Krátký úvod
Začalo to tak, že jsem potřeboval jiný volant. Můj byl klasický a dosti opotřebovaný a velmi nepříjemný. Rozhodl jsem se koupit kožený. Zabrouzdal jsem na allegro.cz a našel volant kde jsou jak tlačítka zvednutí a zavěšení hovoru (měnil jsem rádio na KIA VENGA verze Bluetooth) tak tlačítka na tempomat.
Říkal jsem si jak by to bylo super mít tempomat no a tak jsem studoval a lítal na netu. Po prostudování cca 300 stránek

Není to nic složitého myslím si, že to zvládne každý, kdo už něco pájel.
Pokud chcete podrobnější informace prostudujte si ZDE , ZDE a pokud vám to nefunguje tak čtěte ZDE - Hodně důležitá stránka (pomohla mi odhalit vadné tlačítko SET které jsem vyčistil a bylo OK)
Tato práce je prováděna na vaše vlastní nebezpečí a autor této zprávy nenese odpovědnost za následky;
Veškeré elektroinstalační práce musí být prováděny s odpojenou baterií.
Berte to jako zjednodušený obrázkový návod

1.část
Co budeme potřebovat:
Já si koupil kožený volant s tlačítky pro tempomat (mužete si koupit jen tlačítka, ale musíte pak vyměnit i kabel ve volantu do šneka řízení)
Kabely + dutinka na vysoké teploty
Kabel FLRY-B 0,75mm2
Elektroinstalační Trubka 6,8/10mm
Abych získal piny pro ECU mrknul jsem na vrakoviště (pokud bude někdo chtít tak můžu poskytnout - zbylo jich hodně)
Připravil jsem kabeláž - doporučuji stejné barvy jako já. Ve schématu pochopíte proč.
Začínáme s propojením:
Kabely protáhneme průchodem který byl kdysi určený pro mechanické lanko plynu
Zde vám ukážu schémata pro pochopení co a jak zapojit. Všechny nám říkají to samé - propojit ECU s konektorem pod volantem.
pohled na spodní stranu konektoru ECU
Pro nás je důležitý tento pohled ze strany kabelů. Z tohoto pohledu budeme vkládat piny do konektoru. Nezapomeňte vyndat fialovou pojistku pinů
Jeden kabel a to je červený musíme připájet ke kabelu co už je z konektoru vyveden.
Samotné propojení konektorů z ECU do konektoru pod volantem
Další pohled propojení ze strany tlačítek
Já osobně jsem přídavný spínač spojkového pedálu nepřidával (pokud někdo chce mám k dispozici 2ks), ale kabel mám připravený - žlutý vodič - tento spínač funguje jako tlačítko Cancel na volantu když zmáčknete spojku, stejně jako když zmáčknete brzdu.
Edit: s tempomatem najeto cca 11000km a spojkový spínač u mého vozu opravdu není potřeba, při sešlápnutí spojky se tempomat vypne. Tempomat stále funguje bezchybně a jsem s ním naprosto spokojen.
Další část v druhém příspěvku....