Světla pro denní svícení (DRL)

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Denné svietenie

Příspěvekod Pete62 » 16.02.2011 16:16

Neviem, či si to zaslúži byť ako téma, ale sú tu aj možno horšie témy. V Rakúsku bolo už raz zavedené denné svietenie a po relativne krátkych skúsenostiach ho "zelení" zrušili. 1. dôvodom bola zvýšená spotreba automobilov. Ked si zoberieme, že obyčajny osobák spotrebouje o takých 150 W viac výkonu (energie), vynásobite to počtom áut na ceste a časom, ktorý strávia so zapnutými svetlami, vydá to už za nejaku elektráreň, ktorá produkuje všetky tie škodliviny, čo sa valia z výfuku. 2. dôvodom bola zvýšená spotreba žiaroviek, ktoré sú nebezpečným odpadom. Určite bola aj húfa ďaších dôvodov, ale mňa zaujali tieto dva. Nie, že by som bol "zelený" marťan, ale ekonomická nevýhodnosť je tu jasná, k tomu sa pridávajú aj iné nepríjemnosti. Našťastie Soul má komfortný prístup k H4, ale taká Honda Jazz, to je zážitok, na ktorý sa nezabúda, resp. treba navštivit servis.
Aby som sa konečne dostal k veci. Napadla ma taká "prostá" myšlieka, ktorú som doposiaľ nerealizoval. Možno po pár vašich reakciách prepišem "prostá" na "sprostá". Nakreslil som si elektrickú schemu, ktorú pomocou pár relátok, klbka drátu, nožíka a pajkovacky by bolo možné zrealizovať bez väčších problémov i neelektrikárovi ako som ja. Celé je to založené na tom, že počas denného svietenia by boli stretávacie svetlá H4 zapojené sériovo, teda by svietili na 7 V a po zapnutí svetiel by sa prepli do štandarného svietenia. Vychádzal som z toho, že na 7 V bude životnosť žiarovky skoro nekonečná a svietivosť pre denné svietenie je "dostatočná". Pri použití "premiových" žiaroviek (napr. Night Breaker) asi ani nepozorovateľná. Pritom by spotreba hlavných žrutov energie klesla o polovicu. Čo vy na to, je to riadna blbosť?
Pete62 Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Soul (2009)
70000 km @ 5.1 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Denné svietenie

Příspěvekod airwaves » 16.02.2011 16:25

Úvaha to není špatná. Co neřeší, je uplně zbytečné svícení celého zadku a palubovky. To by chtělo povypínat. Možná by stačilo dát do obrysovek pořádně natuněný žárovky s ledkou a spotřeba by šla na cca 5W???? Pak ještě připomínka ... :D ty halogenky fungují nějak tak, že se vlákno částečně odpařuje a pak kondenzací při chladnutí vrací nebo nevím přesně co se tam děje. Jestli by ten provoz na půl naopak tu jejich životnost ještě víc nesnížil než když valí na 100% a dosáhnou potřebné teploty? Ale to nám určitě ještě někdo napíše. :D

edit snike: ... sloučeno s již existujícím tématem
Hyundai ix20 1,6 CVVT Style LPG 50500 km
Škoda Felicia 1,3 MPi LPG 240000 km
airwaves Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Skoda Felicia (1997)
240000 km @ 8.8 l/100km

Re: Denné svietenie

Příspěvekod titanus » 16.02.2011 16:39

vypinat zadok je podla mna ta najhorsia vlastnost denneho svietenia a este si to robit umyselne :roll: kolko krat sa uz len vypali ta ziarovka v zadu? a mame tu tunely, podzemne garaze, lesy atd...vsetko miesta kde je znizena viditelnost a nesvietenie zadku je uz riadne nebezpecne a kto si nato v danu chvilu prejazdu spomenie a zapne si stretavacie svetla je len teoretik pretoze to nespravi 99% ludi, nehovoriac o tych dobrakoch co aj dnes rano pri poladovici a hmle isli bez zapnuteho zadku!!
dalsia vec co je podla mna diskutabilne je "eko" vymena jednej vypalenej ziarovky vs. celeho denneho svietenia (napr. v audine sa ten integrovany pas na denne svietenie neda opravit ani vymenit, vymiena sa cele svetlo!) tot otazka co je viac zelene a menej financne narocne...

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Re: Světla pro denní svícení (DRL)

Příspěvekod MP1 » 21.02.2011 22:53

Môj názor je opačný. Ja vidím ako výhodu, že pri dennom svietení nesvietia zadné svetlá.
Dnes už veľa áut má združené koncové a brzdové svetlá. Sám si niekedy cez deň neskôr nevšimnem, že dotyčný predo mnou začal brzdiť, lebo mu len začnú silnejšie svietiť zadné svetlá. Ešteže dnes máme tretie brzdové svetlo. Na vine sú niekedy staršie zájdené svetlá, niekedy oslepujúce slnko a niekedy tuner, čo zastriekal zadné svetlá čiernou farbou.
Ja mám radšej zhasnuté zadné svetlá.

