Omylem jsem startoval již nastartované auto,ublížil jsem mu?

Motor, spojka, převodovka a vše kolem.

Omylem jsem startoval již nastartované auto,ublížil jsem mu?

Příspěvekod mirble » 11.04.2010 12:05

Zdravím Vás přátelé, stala se mi taková věc, nastartoval jsem auto pak jsem vylezl a zase sedl do auta. měl jsem nastartováno, ale vůbec jsem neslyšel motor (nezvyk oproti starému autu, kde se to celé třáslo a bylo hlučné), neuvědomil jsem si to :angry: a zkusil jsem opět nastartovat :shock: . Auto se tak podivně dusilo :( . vůbec se mu to nelíbilo. samozřejmě po pár setinách sekundy jsem si to uvědomil, ale moje otázka je, zda jsem nemohl nějak poškodit motor, či něco z ostatních zařízení. Mám benzinovou 1,6 92kw najeto 900 km. Děkuji za vaše názory :help:
mirble Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Omylem jsem startoval již nastartované auto,ublížil jsem mu?

Příspěvekod slava » 11.04.2010 12:17

Aspoň jsi měl jistotu, že máš nastartované :lol: .Promiň, jen jsem si vrtnul. Druhý start je u nového vozu, než si na něj zvykneš(a nejen Ty, ale všichni noví majitelé)celkem dost častým jevem. Určitě to motoru neprospívá, ale taky si nemyslím, že bys mu tím nějak moc ublížil. Samozřejmě, že se může stát cokoliv, ale když si vezmeš kolika z nás se to už podařilo a nic se nestalo. Akorát ten hrozný pocit u srdce, když uslyšíš jak se pastorek snaží zajet mezi zuby setrvačníku a nedaří se mu!
S pozdravem :kia: za všechny, všichni za :kia: :thu:
slava Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1)
17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (2) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (1)

Kia PRO_cee'd (2009)
35000 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod mbiron » 11.04.2010 12:23

No trosku si ohobloval pastorek a setrvacnik ;) ale radeji to uz nedelej, starteru by se to nemuselo libit a mohl by odejit do kovosrotoveho nebe a vymena setrvacniku taky zadna lace. ;)
mbiron Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1)
20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1)
Organizátor srazu (19)

Kia cee'd II (2013)
110000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod Skalican » 11.04.2010 13:10

No niesi sam komu sa to podarilo. I ja ked som mal toto auto chvilu som si nemohol akosi zvyknut na to ticho motora a nastartoval som nastartovane auto dva razy. Mam ho dva a pol roka a nastastie nasledky niesu
:SK: :kia: XCeed 1.5 T-GDi 7DCT
Skalican Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (2)

Kia XCeed (2023)
15500 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod mirble » 11.04.2010 13:36

Děkuji za vaše povzbudivé reakce, přesně jak naspal kolega, u srdce to pořádně zabolelo a ten zvuk si budu dlouho pamatovat.
mirble Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Čambrla » 11.04.2010 13:50

Jo, taky to už mám za sebou. Bez následků. Naopak s následky jsem se potýkal na MSC vloni v dubnu. V autě Jakub, Jezevec a meken. Zrovna jsme odjížděli z oběda. Pustil jsem rádio, pak jsme se bavili o něm a snažím se vyjet. Vůbec to nešlo. Jsem si vůbec nevšimnul, že nemám nastartované. Od Jakuba jsem to slyšel ještě po půl roce. :lol: :lol: Ale na omluvu - po tom jídle, co jsme měli v reaturaci, není divu, že člověk nevnímal okolí. To jídlo - to byla prostě extáze. :eat: :thu:
cambrla@centrum.cz
Čambrla Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1)
12. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (17)

Kia cee'd GT II (2013)
123456 km @ 8.2 l/100km

Příspěvekod PetrLa » 11.04.2010 14:51

Čambrla píše:Jo, taky to už mám za sebou. Bez následků. Naopak s následky jsem se potýkal na MSC vloni v dubnu. V autě Jakub, Jezevec a meken. Zrovna jsme odjížděli z oběda. Pustil jsem rádio, pak jsme se bavili o něm a snažím se vyjet. Vůbec to nešlo. Jsem si vůbec nevšimnul, že nemám nastartované. Od Jakuba jsem to slyšel ještě po půl roce. :lol: :lol: Ale na omluvu - po tom jídle, co jsme měli v reaturaci, není divu, že člověk nevnímal okolí. To jídlo - to byla prostě extáze. :eat: :thu:

Zase výmluvy :)))))
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Příspěvekod rehmen » 30.06.2010 22:29

Když jsem poprvé četl toto téma, tak jsem si říkal, že tě lituju, ale teprve dnes vím jak moc - ten zvuk co se ozve, to je prostě hrůza....přítelkyně sedla za volant, neslyšela motor a tak začala startovat - celý den jsem to slyšel v uších :cry:
Bílá po FL s ochranýma lištama vypadá fakt DOBŘE.
rehmen Muž
Přispěvatel fóra

