voda do ostrekovacov

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Re: voda do ostrekovacov

Příspěvekod Korejcobijec » 31.12.2010 14:02

:lol: Boha ci kuracinka :lol: To jsou věci. :thu:A nebude to taky tím ,že když je -10 ,tak na tryskách za jízdy je jednou tolik? ;)
Korejcobijec

km @ l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod PetrLa » 31.12.2010 14:51

reddevil píše:
Korejcobijec píše:;) Cinol-40 ředění 1:1 je na -20 dle tabulky tam přiložené. Budget -20 ředění 1:1 dle tab. -10 . Tak nevím . co bych tam musel dát - asi 1:1,5 abych měl -6 ;)

no podla tabulky to moze byt tak, ako pises resp. ako to vytlacili :D ale z hladiska fyziky nie... voda totiz zacina zamrzat pri 4 stupnoch, ked ma najvysiu hustotu (presne 3.98 tzv. anomalia vody) 8-)

:twisted:

proto tvoří led....jako snad jediná kapalina na zemi
viz.
http://www.stranypotapecske.cz/teorie/v ... 4132117210
Naposledy upravil PetrLa dne 31.12.2010 15:01, celkově upraveno 1
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Příspěvekod PetrLa » 31.12.2010 15:01

Korejcobijec píše::lol: Boha ci kuracinka :lol: To jsou věci. :thu:A nebude to taky tím ,že když je -10 ,tak na tryskách za jízdy je jednou tolik? ;)

to je ***...je tam furt stejně .....chceš říct, že když je venku +30 a jedu tak je tam taky jednou tolik? nebo dvakrát míň? Nebo kolik???? ...no po pravdě je tam stejně...jen dochází rychleji k tepelné výměně. Na tomto principu funguje i chladič.....ochlazujeme vodu na teplotu prostředí. Proteče-li kolem chladiče více vzduchu, tak neochladíme víc, pouze urychlíme ochlazení na teplotu okolí.
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Příspěvekod Korejcobijec » 31.12.2010 15:08

Mě se kdysi stalo ,že mi za jízdy zamrzly ostřikovače. byl jen slyšet motorek. Stačilo na 5 minut zastavit.prostříknout je. a dolít čistým sajrajtem a frčel jsem dál.Jízdou se teplota snižuje. a tím ochlazuje vše co se vzduchem tře. Takže při -10 je na tryskách asi -20prot zamrznou .když je namíchaná jen na -10
Korejcobijec

km @ l/100km

Příspěvekod PetrLa » 31.12.2010 15:18

no podle mě to popírá první termodynamický zákon a druhý termodynamický zákon.
Teploty dvou prostředí se předávají vždy od teplejšího tělesa k tomu chladnějšímu....tento vztah trvá, dokud se teploty nevyrovnají.

Takže mám-li nějakou kapalinu, která má dejme tomu teplotu 0°C a je vystavena prostředí o teplotě -10°C, tak se budou dít tyto dvě věci.
1) teplo začne přecházet z kapaliny do prostředí (čímž ho trošku ohřeje) a kapalina se zchladí.
2) to bude probíhat tak dlouho, dokud se obě teploty nevyrovnají.

Pak tento jev ustane a kapalina i prostředí budou mít stejnou teplotu.

zdroj: http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek ... e&page=131
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Příspěvekod Korejcobijec » 31.12.2010 15:24

;) Takže by vlastně motorkáři v létě ,kdy je +30 mohli klído jezdit ve slipech ,protože dle zákona potápěču by jim neměla být zima. :lol:
Korejcobijec

km @ l/100km

Příspěvekod titanus » 31.12.2010 15:32

@Korejcobijec
nechcem sa ta dotknut ale pekne taras ;)

Už ste sa určite stretli s tým, ako vietor dokáže negatívne zmeniť tepelnú pohodu. Vplyvom vetra sa prúdením (konvekciou) zvyšujú tepelné straty. Tento jav sa nazýva Wind Chill faktor (chlad vetra). Vyjadruje stratu tepla súčasným pôsobením vetra a chladu, je priamo úmerný tepelnému gradientu a rýchlosti prúdenia vzduchu. Jeho veľkosť udávajú niektoré meteorologické stanice vo svojej predpovedi.
Za bezvetria sa tenká vrstva vzduchu ohrievaná ľudským telom drží blízko tela a tvorí mikroklímu. Nepríjemný pocit chladu vzniká, keď sa prúdením odstraňuje naša mikroklíma z povrchu tela. Preto sa nám vzduch zdá chladnejší ako je v skutočnosti. Wind chill faktor nie je fyzikálna veličina ale dáva predstavu akú teplotu vnímame vo vetre ("ochladenie vetrom", pocitová alebo ekvivalentná teplota). Pociťujú ho ľudia a zvieratá, teplota na teplomery sa vplyvom vetra nemení.

