DIY - Instalace DRL Sorento XM

"Máte štěstí, že jdu zrovna kolem, říkají o mě, že jsem odborník".

DIY - Instalace DRL Sorento XM

Příspěvekod Beda » 22.07.2015 00:49

Konečně jsem si našel čas nainstalovat denní svícení na mé Sorento (XM před FL). Již v dubnu :innocent: jsem koupil denní svícení od firmy Mycarr (výrobce) verzi SJ-292E
SJ-292E.jpg

Jeho výhodou je možnost poskládat si z jednotlivých světýlek tvar, jaký chcete, a nebo ho namontovat na kulatém držáku.

Místo montáže jsem si vybral do plastu vedle mlhovek, a protože jsem si nebyl jistý, jak dopadne vrtání jednotlivých otvorů, koupil jsem si je radši náhradní. Objednal jsem je z Ebay oba celkem za 25$ (čísla dílů LH 865232P010, RH 865242P010)
plastove kryty.jpg

Pro montáž je třeba sundat nárazník. Pro jeho sundání je třeba:
  • odšroubovat 2 šrouby, které drží masku a vyšroubovat několik plastových příchytek (asi 4) => to uvolní masku, kterou lze pak lehce vyhnout při vyndavání světel
  • vyndat světla, drží na 2 šroubech nahoře a jednom šroubu vzadu, po odpojení dvou kabelů, lze světlo vytáhnout menší silou ze zácvaku, který je poblíž blatníků, je třeba lehce odehnout masku
  • uvolnit blatník po obvodu, v podbězích těsně u blatníků, je na každé straně jeden šroub, dole pak u krytu motoru je opět několik plastových příchytek (asi 8)
  • nyní blatník drží v zácvacích u blatníků a v zácvacích, které byly pod světly
  • nejhůře se blatník vyndává ze zácvaků u blatníků, na první zácvak je možno se dostat ještě šroubovákem, ale na ty další již není jiná cesta, než narvat plochý šroubovák mezi železný U profil a plastový blok se zácvaky a páčit směrem ven (v žádném případě nezkoušejte páčit mezi nárazníkem a železným U profilem, ten totiž zůstává na nárazníku), pravděpodobně minimálně jeden ze 3 zácvaků utrhnete stejně jak já :roll: , většinou je to ten poslední směrem ke šroubu, takže to moc nevadí
    uchyt blatnik.jpg
    zacvaky blatnik.jpg
  • zácvaky pod světly stačí nadzvednout šroubovákem a blatník povytáhnout dopředu
  • poslední na čem blatník drží, jsou kabely od mlhovek, ty je třeba odpojit, když máte blatník lehce povytažený, protože jsou krátké a není možno je odpojit až po položení blatníku na zem :no:

Samotné plastové kryty kolem mlhovek drží na 6 šroubech, kterými je chycená i konstrukce držící mlhovky.

V tuto chvíli jsem se vrhl na vrtání děr, protože plastové kryty jsou montovány v určitém náklonu, tak jsem se snažil vrtat ve směru otvoru mlhovek, aby jednotlivá světýlka svítila dopředu a ne do boků, ale moc se to nedařilo. Měl jsem k dispozici pouze stupňovitý vrták a bylo třeba vrtat otvor o průměru 25mm. Vrtal jsem ze zadní rovné nestrukturované části mřížkou a díky stupňovitému vrtáku a konickému tvaru jednotlivých světýlek jsem skončil s vrtáním vždy dříve, ještě někde kolem průměru 22mm a pak jsem díru zvětšoval odřezáváním plastu po obvodu skalpelem a taky seřezáváním jednotlivých žeber z druhé strany. Výsledek je níže, nejhůře šly udělat otvory poblíž kroužku mlhovek, některé byly tak velké, že mi v nich světýlko samo nedrželo :oops: , jak jsem měl původně v plánu, že udělám otvor festovnější, protože za tímto plastem není moc prostoru na nějaký sofistikovaný držák, je tam totiž přední traverza.
vyvrtane otvory.jpg

Po nasazení jednotlivých světýlek a jejich částečného natočení do směru dle otvoru mlhovky.
osazeny plast.jpg

Mne napadlo, že ty světýlka přilepím tavnou pistolí, protože držák se tam nevejde a hlavně bylo by dobré i utěsnit větší otvory kolem nich, které vznikly nepřesným vrtáním pod úhlem. Lepidlem jsem přichytil i jednotlivé drátky.
zalepeni.jpg

