Nakonec mi ta guma na páčce praskla i nahoře a to už zalepit nešlo, resp. první pokus o rychlé zatmelení gumou nevypadal moc pěkně. Rozhodl jsem se tedy zakoupit z aliexpressu (
https://www.aliexpress.com/item/1005007378739692.html) celý modul tlačítek ovládání rádia s představou, že z něj zkusím tlačítko použít, případně vyměním celý modul.
Nakonec to bylo složitější, než jsem doufal, ale tlačítko se mi povedlo vyměnit. Modul, co dotazil je bohužel kvalitou už na první pohled úplně někde jinde než originál (plasty, elektronika i provedení - např originál je ve volantu uchycen na 5 šroubků, čínská kopie má úchytky jen dvě). Pro porovnání se můžete podívat na fotky.
Výměnu celého modulu jsem rovnou zavrhl, protože originál modul funguje a není důvod jej nahrazovat nějakou zjednodušenou čínskou ekektronikou... Navíc je barevný odstín modulu odlišný od originálu a nebylo to pěkné v kontrastu se zbytkem volantu. Takže jsem se rozhodl vyměnit jen tlačítko.
Samotné tlačítko je jen z tvrdého plastu bez pogumování. To mi ale nakonec nevadí, aspoň se nemá znovu co oloupat... Modul jde rozebrat a tlačítka vyndat a vyměnit snadno. Ale problém nastal v tom, že čínská kopie neodpovídá originálu. Pacičky, co tlačí na kontakty jsou oproti originálu výše a tlačítko je trochu delší. Sice bez problému pasuje do otvoru, ale nedrží v úchytkách, na ktrerých má tlačítko držet a otáčet se... Chtěl jsem to vzdát a vrátit se k tmelení originálu, ale nakonec jsem zkusil pohrát si s pájkou a trochu to tlačítko tavením přizpůsobit. Pacičky byly naštěstí nejen výše než originál, ale i o něco delší, takže je stačilo ohnout obě dolů. To šlo snadno, jen bylo třeba přijít na to o kolik... . Hůře šlo prohnout druhou stranu tlačítka tak, aby zapadlo do úchytek a šlo s ním volně otàčet. I to se nakonec po trochu delším laborování povedlo...
Takže výměnu za čínské tlačítko lze provést, jen to není snadné a chce to trochu šikovnosti.
Volant jsem mj. rozebral dle postupu zde:
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic? ... source=appJenom ale stačí sundat modul airbagu a pak už rovnou vymontovat celou plastovou část se všemi tlačítky. Z ní pak vyšroubovat přísluný modul... Volant jsem z tyče řízení nesundaval ani neodmontoval zadní kryt...