od Sakm » 25.12.2023 20:01
Dobry den,
mam Kiu Rio 2018, 1.4, Benzin, 73 kW a mam takisto problem so zvysujucou sa spotrebou.
Chcem vas tymto poprosit o pomoc.
Moja situacia:
V roku 2018 som kupil Kiu original z predajne Kia, bol to novy kus ale predvadzacka, vela km najazdene nemal.
S autom nebol ziadny problem po dobu 3 - 4 rokov od kupy. Pocas tohto obdobia sa mi spotreba pohybovala v rozmedzi - 6,5l - 7,5l.
Jazdil som vacsinou mesto, a prve dva roky som s nim skoro kazdy druhy den najazdil po dialnici cca 60 km, cize vtedy sa jazdilo dost.
Auto som bol parkrat aj rozjazdit po dialniciach do zahranicia.
Ked prisla korona, stalo sa to, ze kvoli zakazu vychadzania som skoro nikde nechodil a teda auto len stalo na parkovisku, zhruba 3 - 4 mesiace a od tohto momentu sa mi zacala zvysovat spotreba dost rapidne na 9l - 10l. Cize ked som vtedy zacal jazdit, spotreba bola vysoka. Bol som ohladom toho aj v original servise Kia 3x, kde mi ale povedali, ze ide zjavne o nejaku anomaliu, kedze rokmi by spotreba mala klesat, a po ich diagnostikach a kontrolach im na aute neukazuje ziadny problem a ze ta druha spotreba (nie ta, ktoru vidno na tachometri) ma vysledky uplne v norme. Dalej som nevedel ako s touto vecou pohnut, tak to islo do stratena.
Potom zhruba o rok a pol som isiel autom dost daleko do zahranicia po dialniciach a v tom zahranici som nim jazdil kazdy den. Nebol som tam sice dlho ale dlha dialnica tam aj spat urobila svoje a na ceste domov som si zacal vsimat, ako sa mi spotreba znormalizovala naspat na hodnoty 6l - 7l. Doma som na nej jazdil asi tak dva mesiace, a vsetko bolo uplne v poriadku, tak som si myslel, ze vec je vybavena.
Potom som vsak o mesiac isiel zase do zahranicia, ale nie svojim autom a fungoval som tam tak, ze tri tyzdne som bol tam a tyzden doma po dobu cca 7 mesiacov.
Pocas toho casu, co som bol doma, som na aute jazdil uplne minimalne. Cize auto mi zase viacmenej len stalo na parkovisku a situacia sa zopakovala, spotreba sa zase zvysila na cca 8l - 8,5l a trva to stale.
Rozmyslal som aj o inych faktoroch, co by to mohlo sposobovat, ale nenapada ma nic, co by mohlo byt pricinou. Napr. tlak v pneumatikach si myslim ze je ok, ten kontrolujem a v pripade potreby dofukam, auto zbytocne nicim nezatazujem a co sa tyka nejakych zlozvykov to tazko povedat, ale nemyslim si, ze robim nieco, co by mohlo sposobovat nejake hrube chyby.
Mate s takym niecim niekto skusenost? Moze byt pricina naozaj to, ze je auto dlho odtstavene?
Dakujem vam za pomoc.