Jak to tak bývá, tak někdo nepřemýšlel :thd: a přívodní kablík s konektorem od světýlek byl moc krátký na to, aby byl přístupný pro zapojení, když bych nandával blatník a nebo ho opět sundával. Proto jsem ho prodloužil o 60cm.
prodlouzeni kabliku.jpg

Pro ovládací modul jsem našel příhodné místo na držáku baterky. Stačil na to jeden plech do L a 2 nýty. Otvor se závitem na držáku baterky již byl.
ovladaci modul.jpg

Kabel k levému světlu jsem vedl podél horní části, kde je chycen zámek.
kabel LH strana.jpg

Co se týká elektrického zapojení modul má tři přívodní dráty: BAT+ (červený), BAT- (černý) a LIGHT+(oranžový). Oranžový kabel slouží v tomto případě jako signál (+12V) pro modul, že svítí potkávací světla a modul přepne LEDky do nižší intenzity a svítí pak jako parkovačky. Světla jsou homologována totiž jako DRL i jako poziční (parkovačky). Má to akorát jeden háček :| funkci parkovaček nelze použít na vozech, které mají původní parkovačky zabudované v hlavních světlometech :!: nelze to obejít ani vyndáním žárovek z parkovaček ... no já mám parkovačky v hlavních světlech, takže uvidíme na další technické, zda si toho všimnou :innocent: Pro tyto případy mám doma připravené rozpínací relé, které se mi tam zatím nechtělo dávat, aby ledky úplně vypnulo, po rozsvícení potkávacích světel.
Nejmenší problém bylo zapojení BAT- drátu, hned poblíž baterky je jedno zemnící místo, musel jsem akorát koncový konektor nahradit jiným lisovacím očkem.
zapojeni batmin.jpg

Pro zapojení BAT+ = přívod +12V, když je klíček v ON pozici či auto nastartované jsem hledal na konektoru E11 v pojistkové skříni motorového prostoru. Stejně tak jsem zjistil, že je tam i vhodný drát s +12V od hlavních světel.
BAT+ jsem připojil na pin č. 21, zeleno-oranžový drát, sloužící pro napájení pohonu náklonu HID (orig. Xenonů) světel.
LIGHT+ jsem připojil na pin č.11, růžový drát, sloužící jako napájení pro potkávací světla.
Dráty jsem napájel přímo na původní vodiče po seříznutí jejich izolace.
zapojeni batpl a lightpl.jpg

Následovala izolace a zapáskování přebytečně dlouhých kabelů.
izolace.jpg

Posledním krokem bylo vypnutí funkce DRL hlavních světel. Provádí se vytažením pojistky 7,5A v pojistkové skříni pod volantem.
Pojistka DRL.jpg

Výsledek je zde:
DRL Sorento1.jpg
DRL Sorento2.jpg
DRL Sorento3.jpg

Závěrem snad jen souhrn, že na instalaci jsem potřeboval přibližně: 24h čistého času, nástrčný klíč 10mm + ráčnu, šroubováky, štípací a odizolovávací kleště, lisovací kleště na fastony, pájku a cín, akuvrtačku + vrtáky, skalpel s nástavci, nýtovací kleště + nýty, stahovací pásky, izolační el. pásku, pozink-plech a nůžky na plech, tavnou lepící pistoli
... no a na sepsání tohoto návodu 2,5h :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kia cee'd (2007), Hyundai Santa Fe II (2007), Kia Sorento II (2010), Kia Sorento II (2013), Kia cee'd GT II (2017), Kia Stinger (2017), Kia Sorento IV (2021)
Beda Muž
Administrátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

1. sraz Kia-Club.org (1) 2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1)
9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1)
18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1)
26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (3)

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Instalace DRL Sorento XM

Příspěvekod crui5er » 22.07.2015 21:12

Skvělá práce :thu: Líbí se mi, že jsi to provedl čistě a precizně. Těch 24h za to určitě stálo :)

PS: Jinak pro méně zručné majitele Kia Sorento
http://www.aliexpress.com/item/Free-dro ... 06775.html
http://www.aliexpress.com/item/2009-201 ... 45853.html
crui5er Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW II (2012)
70000 km @ 6.7 l/100km

Re: Instalace DRL Sorento XM

Příspěvekod Beda » 22.07.2015 23:57

Minimalne jednu z tech vecicek na Aliexpressu jsem mel puvodne v planu koupit, jenze jsem si rikal, ze to asi nebude mit homologaci, tak jsem jsem sel tentokrat legalni cestou :twisted:
Kia cee'd (2007), Hyundai Santa Fe II (2007), Kia Sorento II (2010), Kia Sorento II (2013), Kia cee'd GT II (2017), Kia Stinger (2017), Kia Sorento IV (2021)
Beda Muž
Administrátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

1. sraz Kia-Club.org (1) 2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1)
9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1)
18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1)
26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (3)

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Re: DIY - Instalace DRL Sorento XM

Příspěvekod Beda » 02.02.2016 23:13

Tak jakou radost jsem mel z DRL, tak jsem je po trech mesicich musel z auta opet demontovat (odlepit) a poslat na reklamaci. Nejdriv jsem zjistil, ze mi prestala fungovat funkce stmivani na nizsi intenzitu. Svitila mi totiz jen jedna strana asi 3 ledky, tak jsem si rikal, ze nejspis chyba v modulu, ze poslu na reklamaci jen ten, ale nedalo mi to a zkousel jsem je dal, vypl jsem funkci stmivani a svetla na plny vykon fachala vsechna :huh:

Tak jsem jezdil asi 2 tydny, nez jsem si vsiml, ze mi na plny vykon sviti opet jen ty 3 led a ostatni problikavaji. Tak jsem je vymontoval komplet a poslal na reklamaci s tim, ze ve trech ledkach jsem jeste objevil vodu primo na led cipu :angry:
DRL voda.jpg

Odhaduju, ze tu nejvic "utopenou" ledku to odkourilo a zvedlo to cely odpor zapojeni, takze proto ty dalsi nesvitily, jak mely. Asi do tydne mi dorazily svetla zpet z reklamace, kde jsem dostal jeden cely set 7 ledek novy a hadam v tom druhem setu, kde jsem mel vlhkou jednu ledku to budu muset zkusit doresit sam dalsim zaizolovanim mezi vickem a kovovym telem :oops:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Beda Muž
Administrátor

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Příspěvekod MP1 » 02.02.2016 23:38

Ja mám mycarr sj288 na Ceede a Jumpery. Zo štyroch svetiel už odišli tri, jedno v záruke. Riadiace jednotky blbnú obidve. Jedna nevypína svetlá vôbec, druhá nevypína pri teplotách pod 0. Skúsiť Keetec?
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Beda » 03.02.2016 21:03

No kdyz koukam po silnicich, co jezdi proti mne s dodelavanyma DRL, tak dost casto nekomu nesviti nejaka cast ledek, at je to i treba to podelne svetlo. :roll:

Rikal jsem si, ze koupim neco lepsiho, kdyz jsem hledal prave model, kde se LED daji posklad do libovolneho tvaru a nasel jsem konkurencni model jine znacky, ktery v diskuzich popisovali jako cinsky smejd. A ono je nakonec jedno, co clovek koupi :oops: Se pomalu potvrzuje to, ze jak to neni originalni doplnek od vyrobce auta, tak spis se to p*dela drive :thd:
Beda Muž
Administrátor

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Příspěvekod 4sAd » 06.04.2016 21:32

Tady se opravdu vyplatí si připlatit za kvalitní výrobek od "lepšího" výrobce, např. Osram nebo Philips. Bohužel to není jenom o použitém čipu LED, ale právě o těch drobnostech, jako je naddimenzovaná elektronika, odolnost proti vlhkosti a srážení vody, atd. Co mám zkušenosti s noname výrobci, tak právě tahle oblast většinou stojí za prd.
4sAd Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2011)
170000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Beda » 07.04.2016 20:14

Jsem zastancem stejneho pravidla :yes: Jenze to by je renomovani vyrobci museli taky delat v pozadovanem designu :roll:
Beda Muž
Administrátor

Kia Stinger (2017)
86000 km @ 10.2 l/100km

Příspěvekod 4sAd » 08.04.2016 07:51

Což se zřejmě nestane. Mám info od osoby, která se pohybuje v této oblasti. Vzhledem k tomu, že většina nových aut už začíná mít LED svícení zabudované, nepředpokládá se investice do výroby více stylů DRL. Nebyl by garantovaný odběr a prostě by se to nezaplatilo.
4sAd Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2011)
170000 km @ 6.1 l/100km

Zpět na Technický koutek