od Návštěvník » 03.12.2007 22:44
Tak já také přispěji svou troškou do mlýna. Není to z mé hlavy, je to přejaté z nějaké studie, která se prováděla v USA. Závěr z této studie (odkaz jsem zapomněl a nenašel) vyplývá, že odborník tam tvrdil, že nejhorší z hlediska bezpečnosti je automobil vybavený pouze systémem ABS. Tvrdil, že je to mnohem horší, než když auto nic nemá. Důvody: 1. při brzdění před přechodem kola nepískají a tak chodec není varován, že se něco děje (platí i v jiných kritických situacích); 2. Z hlediska bezpečnosti posádky vozu je zde zásadní problém při smyku například na dálnici, kdy vlivem neschopnosti zablokovat kola natvrdo do smyku dochází k převrácení vozu, z čehož vyplývají nejhorší následky vlivem poranění. Resumé bylo, že systém ABS finančně je pro pojišťovny výhodný, neboť vozy s tímto systémem způsobují méně nehod, ale mnohem větší procento, na druhou stranu, smrtelných nehod má na svědomí ABS. Tj. větší šance je zabít se v automobilu vybaveným ABS, než v automobilu bez ničeho. Důvodem bylo také to, že spousta řidičů nedokáže odhadnout fyzikální vlastnosti a pak najednou když potřebují brzdit, tak se divý, že auto jede furt dál. Jinak na ledu má vozidlo s ABS o 60% delší brzdnou dráhu (to ale tam bylo obhajováno, že je po celou dobu zase ovladatelné). Jako doporučení tam bylo, aby bylo přijato opatření, že buď všechny vozy budou vybaveny všemi systémy, tj. ABS i ESP zejména, anebo že nebudou mít vůbec nic. Zkrátka před použitím samotného systému ABS tam bylo důrazně varováno a autor studie uvedl, že on by v životě s vozem, který má POUZE ABS nikdy nejel. Buď vše, nebo nic. Systém ESP má totiž tomu roztočení na dálnici nějak předcházet, ale pochopitelně i on je limitován fyzikálními zákony. Takže to, že za všechno může řidič, a že 99,9999999% všech systémů závisí jen na něm, stále platí a ještě dlouho platit bude. EBD, BAS a já nevím co všechno jsou pak jen podpůrné systémy ESP. Co se TCS týče, tak tento systém si myslím že je super, protože v našich podmínkách kdy padá sníh, skoro všichni jezdíme někam na hory, anebo jen do kopečka někde třeba před barákem, tak je krásně vyřešen problém diferenciálu, kdy pak v těchto případech zabírá pouze jedno kolo. Osobně jsem měl možnost si vyzkoušet v zimě 4x4 a věřte mi, že bylo opravdu za hranice mého chápání, proč to tolik ujede. Kdo nezkusil opravdu nepochopí. 4x4 je hezká věc, ale na druhou stranu je to věcička na provoz hodně drahá a já jsem vždy měl pouze 2x4 a nikdy se mi nestalo, že bych musel někoho žádat o vytažení. Jde opět o to přemýšlet a jezdit tak, aby jste ujeli, i když párkrát mi to taky chvíli trvalo, než jsem si vypodložil kola, nějak to rozhoupal, apod. Ale vždy jsem si poradil sám, popř. s osazenstvem vozu. Ovšem TCS fandím a myslím že je to super, zvlášť když je to ve standartu s ESP a 15tis za ESP mi nepřijde nijak přehnané, vzhledem k ceně vozu. Je sice možné, že to nikdy nevyužiji, ale lepší to mít a nevyužít než naopak. Dál je tu v úvahu vzít fakt, že když to někomu na kom Vám záleží půjčíte, tak budete mít o trochu lepší pocit, že jste mu zajistili nějakou formu aktivní bezpečnosti, protože je jistě lepší nenabourat, než zkoušet funkci airbagů. Asi není nic lepšího na místě, než každému přát jen to, aby to pro něj byly v autě zbytečné systémy všechno a jejich funkci nikdy nezaznamenal a nevyužil. Já ESP v autě budu určitě mít, ať už bude mé auto kolivjaké….
Pozn. U toho podpůrné k ESP, tak to neberte tak doslova, a to roztočení na dálnici byl také jen příklad, pochopitelně to pomáhá snad všude, kde by se auto mělo dostat do smyku.....