od bospol » 01.02.2025 22:35
Moc díky za reakci!
Nene, řetěz a napínák jsou nové. Rozvody jsem si dělal a nastavoval sám (nebo byl jsem u toho) takže by to mělo být vše cajk - není to tam jak moc udělat jinak.
Popíšu ještě jak jsem do tohodle mrtvýho stavu došel:
Nechal jsem před 25 000 km dělat hlavu, tzn. ve 130 000km (je to lpg, to jsem zapomněl napsat a ventilový vůle byly na hraně - tak mi udělali tvrdonástřik, přebrousili sedla a nastavili vůle) ale bohužel když jsem se ptal na řetěz tak mi řekli že to je cajk, že vydrží všechno a já to v tý době vzal- páč jsem měl favála a tam to bylo na dosmrti;-) ).
Jenže samozřejmě to nevydrželo a začal asi odcházet napínák (páč řetěz vůči novému je asi max o milimetr delší).
Auto začalo zhasínat po tom co se vypnul sitič...ale jinak po dalším startu už jelo dobře. Pak začala lamda sem tam házet chybu - chudá směs. Tak jsem to dal tam kde mi dělali tu hlavu a oni že na nic nepřišli a vyměnili svíčky (přitom stačilo oddělat to plastový víko hlavy a bylo by hned jasný (práce na 20 minut), že je řetěz volný jak kšandy...a že jsou vymezený vůle a 2 výfukové ventily začínají nedovírat-naštěstí to nepřeskočilo. Na to jsem si teda podle rad přišel teda sám.
Shodil jsem hlavu, nastavil správné vůle těma miskama, které jsem sehnal v požadovaném rozměru z vrakáče, přetěsnil projistotu ventily, vyčistil vše, koupil nový napínák a nový řetěz. V tý době jsme měli v práci totální frčák tak to trvalo asi 4 měsíce než se mi to všechno podařilo dát dokupy. Celou dobu to bylo odpojený z baterky. Dal jsem to dokupy- kolega mi udělal ty rozvody, zkontroloval tlaky.
První start nic...pak jsem se vrátil asi za hodinu a zkusil to znovu a najednou to naskočilo, ale svítil imobilizér a otáčky byly na nule, zvuk měl motor takový divný, ale to asi mohlo být kvůli adaptivním hodnotám, které jsou teď asi uplně mimo. Projel jsem to asi 200 metrů (auto se chovalo normálně) a řekl si že se raděj vrátím do dílny a zkusím to znovu kvůli těm otáčkám...no a od tý doby už jsem to nenastartoval.
Zkoušel jsem to milionkrát - nejprve jsem řešil ten imobilizér...nic...stále chyba snímače klikovky - circuit malfunction (ale přitom by vše mělo být ok, dokonce jsem koupil ještě úplně nový snímač)
Při zkoušení startu (po smazání chyby) sem tam vyskočí otáčky na 1500 a zase spadnou a v tu chvíli problikne kontrolka imobilizéru (toto chování jsem konzultovat s Auto Okura odkud mám ten emulátor a mám potvrzeno, že takto to je správně a imoblizér se tváří, že je vše ok)..Svíčky jsou ale pořád suché a nehází jiskru.
Další věc je, že už tam mám skoro rok starý benzín, ale to si říkám, že by minimálně škitlo, tak jsem i zkoušel do sání vstřikovat i ten start sprej, ale nic, páč stejně nehází svíčky jiskru, ani na cívku nejde napětí při startu.
Vzhledem k tomu jak je ten motor jednoduchej, pár čidel a nic, tak nevím kde by mohl být problém...ještě jsem zkoušel i čidlo vačky (mám to původní a ještě jedno z vraku) a taky nic...ani odpojení nic.
Před chvílí jsem zkoušel ten solenoid a cvaká...mám ještě i jeden náhradní a ten je taky ok (když tak přemýšlím, zkoušel jsem to s oběma)
Moc díky za každou radu.
Pokud by byl někdo ochotný, kdo se vyzná v kia/hyundaj dojet s diagnostikou, vše bych zaplatil a byl bych nejvděčnější, páč nemám v okolí nikoho a v origo servise mi řekli, že takový auto už nemá cenu...a samo nepojítdný auto nemám jak dostat do servisu.
Moc díky za každou radu.
Luboš
Naposledy upravil
bospol dne 13.02.2025 20:26, celkově upraveno 1