Kia cee'd (2010)
84500 km @ 7.0 l/100km

Příspěvekod vegas » 01.07.2010 09:00

Tááák, už je to tady: stroje ovládají nás! Ne my stroje.
vegas Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia cee'd SW (2009)
25000 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod Filda » 01.07.2010 10:55

Taky se mi to už stalo a bez následků. Dřív jsem měl Škodovky (120 a Favorita). Tam to měli už dávno vyřešené, při nastartovaném motoru nešlo znovu startovat. Klíček byl prostě v této poloze hluchý. Snad by to nebyl takový problém aby to fungovalo i u nových aut. Zdar.
Filda Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2009)
1500 km @ 7.4 l/100km

Příspěvekod Nemo55 » 01.07.2010 13:00

Njn ale u Škodovky byl motor slyšet :cry: ten nešel přeslechnout ;)
Škoda 1000MB, Škoda120L, Peugeot 605 2,0 TD, Hyundai Getz 1,1 3D, Kia cee'd SW 1.4 Comfort+(2010)
Každou jízdu si už 9 let užívám :-) je to bůh na tři písmena
Tohle nepotřebuje ani komentář http://www.youtube.com/watch?v=N8eCcSFcukA
Nemo55 Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW (2010)
55000 km @ 6.2 l/100km

Příspěvekod JonnY » 01.07.2010 13:15

pre motor by to nemal byt ziaden problem, ale starter teda radost mat nebude.
startovacie otacky su okolo 200-300rpm, takze tych volnobeznych 800rpm je pre starter sakra dost
JonnY Muž
Fanda vozů Kia

Příspěvekod hermenet » 13.07.2010 19:17

Offtopic :
Tak já dnes zastavil před hypermarketem, zatáhl ruční brzdu, dal neutrál a zůstal v autě, abych si doposlechl rozposlouchaný pořad v rádiu. Když skončil, tak jsem vypnul rádio a hodil tam "parkovací" jedničku, že budu vystupovat, a jak jsem pustil spojku, tak auto pěkně poposkočilo. - :shock: Nevšiml jsem si, že mi ještě běží motor. Lidi dost koukali. :oops: Ještě že jsem měl tu ručku zataženou, jinak by byl pěkný šrám na předním nárazníku.
KIA cee'd SW 1.4 CVVT 80.2 kW Active (2009) Obrázek
hermenet Muž
Fanda vozů Kia

7. sraz Kia-Club.org (1)

Opel Zafira (2016)
90000 km @ 8.37 l/100km

Příspěvekod gallyleo » 24.07.2010 16:45

njn, taky se mi to povedlo jednou. A jednou zase přítelkyně startovala se zařazenou rychlostí a bez spojky :x Zatím to vypada, že to nezanechalo žádné následky. Ono přece jenom musej ty díly dělat alespoň trochu "blbovzdorné", jinak by odešli do háje hned :D
gallyleo Neuvedeno
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
6500 km @ 7-8 l/100km

Příspěvekod olin » 24.07.2010 18:00

Startér funguje tak, že při otočení klíčkem se nejprve vysune ozubené kolečko startéru (pastorek) do ozubeného věnce
setrvačníku motoru a potom se roztočí a nastartuje. Na hřídeli startéru je pružina, která po uvolnění klíčku z polohy "start",
zase vysune pastorek zpět. Zuby na pastorku a setrvačníku mají na bocích zaoblení, aby se při zasouvání a vysouvání
nepoškodily. Pokud startujete běžící motor, snaží se startér zasunout pastorek do věnce, ale protože ten se již točí,
tak se mu to nedaří a výsledkem je charakteristický zvuk, jak o sebe škrtají zaoblené konce zubů pastorku a věnce. :shock:
Pokud se Vám to podaří občas, nic se nestane, pokud to budete "zkoušet" každý den, pak se časem zaoblené konce zubů
opotřebují a můžou nastat problémy se startováním (vyskakující pastorek). :thd: Takže jakékoliv obavy, pokud se Vám to
občas přihodí, jsou zbytečné. :D :D :D
Obrázek Ceed SW III MY2020, 1.4 T-GDi, 103 kW, TOP Obrázeknajeto >19000 km a něco i nacouváno
Ceed SW II 1.6 GDi, 99 kW Comfort+
Ceed SW 1.4 CVVT, 80 kW Comfort+
olin Muž
KIA Family

Mogul Safety Cup 2009 (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)
16. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 3. místo (1)
Sponzor (15) TOP sponzor (3) Organizátor srazu (1)

Kia Ceed SW III (2020)
19000 km @ 5.9 l/100km

Další

Zpět na Motory / Pohonné ústrojí