To, že nie každý vodič sa vie na ceste adekvátne správať je aj nedostatok osvety. Viac by sa tomu mali venovať motoristické magazíny.
Podobný príklad je zadné hmlové svetlo. 80% vodičov ho zapína už pri riedkej hmle(dobrej viditeľnosti), aby sme všetci videli, že ho dokáže zapnúť. Už ho netrápi, že oslňuje auto za sebou,
a najradšej mám tých, čo zapínajú hmlovky už v meste. Vtedy dávam diaľkové a nevypnem ich, dokiaľ auto predo mnou nevypne hmlovky.

Ja osobne už mám tiež namontované denné led svetlá na mieste hmloviek. Hmlovky stáli za figu, už sú v garáži.
A pri vjazde do tunela zapínam stretávacie svetlá a za tunelom prepnem na denné.
A skúsenosť mám takú, že ak ide oproti mne auto s vypnutými svetlami a uvidí moje led svetlá, zapne si svetlá a nemusím ani na neho blikať.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod branor » 22.02.2011 09:05

Musim suhlasit s Titanusom, ak ma svietit DRL tak ma svietit aj vzadu a myslim ze je to urcite bezpecnejsie ako ich nezapinat, lebo ak sofer svieti len vpredu tak na kratkodobe zapnutie svetiel v tunely alebo inej situacii si nezmysli... A osveta moze byt akakolvek, nikdy to nebude dodrziavat kazdy a ak by DRL fungovalo na vsetkych autach len vpredu myslim ze nebezpecnych situacii na cestach by len pribudlo a bolo by ich viac ako ked by denne svietenie nebolo povinne. Z vlastnej skusenosti viem ze ak 99% aut na ceste svieti tak to 1% sa stava takmer neviditelnymi a je to nebezpecne... Preto navrhujem, NEMAJTE VLASTNE TEORIE pri zapajani DRL ale uvedomte si ze na cestach jazdia rozne povahy s roznymi prioritami a aby ste neboli prekvapeni ak si vas niekto nevsimne a napravi vam zadny kufor...
KIA Venga 1,4 CRDI 66kw + panoramatická strecha...
branor Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Venga (2010)
199999 km @ 5.75 l/100km

Příspěvekod ceedleguán » 22.02.2011 11:02

Ano ,taky jsem pro ,aby svítilo jak v předu ,tak vzadu.Je vidět řidiče ,hlavně ve městech,že jezdí s DRL v noci a nesvítí jim zadní světla.Těch zadních 5Watů nic neušetří.
ceedleguán

km @ l/100km

Příspěvekod MP1 » 23.02.2011 01:23

Každý má svoj názor - je demokracia.

Ja mám svoj, že zadné svetlá svietia cez deň zbytočne. A toho sa neobávam, aby my niekto vošiel do kufra.
Svetlá majú svietiť aby niečo osvetľovali. A zadné svetlá cez deň nič neosvetľujú. A ak by ma mal niekto zozadu nabúrať,
tak zadné rozsvietené svetla nič nezmôžu, lebo intenzita ich svietenia je mizivá a ak mi bude svietiť slnko na chrbát, tak nulová.

Toľko môj slobodný názor.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod Tomík » 23.02.2011 10:43

zdar,
souhlasím s každým kdo má názor, že svítit i vzadu. Tvrzení, že když pojedu tunelem atd,tak rozsvítím - no nevím..... U služebního jsem to tak praktikoval a kolikrát vlivem provozu jsem to opomenul. Skutečně na těch pár watech nikdo nezbohatne a ať si říká kdo chce co chce, bezpečnost stavím na první místo. No a ten kdo nesvítí a někdo se mu podívá třeba do kufru, ať si pak ujasní kde svítit. :yes:
čus
Tomík
Venga 1,6 CRDi, 94kW, stav 67 000km, 5,8l/100
K čertu s tímhle středním věkem!Důchod mi nedají,protože jsem příliš mladý a ženy mi nedají,protože jsem příliš starý..
Tomík Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (2)

Kia Venga (2010)
22400 km @ 5.8 l/100km

Příspěvekod spazy » 23.02.2011 16:32

MP1 píše:Každý má svoj názor - je demokracia.

Ja mám svoj, že zadné svetlá svietia cez deň zbytočne. A toho sa neobávam, aby my niekto vošiel do kufra.
Svetlá majú svietiť aby niečo osvetľovali. A zadné svetlá cez deň nič neosvetľujú. A ak by ma mal niekto zozadu nabúrať,
tak zadné rozsvietené svetla nič nezmôžu, lebo intenzita ich svietenia je mizivá a ak mi bude svietiť slnko na chrbát, tak nulová.

