od Čambrla » 12.01.2009 21:53
Před koupí vozidla v lednu 2008 jsem měl s pojišťovnou domluveno, že si za slevu 10% z havarijního pojistného nechám provést ochranné značení skel (vypískování). Náklady na označení si již přesně nepamatuji, ale pohybovaly se myslím kolem 800,- Kč. Označení skel provedl autorizovaný pracovník firmy CEBIA, který i auto vyfotil, prošel všechna stanovená místa s označením VIN, která rovněž zadokumentoval. Obdržel jsem osvědčení o registraci údajů o vozidle do systému OCIS (open car information system) – základní údaje o svém vozu jsem tam našel - a osvědčení VINFOTO o provedení fotodokumentace a klasifikace vozidla. Součástí osvědčení je i potvrzení, že 1 rok mohu využívat službu FLEX, která mě opravňuje k využívání služeb HELPDESK OCIS – registraci údajů při odcizení, předání info zahraničním partnerům, bezplatné dopravě vozidla při nalezení v zahraničí. Nyní jsem dostal složenku na zaplacení služby flex na další roční období.
Tak si kladu otázku, jakým způsobem by kdo hledal mé ukradené auto na našich silnicích a už vůbec nehovořím o zahraničí. Když službu flex nezaplatím, zůstávám dál v databázi OCIS (a Policie ČR ji zřejmě asi opravdu nemá, jak tady už kdosi napsal)? A když pak nahlásím krádež, zavedou mě do systému? Budu mít dále nárok na slevu na pojištění? Budu muset ověřit u OCIS i pojišťovny.
Rozumím tomu, že když mi někdo ukradne vozidlo, budou identifikační znaky včetně označených skel uvedeny v databázi OCIS. Nutnost výměny skel kvůli prodejnosti ukradeného vozidla asi zloděje bude odrazovat kvůli investici, kterou by musel podstoupit. Tyto skutečnosti pak odvádějí zloděje od mého auta. Na tom je postavena politika OCIS. Ale docela by mě zajímalo, zda společnosti při výkupu vozidla kontrolují v databázi OCIS, zda uvedené vozidlo není pohřešováno - kradeno. Máte s tím někdo zkušenost?
cambrla@centrum.cz