od mv12 » 26.01.2015 12:54
Nevím už, odkud tu informaci o omezovači rychlosti mám, dozvěděl jsem se to ještě v době, když jsem auto vybíral, tj. než jsem si Ceeda koupil. Jen už nevím jistě, jestli to má zasahovat ve 192 nebo 195 km/h, ale i kdyby to bylo 200, není to podstatné. Prostě někde v této rychlosti. Myslím, že tomu odpovídá i to video, co sem dal odkaz crui5er. Někde po minutě je pěkně vidět, jak ten omezovač zasáhne. Má tam asi 200 na tachometru, ale skutečná rychlost je kolem 190 - viz údaj v levém horním rohu. Auto už dál nezrychluje a motor točí jen na 6000 ot, i když pak podřadí, takže otáčky spadnou někam k 5000, auto už nezrychlí a nezrychlí. Kdyby tam ten omezovač nebyl, tak to prostě ještě musí někam vytáhnout. Navíc je tu pěkně vidět, že to nezávisí na otáčkách.
Já to jednou jen tak zkusil na dálnici, taky jsem se dostal někam malinko přes 200 na tachometru, ale bylo to z mírného kopečka. Nevím, jak ten omezovač funguje, ani jak přesně dokáže zasahovat, ale že se na krátko dostaneš na 210 ještě neznamená, že tam není. Dlouhodobě tě to tam ale asi nepustí? Nevěřím, že by to bylo nějaké omezení díky přehřátí motoru, to by se neprojevovalo pravidelně v cca stejné rychlosti a muselo by se to snad i nějak aspoň mírně projevit na teploměru. Navíc motoru je snad jedno, jak rychle auto jede. Teplota by souvisela spíš s otáčkami a to by pak, myslím, ta ochrana přehřátí musela omezovat otáčky a ne rychlost auta.

KIA Cee'd 1.6 GDI FIFA World Cup Edition