Hučení a odskákání pneumatik, špatná geometrie zadní nápravy

Sekce pro specifické dotazy k vozu cee'd SW.

Hučení a odskákání pneumatik, špatná geometrie zadní nápravy

Příspěvekod jerry35 » 14.01.2011 12:39

Se svým Ceedem SW 2009, 1,6 diesel mám následující problém:
Po zahájení provozu - asi po 10 tis. km začínal podvozek trochu hučet a hučení s přibývajícími kilometry zesilovalo. V servisu mi řekli, že jde o vadu pneumatik (originál Michelin). Na pneumatikách se objevili nestejnoměrně ojeté plošky s ostrými hranami (tzv. odskákání). – nechal jsem udělat test tlumičů, ale vše bylo OK. Nasadil jsem zimní pneumatiky Continental a vše se opakovalo – po 10 tis. km se pneumatiky na zadní nápravě nevratně odskákaly a auto začalo hučet. Opět jsem vše reklamoval a chtěl jsem pneumatiky nahradit a auto dát do pořádku. Udělali mi geometrii a řekli mi, že teď už je auto v pořádku - pneumatiky mi nenahradili. Koupil jsem novou sadu letních pneumatik, ale po 8 tisících km se pneumatiky na zadní nápravě opět odskákaly. Auto jsem znovu reklamoval a chtěl jsem odstranit závadu, která poškozuje pneumatiky. V servisu objevili špatné hodnoty geometrie zadní nápravy, což může být příčina problémů. Bohužel se geometrie na zadní nápravě nedá korigovat. Udělali měření geometrie zadní nápravy ještě jiným ceedům SW a zjistili, že jim auta přicházejí se špatnou geometrií zadní nápravy již z výroby. Auto jsem dostal neopraveno zpět s vyjádřením, že reklamaci nelze uznat, jelikož se jedná o vlastnost výrobku. Šel jsem se poradit k soudnímu znalci – ten se zhrozil – řekl mi, že geometrie vozidla zásadním způsobem ovlivňuje bezpečnost silničního provozu a každý výrobek musí mít takové hodnoty geometrie, se kterými byl homologován a schválen. Znovu jsem auto reklamoval a chtěl jsem opravit špatnou geometrii zadní nápravy. Po třiceti dnech jsem auto dostal zpět s vyjádřením - reklamaci nelze uznat, jelikož závada byla způsobena vnějším vlivem a opravu by bylo nutno provézt na náklady zákazníka. (Na mou otázku, jestli je to názor techniků, kteří vozidlo prohlíželi, jsem dostal odpověď, že nikoliv, ale toto stanovisko prý dostali z vedení Kia Motors bez toho, aby vozidlo někdo prohlédl.)
Nechci jezdit s novým autem, které má hodnoty geometrie zadní nápravy v červených číslech.
Podívejte se prosím, jestli nemáte u svých ceedů SW na vnitřní straně zadních pneumatik nestejnoměrně sjeté plošky s ostrými hranami, pokud je nahmátnete, nechte si udělat laserovou geometrii zadní nápravy. Uvažuji, že půjdu s KIA MOTORS do soudního sporu, ale pokud budu sám, řeknou, že jsem projel díru, nebo vzal obrubník a tím jsem způsobil rozhození geometrie. Byl bych vám vděčný, pokud byste mi mohli poslat kopie protokolu z geometrie na mail. Snad bychom mohli donutit KIA MOTORS, aby našla řešení, jak nám naše auta bezplatně opravit.
V příloze pošlu fotku pneumatiky po 8 tis. km a hodnoty geometrie zadní nápravy Ceedu SW 2009
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
jerry35 Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Hučení a odskákání pneumatik, špatná geometrie zadní nápravy

Příspěvekod titanus » 14.01.2011 12:44

mam najazdene 40.000km na zimny+letnych no ani na jednych som pri minulorocnom prezuvani nic podobne nezaznamenal :no:

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod MartinP » 14.01.2011 12:47

Najeto 50 000 Km a zadní náprava zatím ok.
MartinP Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2008)
193000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod Korejcobijec » 14.01.2011 14:17

:kia: Tá zadní náprava musela dostat pecku ,že se z toho nevzpamatovala.Zadní náprava se tuším mirně natáčí ve směru a pomáhá v projetí zatáčky. Tuším ,že je to převzané od Golfa. Tak jestli není problém tam . že se nevrací do původní pozice. :kia:Ale to by pak muselo auto táhnout mírně do stran
Korejcobijec

km @ l/100km

Příspěvekod KamZehr » 14.01.2011 14:23

@jerry35
Pokud se tak k tobě chovají v servisu, tak asi budeš muset celou věc řešit právní cestou. Dle § 622 obč. z. jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, má kupující právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Táž práva přísluší kupujícímu, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady po opravě nebo pro větší počet vad věc řádně užívat.
Pro případný soudní spor je však nutno mít k dispozici znalecký posudek a doporučuji případnou žalobu nechat zpracovat advokátovi. Někdy i pomůže, když prodejce dostane dopis od advokáta. Nejde o housku na krámě.
Naposledy upravil KamZehr dne 14.01.2011 16:13, celkově upraveno 1
KIA Sportage III 1,6 GDi - 6/2011 - prodáno
Hyundai Tucson 1,6 T-GDi - 09/2020
KamZehr Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Hyundai Tucson (2020)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Stefi » 14.01.2011 15:40

:? něco takové jsem řešil i já, já měl jednu stranu(zadek), geometrie dobrá, vyreklamovaná pneu/Michelin Primacy HP 225/45-17 91W/ :? ....je to někde na starém foru... tak jsem to dohledal... :twisted: http://old.kia-club.org/viewtopic.php?t=1249
Naposledy upravil Stefi dne 14.01.2011 17:12, celkově upraveno 1
Stefi Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

6. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 3. místo (1) Sponzor (16) TOP sponzor (3)

Honda CR-V (2008)
157756 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod jerry35 » 14.01.2011 17:10

Stefi píše::? něco takové jsem řešil i já, já měl jednu stranu(zadek), geometrie dobrá, vyreklamovaná pneu/Michelin Primacy HP 225/45-17 91W/ :? ....je to někde na starém foru... a možná i u mne v blogu...

A problém se tím vyřešil? Další pneumatiky se již neodskákaly? To, že mám geometrii OK mi říkali v Kia servisu taky, protože na zadní nápravě s ní prý nic nemůžou dělat.
jerry35 Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod Stefi » 14.01.2011 17:21

Já ji prověřoval na jedné z nejnovších stolic u servisu Firststop, funglovka,/v ČR je jejich jen pár/ až najdu výsledek tak to sem hodím,měl jsem to vytisknuté..., chybu vzal na sebe Michelin, co máš vůbec za pneu, a kdy byla kalibrovaná stolice, kia má trošku atipický zadek, někdy stojí jak přeložená Tatra :roll:Doplňuji ten výsledek kontroly...ovšem, není to třeba brát jako mýtus, já měl 17 a ET menší o 9 mm ale kluci nto nastavili ovšem mašina v manuálu ani v paměti od výrobce nevede KIA Cee´d na 17" jinak zde je protokol, bylo to jindy, vymetl jsem velkou díru svižněji a vydrželo to OK Obrázek, jinak tenkrát při reklamaci jsem to dal změřit rovněž a bylo to rovněž OK/nezávislému servisu/papír už nemám, tak proto jiný :evil:
Naposledy upravil Stefi dne 14.01.2011 22:10, celkově upraveno 2
Stefi Muž
KIA Family

6. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 3. místo (1) Sponzor (16) TOP sponzor (3)

Honda CR-V (2008)
157756 km @ 7.8 l/100km

Příspěvekod jerry35 » 14.01.2011 17:49

KamZehr píše:@jerry35
Pokud se tak k tobě chovají v servisu, tak asi budeš muset celou věc řešit právní cestou. Dle § 622 obč. z. jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, má kupující právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Táž práva přísluší kupujícímu, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady po opravě nebo pro větší počet vad věc řádně užívat.
Pro případný soudní spor je však nutno mít k dispozici znalecký posudek a doporučuji případnou žalobu nechat zpracovat advokátovi. Někdy i pomůže, když prodejce dostane dopis od advokáta. Nejde o housku na krámě.

Rád bych šel s :kia: do soudního sporu, ale myslím že nemám moc šancí - dostanu posudek soudního znalce, v tom smyslu, že auto je nepoškozené a geometrie zadní nápravy neodpovídá homologaci. Kia Motors ví o tom, že podobný problém má víc aut. Její první reakce byla - jde o vlastnost výrobku. Podruhé již tvrdili, že jsem auto poškodil já. Reklamaci mi opakovaně nechtějí uznat. Jediná právní cesta je - výrobek jim vrátit s posudkem soudního znalce (auto je nepoškozené a má výrobní vadu na zadní nápravě). Kia tvrdí, že auto je poškozeno. Pak se rozjede soud a auto bude u :kia: jediná dobře mířená rána těžkým kladivem rukou značkového mechanika do zadní nápravy může definitivě ukončit mé naděje na výhru v soudním sporu.
Závada se objevila od začátku provozu, myslím, že jezdím opatrně a auto nikdy nebouralo.
Vidím pouze jedinou šanci - zjistit, jestli jezdí více aut s geometrií zadní nápravy v červených hodnotách a pohrozit :kia: případným přezkoumáním dopravních nehod Ceedů SW - zda nemohla být příčina nehody špatná geometrie nastavená z výrobního závodu. Pak by byla šance na mimosoudní vyrovnání.
Přikládám foto zadní nápravy:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil jerry35 dne 14.01.2011 18:45, celkově upraveno 1
jerry35 Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod KamZehr » 14.01.2011 18:19

Já jsem advokát a vím, že soudní spory nejsou jednoduchá a levná záležitost , ale v některých případech na to prodejci spoléhaj. Ale taky auto nekoupíš za hubičku. Samozřejmě do soudního sporu bych šel jen za předpokladu, že mám v ruce znalecký posudek "kovaný", z kterého bude vyplývat, že jde o výrobní vadu. Možná zkusit zajet i do jiného servisu, jsi z Prahy, tak servisů :kia: je tady víc.
KIA Sportage III 1,6 GDi - 6/2011 - prodáno
Hyundai Tucson 1,6 T-GDi - 09/2020
KamZehr Muž
Fanda vozů Kia

Hyundai Tucson (2020)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod jerry35 » 14.01.2011 20:46

Stefi píše:Já ji prověřoval na jedné z nejnovších stolic u servisu Firststop, funglovka,/v ČR je jejich jen pár/ až najdu výsledek tak to sem hodím,měl jsem to vytisknuté..., chybu vzal na sebe Michelin, co máš vůbec za pneu, a kdy byla kalibrovaná stolice, kia má trošku atipický zadek, někdy stojí jak přeložená Tatra :roll:

Odskákaly se mi postupně pneumatiky original Michelin 205/55 R16 91V, Continental ContiWinterContact 195/65 91H a Goodride SV308 205/55 R16 94W.
Myslím, že můj problém trápí spíš kombíky - moje laická představa je, že Kia použila stejnou zadní nápravu pro všechny verze karoserie a u kombíku na ni tlačí větší zátěž.
jerry35 Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod titanus » 14.01.2011 20:55

kombik je tazsi o cca 50kg takze tym to nebude :no: ak ho teda nepretazujes...

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod MartinP » 14.01.2011 21:05

To spíš bude výrobní vada.Já mám ceeda sw jezdím denně hodně kilometru a svižně, náprava je v pořádku a gumy taky.Zkus pohrozit servisu, já jsem zrovna nedavno řešil reklamaci nebylo to auto,ale taky drahá věc.Po 3 měsících tahanic mi došla trpělivost a pohrozil jsem čoikou a soudním znalcem a hned reagovali a do týdne to vyřešili k mojí spokojenosti. Jinak zkusit jiný servis, nevím co ti jiného poradit.
MartinP Muž
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2008)
193000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod vladislav » 14.01.2011 21:40

Možná by to chtělo jméno servisu ...Zatím si asi osobně nekontaktoval KIA MOTORS??..Já o této závadě slyším za 3 roky existence klubu poprvé.....Pomohlo by to určitě dalším potenciálním zákazníkům.. :thu:
vladislav Neuvedeno
Fanda vozů Kia

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)

Příspěvekod jerry35 » 14.01.2011 22:10

vladislav píše:Možná by to chtělo jméno servisu ...Zatím si asi osobně nekontaktoval KIA MOTORS??..Já o této závadě slyším za 3 roky existence klubu poprvé.....Pomohlo by to určitě dalším potenciálním zákazníkům.. :thu:

Zatím jsem to řešil v servisu Dolnis Mukařov. Měnili mi ložiska - auto hučelo dál. Pak zjistili tu chybu na geometrii zadní nápravy a byli v koncích. Dál vyměňovat prý nemohli. Údajně měřili geometrii i u dalších aut stejného modelového roku (2008) a našli stejnou odchylku na pravém zadním kole. Chovali se vstřícně, ale prý musí podobné případy předávat dál na KIA Motors, odkud jim chodily maily s vyjádřením, aniž by auto někdo prohlédl. Nakonec mi řekli, že oni nevěří, že by můj problém způsobilo vnější poškození, ale jako dealer Kia Motors se musí chovat jako zástupce vedení společnosti. Pak mi doporučili, abych auto prodal.
Naposledy upravil jerry35 dne 14.01.2011 23:16, celkově upraveno 1
jerry35 Neuvedeno
Nováček

Další

Zpět na ceed SW