, je slyšet hluk od kol.

Já mám 1,4 a to hučení slyšet je taky když je zmrzlý motor
Blackdeath.p Muž
Moderátor

3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1)
12. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
205000 km @ 7.3 l/100km

Příspěvekod thunder » 04.01.2009 13:12

tak asi to je u kazdeho rovnake,zrovna vcera mi stalo auto u nasich na dvore a ked som nastgartoval to som to pocul taktiez ;-)
thunder Muž
Fanda vozů Kia

2. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
21000 km @ 7.2 l/100km

Příspěvekod Happy » 04.01.2009 15:50

Hoši, kurnik, nestrašte mě, mně tam nic nehučí :evil: teď to začnu poslouchat ještě víc :huh:
Mně zase pro změnu něco píská nebo píská ne, má to takový vyšší tón a jde to z motoru, od 2400 do 2800 ot. to mě hrozně vytáčí.
Happy Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Příspěvekod bob17 » 04.01.2009 16:53

Tak to jste mě uklidnili. Taky jsem při studeném motoru teď v mrazech začal při akceleraci slyšet podivné hučení, které po 2-3 minutách zmizí. Asi je to vlastnost.
Zrovna tak motor i po zahřátí někde kolem 80 km/h je hlučnější, jak tu už někdo psal. Mně přijde hlučnější i kolem 50 km/h na trojku. Zřejmě v těch mrazech toho rezonuje trochu víc...
bob17 Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2008)
21000 km @ 5.9 l/100km

Příspěvekod Tony » 04.01.2009 17:53

tak protože mám crdíčko tak hukot při zmrzlém startu je pochopitelný. po zahřátí se ale už nic neobjevuje. pak mě spíše ruší ty zimní gumy :blink:
Tony aka FUCKER LUCKER in CoD World and LUCKER1984 in WoT
Kia cee´d 1,6 CRDi EX+
najeto 118 000 km

Tony Muž
Fanda vozů Kia

6. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd (2007)
118000 km @ 6 l/100km

Příspěvekod MartinP » 04.01.2009 18:04

To je normální, kážde auto za studena má nějaký to mínus, vždyť je to všechno ztuhlý. Já jsem váš zvuk neslyšel, ale já ho mam te v mrazech taky trochu hlučnější než se ohřeje. A už jsem jel s pár auty a v zimě je to jiný než v létě.
MartinP Muž
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2008)
193000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod bob17 » 04.01.2009 18:07

Taky mám CRDi. Hukotu zimních gum jsem se docela obával, ale jsou kupodivu tišší než originál letní Micheliny... Když teď jedu po dálnici těch 130, tak slyším nejvíc aerodynamický hluk, nic jiného. Ale ten je docela výrazný, někdy si připadám jako v letadle.
bob17 Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2008)
21000 km @ 5.9 l/100km

Příspěvekod bob17 » 04.01.2009 18:10

MartinP píše:To je normální, kážde auto za studena má nějaký to mínus, vždyť je to všechno ztuhlý. Já jsem váš zvuk neslyšel, ale já ho mam te v mrazech taky trochu hlučnější než se ohřeje. A už jsem jel s pár auty a v zimě je to jiný než v létě.

Tohle je takový hukot navíc při určitých otáčkách, něco jako vysavač. Jinak že mám v zimě po nastartování na neutrál traktor, to mě nepřekvapuje.
bob17 Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2008)
21000 km @ 5.9 l/100km

Příspěvekod Happy » 04.01.2009 18:12

Já to nechci teda zakřiknout a musím to zaklepat, ale momentálně je ta 1.6 co teď mám za studena nejtišší ze všech motorů, které jsem měl tu čest v zimě startovat. Možná proto, že už jsem jich slyšel tolik, mě nějaké hučení či co ani nepříjde.
Happy Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Další

Zpět na Motory / Pohonné ústrojí