Na trhu snad tisíce telefonů, některé mají ceny, jak kdyby byly ze zlata, a stejně si nemůžu vybrat skoro nic, co by mi vyhovovalo...
Nepochopím, že ani mnohé špičkové modely nemají takové základní věci, jako aby zvládaly všechny sítě... Hlavně že to má procesor s výkonem, že by mohl řídit vesmírnou raketu
Přitom jsem chtěl jen aby:
- to umělo telefonovat a připojit se na internet atd. Čímž mám na mysli, aby to mělo všechna pásma pro ČR a hlavní plus aspoň většinu světových - dost cestuju + vše ostatní jako Wi-fi, NFC, BT atd. Bohužel velký problém mnoha telefonů
- šlo to rozumně zabezpečit (šifrování, VPN apod).
- dostávalo to aktualizace (další velký problém hlavně u tel. s Androidem)
- aby to chodilo svižně, bez sekání, padání atd. nemusel jsem si s tím moc hrát, jednou to nastavil a jelo to pak bez starání se...
- mělo to jakž takž výdrž na baterku
- mělo to rychlé bezdrátové nabíjení (kdo si jednou zvykne, kabel fakt nemusí...)
- pokud možno Always On displej (taky, kdo si jednou zvykne...)
- kvalitní foťák
- nebylo to moc velké pádlo
Jediný kompromis, co jsem našel a co to vše jakž tak splňuje je Samsung S7 a teď asi i S8. Jenže abych dal skoro 20 tis. za mobil, to fakt ne
Bohužel Nokia, která v tomto ohledu uměla dobré telefony s tím skončila a Microsoft to úplně zabil...
Takže nakonec jsem po letech v březnu koupil S7 v akci s O2 extra slevou a ještě s dalším cashbackem od Samsungu tj. ve výsledku za 10500 Kč. Sice i tak víc, než bych si představoval cenu telefonu, ale co už, když nic jinýho, aby to vyhovělo požadavkům, aktuálně nekoupím a telefon už nutně potřebuju...
Zatím jsem to nestihl moc nastavit k obrazu svému, ale první dojem je velmi dobrý. Zdá se, že si budeme rozumět.

Android už také po těch létech, co jsem ho naposledy zkoušel a utekl, vypadá velmi dobře

a hlavně použitelně

A S7 splňuje skoro vše, co potřebuji a vyžadoval jsem. Mám pouze 4 výhrady, se kterými jsem ale schopen žít

:
- mohla být o malinko menší (přijde mi hlavně moc široká), je to asi maximální rozměr, co jsem chopen tak nějak zkousnout, ale snad si zvyknu..
- skleněná záda - zůstávají tam hodně otisky ale hlavně mám obavu o rozbití při pádu telefonu.
- nutnost ten systém upravit a nastavit, aby se s tím dalo pracovat (ale to je doufám jen napoprvé )
- některé předinstalované Samsung a Google nesmysly, z nich mnohé nejdou jednoduše odinstalovat - ale aspoň to jde vypnout/schovat.
Jinak to vypadá na hodně dobrý telefon

Takže asi budu spokojen.
Co se týká baterie, na cestách jsem měl sice některý den problém, aby mi baterka vydržela do večera, ale třeba teď, když jsem doma, tak telefon ležel na nabíječce naposledy v noci na pondělí a nyní (třetí den provozu) má stále 25%. Využití bylo tak nějak normální: trochu internetu, pár hovorů, kontrola mailů, SMS, WhatsUp a trocha hudby přes sluchátka. Takže když to nevyužívám hodně intenzivně - asi žerou hlavně mapy s GPS , což bude asi hlavní rozdíl od cestovního využití (plus jsem trochu fotil), tak to vypadá na docela služnou výdrž.