Takze, ako som vyssie uviedol vo svojom prispevku, mylil som sa. Dospel som k poznaniu, ze ustalena rychlost vedie k zvysenej spotrebe. Motor pri malej zatazi, cize s malym plynom, teda jazda ustalenou rychlostou zvysuje spotrebu, lebo motor pracuje s mensou termodynamickou ucinnostou. Pritom efektivita vykonu motora je zla. Preco? Dam priklad (neberte ma doslovne, cisla si vymyslam). Pri jazde ustalenou rychlostou 90 km/hod. je potrebne dodavat konstantnych 10 kW vykonu. z toho 1 kW je spotrebovany na vnutorny odpor motora (to aby sa vobec dokazal tocit na 2000 ot/min), co je 10% strata. V pripade, ze sa rozbehnete z 80 km/h na 100 km/hod potrebujete 20 kW vykonu ale len po dobu 1/4 casu.3/4 casu mate vyradenu rychlost, az kym vam neklesne rychlost na 80 km/hod. Takze usetrite priblizne 1/4 casu, co by bezal motor s 10 kWh ustalenou rychlostou a dosiahnete rovnaku priemernu rychlost. Tu treba este odpocitat vnutorne straty pri zrychlovani a straty pocas volnobehu, ktore su mensie ako pri ustalenej rychlosti, cize pri 2000 ot/min. Jasne? Asi nie, ucitel by zo mna nebol. No a k tomu este ta termodynamika, ktora hovori, ze motor pracuje najucinejsie (s najmensou tepelnou stratou) asi pri 3/4 max vykonu. Pricom teplo = energia = nata, alebo benzin.
V praxi som to vsak vyskusal, usetril som takymto sposobom vyraznych 20% nafty, ale pravdupovediac, nechcel by som byt svojim spolujazcom ani by som nechcel za sebou jazdit

. Neviem, ci je to jasne?
Vysledkom je, ze potvrdzujem aj ja, ze jazda s tempomatom sposobuje vyssiu spotrebu, ako keby ste sa snazili zajazdit na najnizsiu spotrebu.
Vedlajsi vysledok a ponaucenie pre notorickych setricov paliva: Nerozbiehajte sa pomaly, nic neusetrite, naopak, budete mat vacsiu spotrebu! Nutne k tomu dodat, ze je potrebne motor nevytacat, inymi slovami, nahadzat tam vsetky rychlosti co najskor pri 1/2 - 3/4 stlaceni pedala.
PS: Neberte to odomna ako navod, ako liezt na nervy ostatnym vodicom, alebo ako znicit motor.