Tony píše:ty ja vam nevim ale kdyz mate pohanenou jen predni napravu tak vam to EDS pomuze asi tak jako ASR. jako nikdo at mi nepovida ze te tady ta pomucka vytahne z pruseru kdyz nekde zapadnes.
a nevim kde si prisel na to ze to nepatri do tematu??? nejmenuje se to nahodou ASR,ESP a dalsi elektronika???
Nepatrí sem 4x4 a uzávierky diferenciálov.
EDS pomôže. brat na O1 nemá ASR, má len EDS. Keď chcel ísť na chatu, tak ako ja vtedy, keď som nevyiel, dal na auto reťaze. Ale - nechcelo sa mu ich montovať, tak namontoval len jednu reťaz. Keď išiel hore kopcom, koleso bez reťaze začalo prešmykovať. Zareagovalo EDS a pribrzdilo koleso bez reťaze a druhé s reťazou zabralo. Ak nebol veľmi zľadovatelí sneh, vpohode vyšiel hore s jednou reťazou.
Na ESP a ASR pozor!. AK ho pred kopcom nevypnete - čo som ja nespravil - ale naschvál - stane sa následovné:
Ako písal Snike kolesá jednotlivých náprav budú mať rozdielnu rýchlosť, zasiahne ASR ( ESP) a začne uberať plyn. Môžeš stláčať plyn aj na podlahu a auto sa zastaví.
Zaver: kto sa chce hrabaním dostať na kopec, nezabudnúť vypnúť ESP.
ASR nieje ESP. Ak má auto ASR nemá automaticky ESP. Platí to klavne pre VW group.
Postupom času sa všetky systémy zjednocujú a sú súčasťou ESP.