Citlivost senzoru automatického přepínání světel - kde je?

Vše kolem elektroinstalace a elektronických prvků.

Citlivost senzoru automatického přepínání světel - kde je?

Příspěvekod sopy333 » 01.09.2016 13:33

Zdravím všechny, mám takový dotaz.
Jsem majitel 1,5 rok starého Ceeda SW ve výbavě TOP. Aktuálně najeto 62k km. Tato výbava zahrnuje i automatické přepínání světel pro denní svícení. Již od začátku jsem z toho trochu rozpačitý, protože senzor je dost na hulváta a kolikrát nechával svítit jen LEDky, ikdyž už bylo celkekm šero - ale vypozoroval jsem, že to je standard pro všechny ceedy, které tuto funkci mají.

O to větší překvapení mě čekalo včera. Slunné odpoledne, kolem 18. hodiny si to takhle valím po dálnici. Slunko svítilo přímo čelně na auto (jel jsem na západ). O to větší bylo překvapení, když jsem zjistil, že mám světla rozsvícená. Přepl jsem tedy na potkávací a zpět do režimu auto. Chvilku bylo vše v pořádku, ale pak, při předjíždění kamionu, když se auto dostalo do stínu, opět rozsvítilo potkávačky. To se opakovalo celou cca hodinovou cestu. Sluníčko, vyplo se, vjel jsem do stínu, světla se zapla.
Nedávno jsem byl na garančce, ale toto se projevilo až teď...cca 3 týdny po ní. Nestalo se někomu něco podobného, nebo není náhodou možné, že došlo k nahrání nového SW, který by upravil citlivost snímače? (bohužel do opačného extrému).

Ještě mě napadla jedna varianta, ikdyž trošku scifi. kouřím elektronickou cigaretu a vim, že se díky tomu občas udělá takový matný film na oknech. Není možné, že by došlo ke znečisštění snímače, který by pak propouštěl méně světla?

A ještě dota na závěr. Kde přesně najdu senzor pro přepínání deního svícení? Je to ten vedle zrcátka naokně, nebo ten na vrchu polubky, který má zepředu červenou diodu? Nikde jsem nenašel konkrétní info a když jsem volal do servisu, tak nevěděli (?! WTF ?!).
Díky moc za jakoukoliv radu, doporučení, odpověď...
sopy333 Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Citlivost senzoru automatického přepínání světel - kde j

Příspěvekod t0x!n » 01.09.2016 13:51

nahore za zpetnym je senzor... ostatne je to napsany i v manulu, je dost smutny, ze "autorizovanej" servis, kterej by mel byt radne proskolenej na vse vi opet kulovy ho...
Ceed 2015 1.6 GDI TOP - bílá WD
Obrázek
t0x!n Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd II (2015)
42000 km @ 7.63 l/100km

Příspěvekod snike » 01.09.2016 14:01

Senzor na denni sviceni je u celniho skla uprostred palubky ;)
U zrcatka je destovy senzor.

Světelný senzor.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 10.777 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
10777 km @ 0 l/100km

Příspěvekod elkan » 01.09.2016 14:09

Senzor světel je na palubce uprostřed, v manuálu bylo myslim, že si máme dávat pozor a nic na palubku neodkládat, aby právě nedošlo k zastínění senzoru.
Funguje to, ale někdy se mi to taky chová nestandartně, takže si na to asi budeš muset zvyknout. Jezdím na automat osvětlení, někdy to hold rozsvítí později, někdy zase brzo....
U zrcátka můžou být dva senzory, jeden je dešťový, ale pokud máš TOP jako já, tak tam dešťový senzor není. Spíš je to senzor zamlžení předního skla, je to taková krabička s průduchy....vedle zrcátka.
KIA CEED SW GT-line 1,5 t-gdi, paket seat
elkan Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed SW III (2022)
38000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod sopy333 » 01.09.2016 14:13

Já se trošku obávám, že Sportage to má jinak - u čelního skla. Četl jsem včera i nějaké britské fórum a taky tam někdo psal, že to je toto, ale já tam mám červnou diodu, která bliká, když je auto zamčené a senzor u zrcátka. Automatické stěrače, ani monochrom zrcátko nemam, takže spíš typuju na to zpětný, resp, na ten senzor, co je vytaženej u něj a a přilepenej na sklo.
sopy333 Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod elkan » 01.09.2016 14:14

Jinak ten matný film z el. cigarety by to mohl dělat. Snike přiložil stránku z manuálu, a po pravé straně je to napsaný.
elkan Muž
Fanda vozů Kia

Kia Ceed SW III (2022)
38000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod elkan » 01.09.2016 14:16

V manuálu je jasně napsaný, že je senzor na palubce.....
elkan Muž
Fanda vozů Kia

Kia Ceed SW III (2022)
38000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod snike » 01.09.2016 14:29

Sopy333: Ten obrazek je z manualu Ceeda ;) U senzoru je jeste informacni dioda alarmu.

U zrcátka je v případě automatické klimatizace ještě senzor odmlžení ;) Zřejmě tedy píšeš o něm :)

Senzor odmlžení.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 10.777 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
10777 km @ 0 l/100km

Příspěvekod sopy333 » 01.09.2016 14:32

Super, už jsem dohledal také. Celou dobu žiju ve lži, že je u toho zrcátka! :) Senzor odmlžení mě nenapadl. Zkusim tedy čeknout, jestli má senzor dobrý výhled. O víkendu jsem čistil okno a je možný, že jsem ho něčim "přetřel". Díky moc, za super rychlé odpovědi !
sopy333 Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod mv12 » 01.09.2016 15:25

Na můj vkus to taky spíná světla trochu později, než bych si představoval... Změnit to prý nejde ani v servisu. Toto je oficiální vyjádření z :kia: :CZ:, které mi k tomu kdysi poskytli:
"Fotosenzor má nastaveny dvě úrovně citlivosti spínání. Jedna je pro automatické přepínání světlometů a druhá pro přepínání podsvícení přístrojového štítu.
Obě hodnoty jsou fixní a nedají se jakkoliv seřizovat. Prodleva pro přepnutí světlometů je v systému nastavena záměrně a to z toho důvodu, aby nedocházelo, na rozdíl od Škodovky, k nesmyslnému blikání světel při průjezdu například alejí, kde se při slunečném dnu bude výrazně střídat světlo a stín."

U tebe asi tedy nastalo, to, co se dle :kia: děje u Škodovky :lol: :lol: Asi to může být tou cigaretou nebo nějakým jiným zašpiněním čidla či skla... Pokud ne, tak bych zkusil servis. A nebo to byly takové podmínky, že i :kia: prodleva na ně byla krátká :?: Mě se ale nic podobného za 2 roky nestalo.
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

15. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod Berka » 04.12.2016 15:26

Tak mám podobný problém jak se popisuje na začátku tématu. Z denního svícení se mi na běžná světla přepíná strašně brzy. Stačí jet ve stínu a hned se světla zapnou. Pokud přepnu na vypínači na klasická světla a hned ho vrátím na automatiku, tak světla zhasnou jak mají a svítí zase denní svícení. Prostě denní svícení mi vypíná příliš brzy, ale zpět se zapne až když opravdu zase silně svítí sluníčko, nebo když tomu pomůžu tím popsaným přepnutím na ovladači.
Zkusím otřít ten senzor vlhčeným ubrouskem a uvidím zda dojde ke změně.
Subaru Outback 2.5i Executive
Renault Megane Grandtour GT 1.6 TCE EDC 151kw - prodáno
ceed II 1.6 GDI FIFA 99kw - prodáno
ceed SW 1.6 CRDi 85kw - prodáno
Berka Muž
KIA Family

4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod crui5er » 04.12.2016 20:49

Mám podobný problém a zdá se mi, že to muselo přijít s nějakým updatem řídící nebo komfortní jednoty. Dřív mi naopak přišlo, že se světla přepínají z denních na potkávací i o něco později, než by bylo vhodné. S přepínáním potkávacích na denní jsem byl spokojen. Nyní si ale přepnutí z potkávacích na denní musím doslova vynutit stejným způsobem jak popisuje Berka. I když jsem zastavil na parkovišti a na přední sklo už pražilo ranní vycházející slunce, nic se nepřepnulo. Nechal jsem auto takto stát asi 1,5 minuty a žádná změna. No asi bude něco se sluncem :)
crui5er Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW II (2012)
70000 km @ 6.7 l/100km

Příspěvekod mv12 » 05.12.2016 02:53

A kdy jste byli v servisu :?: - pro info, jestli by to mohlo souviset s přehraným softwarem...
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family

15. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod HarvyM » 05.12.2016 07:26

Ahoj, tak já mám spíš opačný problém. I za šera mi svítí jen denní svícení. Teďka v zimě je to dost o hubu. V servise na garančce jsem byl naposledy 31.8.2016.
Nová Kia Cee'd SW, 1.6 GDi, Exclusive (2012) Obrázek; Hyndai i30 kombi N Line, 1.5 TGDi Mild hybrid (2023) Obrázek
HarvyM Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

12. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd SW II (2013)
235000 km @ 6.1 l/100km

Příspěvekod Berka » 11.12.2016 11:45

Takže jsem otřel senzor (krytku senzoru) vlhčeným ubrouskem a sice na něm nebyla žádná známka prachu nebo špíny, ale možná se situace zlepšila. Za těch pár dnů se mi zdá že už to nepřepíná tak brzy. Včera odpoledne jsem projížděl dlouhým stromořadím kde byl stín a svítila mi dál světla pro denní svícení. Budu světla dál pozorovat a uvidím zda došlo k nějaké změně. Na garančce jsem byl na konci srpna 2016.
Subaru Outback 2.5i Executive
Renault Megane Grandtour GT 1.6 TCE EDC 151kw - prodáno
ceed II 1.6 GDI FIFA 99kw - prodáno
ceed SW 1.6 CRDi 85kw - prodáno
Berka Muž
KIA Family

4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

Zpět na Elektronika