od lucin86 » 18.08.2022 12:08
Zdravím pánové... Prosil bych o radu. Vlastním vůz Kia Ceed 1.6 gdi 2015, najeto něco přes 80 tisíc. Nedávno jsem zjistil, že pokud při jízdě výročím motor přesně nad 3 tisíce otáček, tak se z motoru začne ozívat takové lehké chrčení/kovové cinkání. Těžko to popsat, ale nejlíp bych to popsal asi jako, kdyby někdo lehce cinkal klíčema. Možná je jen někde něco uvolněný. Není to nic hlasitého, je to těžký ho slyšet. Zvuk bohužel není možné natočit, protože jak říkám, dělá to pouze při jízdě a člověk se musí trochu zaposlouchat. Nějaká témata jsem tady prošel, ale vždy mi to přišlo jako něco trochu jiného. Proto jsem se objednal do servisu v rámci záruky, ale tam nic nezjistili. Řekli, že se závada neprojevila při testovací jízdě, že diagnostika nic neukázala a že vůz mám nadále sledovat s tím, že kdyby se to začalo víc projevovat nebo kdyby se to nějak zhoršovalo a podobně, že mám dát hned vědět a přijet znovu na kontrolu. Samozřejmě jsem jim řekl, že ten zvuk je obtížné slyšet, že nejlepší je to v noci, kdy není žádný provoz a je venku klid. Na to samozřejmě odpověděli, že to chápou, ale že musí pracovat v podmínkách, které mají k dispozici. Je pravda, že zvuk se nejspíš neobjevuje pravidelně. Začal jsem tedy problém sledovat a zjistil jsem, že zvuk se projevuje až pokud mám zařazen 3 rychlostní st. a vyšší. Na 1st. a 2 st. to nedělá. Pokud stojím na místě a vytočím motor na neutrál nad ty 3 tisíce otáček, tak se taky žádný zvuk neobjevuje. Jinak motor žádný jiný problém nevykazuje, auto jezdí bez problémů. Setkal se někdo s něčím podobným, popřípadě má někdo nějakou radu? Auto mám do konce roku v záruce, tak bych rád vyřešil případné poruchy, dokud to jde. Jinak cca za 2 měsíce mám výměnu oleje, tak zkusím do té doby problém sledovat a případně jim zjištěné informace předám. Jinak s autem nikdy žádný problém nebyl, auto je pravidelně servisováno, pravidelně používám VIF aditiva, motor sem tam trošku provětrám. Díky za rady, odpovědi, informace.

Ceed 1.6 gdi 2015