před měsícem jsem se stal pyšným majitelem ojeté Kia cee'd SW 1.6 CRDi (r.v. 2008). Auto je v pěkném stavu (najeto 105.000 km) včetně servisky, interiér zachovalý, jezdí pěkně (zatím najeto cca 3.000 km). Dal jsem ho do značkového servisu, aby to odborně prohlédli, jezdím dálky a nechci někde zůstat viset... Dle servisu je v dobrém stavu. Radost mi kazí pár "drobností":
1. nefunkční tlačítka od rádia - přepínání předvoleb, mode, TA... nefungují vůbec. Volume (hlasitost) přestává fungovat po chvíli, někdy nefunguje od startu, jindy přestane fungovat až po chvilce jízdy. Vypnutí rádia ale funguje vždy. Horní řada tlačítek (TRIP, nulování) zase fungují normálně. Ovládání na volantu funguje bez problémů. Dle servisu to byla závada u hodně kusů a na výměnu v rámci záruky, tak jsem se těšil, bohužel mi oznámili, že to platí jen max. do tří let a do 100.000 km (obojí mám těsně překročeno). Nechápu, že to předchozí majítel neřešil v rámci záruky. Teď buď můžu vysolit 30.000 Kč za výměnu originál rádia, nebo 15.000 za jinou značku. Ideálně bych to ale nechal někde opravit, závada bude asi ve firmwaru rádia, nebo tištěném spoji? Což říkal i servisák (prý někde v Chomutově). Nevíte někdo o někom, kdo to dělá, nebo jak jinak se to dá vyřešit? Hledal jsem na tomto fóru, ale tam byla buď doporučena výměna v rámci záruky, nebo se to týkalo nefunkčního přehrávání CD a to mně jde OK.
2. nechápu logiku manuální klimatizace. Ta se zapíná automaticky po startu (zřejmě podle nastavené teploty kolečkem). To je normální u tohoto modelu? Myslel jsem, že manuální A/C se zapíná manuálně, tj. když to chci já. Takhle mi to začne někdy foukat studený, aniž bych to chtěl. Příznivcem klimy zrovna nejsem... Když už jsme u toho, o kolik to přibližně zvýší spotřebu?
3. už někdo popisoval jinde - při rychlosti od cca 120 km/h se ozývá z motoru periodický zvuk, jak kdyby auto předlo. Diskutovalo se tu, že to dělají pneu - já mám 185/65 R15. Je to opravdu tak? Napadlo mě, jestli to nemůže být tím, že mi vpředu nesedí úplně kapota s nárazníkem a mřížkou (asi drobná kolize v minulosti), na jedné straně je přesah rohu víka cca 4mm, tak jestli to nedělá vzduch při rychlé jízdě...
Jinak se mi auto líbí, těžko se s ním po dálnici jede pod 150 km/h... Díky všem za případnou radu a přeji šťastnou cestu ve vaší

Tomáš