dasl píše:nechapem ako to moze byt tak rozdielne podla mna je to dost vela nepoviem ak sa to bude lisit cca okolo 0,5 litra
To je prostě vlastnost benzinových motorů - mají velmi rozdílnou spotřebu podle zatížení, stylu jízdy atd. Zatímco s předchozím "traktorem" (1.8 TD od Forda) jsem měl spotřebu zhruba 5,5-6 l/100 a bylo celkem jedno, jestli jsem jel s lehkkou nohou nebo jsem to honil, jestli jsem vezl prázdné nebo plné auto... Spotřeba se lišila jen minimálně.
V benzínu to ale dost lítá. Mám teď také 1.4 CVVT a podle stylu jízdy mám spotřebu od 6,5 do 8,5 (mám většinou stejný režim - cca 50 % dálnice, cca 30 % okresky, zbytek Praha). A když jsem jel nedávno s plně naloženým vozíkem a silnice se táhla po kopcích, tak jsem měl z atu cestu průměr skoro devět litrů. Faktem je, že jsem se s tím moc nemazal a mile mne ten motor překvapil, že ani s takovou náloží jsem nebyl brzdou provozu (kromě limitu max rychlosti - ale to bylo dáno tím, že s naloženým vozíkem jsem nechtěl jet opravdu víc jak 80, auto by klidně víc jelo).
Většinou ale jezdím v klidu, takže dlouhodobý průměr mám momentálně 7,0. Na to, že většinu času mám auto naložené a jezdíme ve více lidech, tak jsem spokojen. Spotřeba je přijatelná. A motor mohu zatím pořád jen chválit. Na svůj objem fakt paráda.