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod kofejn » 31.12.2010 15:44

Zapomínáš na skupenské teplo ;) . Při odpařování kapaliny se teplota snižuje, kondenzací par naopak zvyšuje. Lednička s výparníkem uvnitř a kondenzátorem vzadu na skříni je toho praktickým využitím.
kofejn Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Carens III (2007)
0 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod vegas » 31.12.2010 15:48

:D :D :D
Petrla: Voda v kap. fázi zamrzá při 0°C ne při 4 °C. Dokonce to je napsané i v tom zdroji, který si k tomu přiložil. Při 4 °C má voda pouze vyšší hustotu než led-to je ta anomálie.

Korejobijec: Petrla ti to dobře vysvětlil s tím ochlazováním a ohřívaním. Prostě jenom zrychlíš výměnu tepla nic víc. Motorkáři by jezdili klidně v tričku a trenkách, ale k vůli bezpečnosti se to neoaplící.
vegas Neuvedeno
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2009)
25000 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod Korejcobijec » 31.12.2010 15:49

:lol: To jsou věci. :lol:
Korejcobijec

km @ l/100km

Příspěvekod kasin » 31.12.2010 19:43

kasin Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd SW II (2016)
48000 km @ 6.9 l/100km

Příspěvekod PetrLa » 01.01.2011 10:15

kofejn píše:Zapomínáš na skupenské teplo ;) . Při odpařování kapaliny se teplota snižuje, kondenzací par naopak zvyšuje. Lednička s výparníkem uvnitř a kondenzátorem vzadu na skříni je toho praktickým využitím.

ano máš pravdu, při změně skupenství, se spotřebovává ještě nějaká energie...na to jsem zapomněl.

Korejcobijec: jel jsi někdy v létě z kopce na kole? Byla ti zima? Mě teda nebývá. Motorkáři to v létě nenosí kvůli zimě, ale kvůli bezpečnosti. Nezlob se na mě, ale řekl jsi tu, že vzduch se při jízdě tře....třením vzniká teplo...to si odporuješ v tom ochlazování. Je to tak jak jsem psal výš + musím doplnit to o tom odpařování...to jsem zapomněl.
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Příspěvekod souk69 » 01.01.2011 14:26

;) Já bych to nenazval že se vzduch TŘE . Ale při rychlé jízdě, třeba na tom kole z kopce , proudí vzduch kolem tebe rychleji a odebírá z povrchu těla teplo. Takže při jízdě do kopce je mě teplo a když to valím dolů je mě chladněji. Tak to vidím já. :thu:
červená Kia Ceed sw 1,6 CRDI
souk69 Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW (2009)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod PetrLa » 01.01.2011 20:06

ano to je logické...čím víc kolem mě proteče vzduchu za jednotku času, tím rychleji chladne moje tělo.
Ovšem, kdybych si další teplo nevyráběl, tak bych vychladl na teplotu okolí. Takže v létě například na 30°C.

Ale můžeš to vzít i naopak....upevním-li si na řídítka kostku ledu, tak čím víc kolem mě vzduchu proteče, tím rychleji ta kostka roztaje.
Když budu stát na místě, bude to tání pozvolnější.

Což opět dokazuje to, že se teploty dvou různě teplých těles (pokud si to teplo nijak nevyrábí) vyrovnávají. A vždy to teplejší předává teplo tomu chladnějšímu.
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Příspěvekod souk69 » 01.01.2011 21:13

:idea: No a to je zřejmě důvod proč kapalina v ostřikovači při jízdě zamrzá i při nižším mrazu než na kolik je namíchaná. ;)
červená Kia Ceed sw 1,6 CRDI
souk69 Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW (2009)
0 km @ 0 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion