Kúpa nový sportage 1,6GDI - poradte

Re: Kúpa nový sportage 1,6GDI - poradte

Příspěvekod Meken » 23.03.2015 22:37

dam do googla "castrol edge 5w 30" a hned tretia stranka uz v nazve pise 5W-30 A3/B4 - Castrol Edge a po otvoreni http://castroledge.com.au/oils/5w-30-a3/b4

alebo

http://oleje-a-maziva.heureka.sk/castro ... e/#section
http://www.123-olej.sk/CASTROL-EDGE-5W-30-1L

Nepozeraj len jednu stranku fuserakov, co neuvadzaju vsetko :D
Meken Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod mv12 » 23.03.2015 22:45

Podařilo se mi konečně najít článek, z něhož jsem loni čerpal info o olejích. Doporučuji. Popisuje přesņě rozdíly a klady i zápory lehkoběžných olejů... http://www.oleje.cz/clanek/Vlastnosti-m ... ezne-oleje

a ještě ke specifikaci viskozity ze stejného zdroje: http://www.oleje.cz/clanek/Mazivarske-m ... vych-oleju
Naposledy upravil mv12 dne 23.03.2015 23:01, celkově upraveno 1
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

15. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod crui5er » 23.03.2015 22:57

@Meken: Ani v servisu sami pořádně nevědí, co používají za olej a max. dodrží viskózní třídu např. 5W30. Na detaily se jich ale raději neptej :D Dva roky zpět jsem zjišťoval co pořídit a obvolal jsem asi 3 různé KIA servisy. A výsledek... co servis, to jiná odpověď. První že dávají 5W30 a když jsem se ptal na normu, tak nejdřív vůbec netušili, pak začali mlžit a nakonec že raději používají ACEA A3, protože A5 je moc řídký. Asi nejlepší odpověď, ale výrobce předepisuje A5. Druhý servis řekl na férovku 5W40 a že ho dávají i do nových aut jako prvotní náplň. A třetí ani nevěděl, že prý Shell ze sudu. Ale možná narazíš na nějakého experta přes oleje :D
crui5er Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW II (2012)
70000 km @ 6.7 l/100km

Příspěvekod Meken » 23.03.2015 23:11

No sam som zvedavy :D ... Ale nejazdim moc dlhe trasy, vacsinou mesto . Takze pre mna asi skor ta A5ka . 5w 30tka. Inak este ako casto sa meni palivovy filter? Olejovy a pelovy vymenim urcite, vzduchovy dam pozret ci treba ale palivovy netusim vobec :?
Meken Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod mv12 » 23.03.2015 23:49

Koukni na servisní interval do manuálu. Z hlavy nevím, ale palivový filtr se skoro vůbec nemění, ten interval bude hodně dlouhý...
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family

15. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod Meken » 24.03.2015 14:13

Vrta mi este jedna vec hlavou, dnes som bol v KIA a típek mi povedal, ze davaju castrol 5w-30 - ACEA A5. No a ze ma to cca vide na 200 euro. (aj s filtrami, aspon dufam :D ).

No a povedal mi taku vec, ze mi neodporuca kupovat olej inde, ze vraj do europy boli vo velkom dovezene oleje , ktore boli riedene atd v originalnom baleny od shellu, castrolu atd. Ze len ich je asi ten dobry :P. Takze ma celkom postrasil. Neviem co je na tom pravdy. ? :|

Plus neviem ci to mam riesit cez zarucny servis, som druhy majitel a povodny majitel nesiel v roku 2014 na kontorlu a vymenu oleja. Bol len v roku 2011 a 2012. Takze servisak mi povedal, ze ak zacnem ako druhy majitel pravidelne servisovat auto u nich, tak ze pri dakej chybe, vade, poruche mi to mozu , podotykam MOZU vymenit v ramci zaruky, ale nerucil za to.. Takze neviem ci sa uz mam vykaslat na zaruku auta rocnika 2011/6m alebo to servisovat v tej :kia:
Meken Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod mv12 » 24.03.2015 15:05

No jasně, Shell i Castrol dodává olej jen jim a všude jinde je to padělek :D Když to nebudeš kupovat z pofidérních zdrojů, tak bych se nebál. Schovej si účtenku a kdyby něco, tak by za škodu byl odpovědný prodejce (takže závisí, co si vybereš za prodejce :) )
Co se týká záruky, tak pravděpodobně padla. Jedině pokud bys dokázal, že auto bylo servisované dle předpisu výrobce jinde, což je trochu problém. Musel bys mít v případě sporu o platnost záruky nějaký doklad a daný servis dokázat, že měl vždy aktuální předpisy a pokyny výrobce k dispozici (v podstatě tedy přístup do :kia: internetové dokumentace + že tam chodí a stahuje :-) ). Pokud ti teď nabízí, že když začneš servisovat auto opět v :kia:, tak že ti obnoví záruku, ať ti to dají oficiálně písemně. Pak hned poznáš, na čem si...Řeči jsou k ničemu s tím se pak ničeho nedomůžeš... :shock: V každém případě by ti měli být na požádání schopni zjistit a potvrdit, zda záruka na auto běží nebo ne...
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod Meken » 24.03.2015 15:47

No on povedal, ze ked vidi ze auto je servisovane v KIA, tak automaticky uznava reklamaciu on, ale akonahle su tam dake nezrovnalosti, ine servisy alebo chybujce kontroly, tak to posudzuje iny technik z inej pobocky..

No myslim si, ze ma proste len chcel natiahnut, aby som tu KIU proste servisoval u nich a keby sa mi daco stalo, tak ma odpalia s tym, ze mi padla zaruka..

No olej 5w-30 som si zohnal 4l za 28 eur, ten shell A5 a olejovy filter MANN za 7,40 , pelovy MANN za 11,50 a vzduchovy za 14 tiez MANN a kamarat zo servisu mi to vymeni za 5 euro... takze vymena dokopy za 70 eur cca, mozno vzduchy filter menit nebudem ak bude dobry , takze 55 euro komplet
Meken Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod spd001 » 24.03.2015 20:41

Meken zbytocne si sa ponahlal.V prvom rade si sa mal informovat priamo u importera ci ti zaruka padla alebo stale plati a nie u primacieho technika ktory lanari vsetkych len aby boli premie na vyplate, az potom si sa mal rozhodnut ci origo servis alebo garage.Ten predchadzajuci majitel mohol ten servis urobit napr aj v Hyundai(nevies) a to by ti este urcite uznali si myslim ;) Ten olej co si si vygooglil neber vazne na nete je kopa zavadzajucich info a casto krat su tam chyby tak vzdy si zozen technicky list od daneho oleja priamo na strankach vyrobcu a ty nepozeraj u fuserakov co napisu vsetko dokopi len aby predali ;) inak Castrol je len nalepka oni si olej nevyrabaju iba ho zmiesaju s aditivami tak preco platit za nalepku :? Tie tvrdenia ze do EU prisiel riedeny olej su fakt smiesne to nic lepsie ho nenapadlo :lol: Filtrami Mann si rozhodne nic nepokazil patria medzi kvalitne nahrady a velmi casto sa pouzivaju aj ako prvodieli
Obrázek cee´d_SW 1.6 GDI FIFA World Cup Edition
spd001 Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Kia cee'd SW II (2014)
120000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod Meken » 26.03.2015 18:09

No proste vymenil som si olej zadarmo u kamarata a naklady na material (olej + filter, vzduchovy a pelovy) ma vysli 60 eur. Auto uz ma 4 roky, takze sme sa rozhodli takto. (som druhy majitel)

Dalsia vec, ze som prezul na original letne pneu aj s tlakovymi senzormi, no nabehol mi vykricnik.. Takze je mozne, ze to musim dade resetovat alebo to nastavia v servise , ci jeden zo senzorov je v zly? :huh:
Meken Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod mv12 » 26.03.2015 18:15

GDI (aspoň na Ceedu) zvládá i hodně nízký otáčky a ten našeptávač to k té jedné tisícovce přímo směřuje :-) Já bych ty otáčky nějak moc neřešil. Jezdi, jak potřebuješ. Občas to chce ale prohnat až k té červené maximálce a "vymést tomu saze"... Ideál je prostě aspoň občas využívat celé spektrum otáček.

Se senzory nemám zkušenosti, ale jen mne tak napadá, že když fungují bezdrátově, tak jestli se nemusí nějak spojit s řídící jednotkou auta...
Naposledy upravil mv12 dne 26.03.2015 18:17, celkově upraveno 2
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod Meken » 26.03.2015 18:15

Jasne, ja som to aj zmazal, lebo som si vlastne na to aj sam odpovedal. Ten pocitac isto nie je takto nastaveny pre srandu.. Samozrejme ked clovek chce pridat, zrychlit, tak by mal podradit aby to vytocil a netrapil motor.
Meken Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod mv12 » 26.03.2015 18:30

Koukám, že jsem reagoval na něco co zmizelo ;)

Meken píše:Ten pocitac isto nie je takto nastaveny pre srandu..

V těch otáčkách, které to našeptává s tím autem opravdu žádná sranda není :D :lol: spíš nuda :D Je to nastavené spíš na spotřebu a emise. Ale každému motoru a obzvlášť GDI prospěje, když ho občas proženeš víc :scooter:
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod Meken » 26.03.2015 19:31

Inak ako casto menite sviecky? mam 53 000 rozmyslam, ze by som ich vymenil , ake odporucate? Kamrat mi navrhol NGK-cka
Meken Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod rudolf.tomka » 26.03.2015 22:37

KIA SOUL 1,6 CVVT tomato red
rudolf.tomka Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (13) TOP sponzor (2)

Kia Soul (2009)
183000 km @ 7.50 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Sportage