Toľko môj slobodný názor.

som za, i ked nechapem co tu riesite stale, uz by TUTO TEMU MOHLI UZATVORIT !admistratori. Svietit nesvietit, vyhlaska jasne hovori !
spazy Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia cee'd (2008)
140 km @ 4.8 l/100km

Příspěvekod bosyboss » 28.02.2011 00:24

MP1 píše:Môj názor je opačný. Ja vidím ako výhodu, že pri dennom svietení nesvietia zadné svetlá.
Dnes už veľa áut má združené koncové a brzdové svetlá. Sám si niekedy cez deň neskôr nevšimnem, že dotyčný predo mnou začal brzdiť, lebo mu len začnú silnejšie svietiť zadné svetlá. Ešteže dnes máme tretie brzdové svetlo. Na vine sú niekedy staršie zájdené svetlá, niekedy oslepujúce slnko a niekedy tuner, čo zastriekal zadné svetlá čiernou farbou.
Ja mám radšej zhasnuté zadné svetlá.

To, že nie každý vodič sa vie na ceste adekvátne správať je aj nedostatok osvety. Viac by sa tomu mali venovať motoristické magazíny.
Podobný príklad je zadné hmlové svetlo. 80% vodičov ho zapína už pri riedkej hmle(dobrej viditeľnosti), aby sme všetci videli, že ho dokáže zapnúť. Už ho netrápi, že oslňuje auto za sebou,
a najradšej mám tých, čo zapínajú hmlovky už v meste. Vtedy dávam diaľkové a nevypnem ich, dokiaľ auto predo mnou nevypne hmlovky.

Ja osobne už mám tiež namontované denné led svetlá na mieste hmloviek. Hmlovky stáli za figu, už sú v garáži.
A pri vjazde do tunela zapínam stretávacie svetlá a za tunelom prepnem na denné.
A skúsenosť mám takú, že ak ide oproti mne auto s vypnutými svetlami a uvidí moje led svetlá, zapne si svetlá a nemusím ani na neho blikať.

Presne tak.
bosyboss Muž
Přispěvatel fóra

Příspěvekod bosyboss » 28.02.2011 00:37

Ja to mam riešene takto:

[album]1912[/album]
[album]1911[/album]
[album]1913[/album]
[album]1914[/album]

Mám aj podrobný obrázkový návod vo worlde, len ho sem neviem vložiť. Už som ho pár ľuďom preposielal.
bosyboss Muž
Přispěvatel fóra

Příspěvekod MP1 » 03.03.2011 21:12

Ja to mám tiež takto namontované.

bosyboss píše:Ja to mam riešene takto:

Mám aj podrobný obrázkový návod vo worlde, len ho sem neviem vložiť. Už som ho pár ľuďom preposielal.
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Denné svietenie Cee´d

Příspěvekod Vlado001 » 30.03.2011 00:24

Zaujímalo by ma či už niekto riešil denné svietnie (typ, umiestnenie,...) na cee´da rok výroby 2009. Ak áno tak poraďte.
Vlado001 Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Re: Denné svietenie Cee´d

Příspěvekod olin » 30.03.2011 07:49

Jakékoliv jiné denní svícení, než originál, je podle mne nesmysl :x a vyhozené peníze. Denně se o tom
přesvědčuji na našich silnicích. ;)
Obrázek Ceed SW III MY2020, 1.4 T-GDi, 103 kW, TOP Obrázeknajeto >19000 km a něco i nacouváno
Ceed SW II 1.6 GDi, 99 kW Comfort+
Ceed SW 1.4 CVVT, 80 kW Comfort+
olin Muž
KIA Family

Mogul Safety Cup 2009 (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)
16. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 3. místo (1)
Sponzor (15) TOP sponzor (3) Organizátor srazu (1)

Kia Ceed SW III (2020)
19000 km @ 5.9 l/100km

Re: Denné svietenie Cee´d

Příspěvekod Aha » 30.03.2011 08:33

olin něco na tom asi bude ;) .Já třeba vůbec o tom nepřemýšlím že bych si dal na auto letky.Já je viděl u Vietnamců jak prodávají a nevím jestli ty světla mají nějakou homologaci :evil: .Já si je tam dám a pak je budu muset sundat až mě zastaví Policie a budou chtít po mě nějaký papír kvůli tomu že nemají homologaci u nás v :CZ: .Já ani nevím kam bych je měl dát.Jestli mi může někdo tady na fóru napsat o kolik ušetřím paliva když si tam dám letky :| .Proto zatím ne :thd: .
KIA -Kupujete Ideální Auto
Aha Muž
KIA Family

15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (7)
TOP sponzor (1)

Kia Sportage IV (2016)
57004 km @ 7.0 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion