Nechci zakládat nové téma, tak to hodím sem...
"Nafasoval" jsem včera u prodejce na pár dní Ceeda r.v. 2015 s motorem 1.6 CRDIs o výkonu 100 kW. Můj první dojem z tohoto motoru je hodně rozpačitý. Nepříjemně mě překvapilo, jak je v porovnání s mým GDI hrozně hlučný a v menších rychlostech mi přijde, že jedu s traktorem

A to jde o Ceed MY2015, kde prý naftové verze oproti modelu před faceliftem víc odhlučnili... (Třeba u Oktávky jsem nikdy takový dojem neměl, ale už jsou to asi 2 roky, co jsem pravidelně jezdil s dieslovou verzí, takže to může být i tím že jsem si mezitím zvykl na tižší GDI a přímé porovnání obou dieslů nemám...)
Také mi nepřijde, že by auto bylo živější než s GDI. Čekal bych, že bude, přeci jen jde o turbo, má o trošku vyšší výkon a hlavně větší krouťák. Ale moc jsem s tím zatím neujel (jen asi 30 km po městě a domů), tak to zatím nemohu moc porovnávat a ještě musím více vyzkoušet... Možná v tom ale hraje velkou roli těch o něco víc jak 100 kg váhového rozdílu (a to má půjčené CRDi o dost nižší výbavu než moje GDI, takže ve stejné výbavě by to bylo ještě víc). Spotřebu taky zatím asi brzy hodnotit, ale na trase domů, kde mám se Ceedem cca 6,6 dle PP (tj. kolem 7l v reálu) mi to ukázalo 5,5 l dle PP tj. cca 1,1 l rozdíl. Uvidím, až s tím víc najedu, jak to bude s tou živostí a spotřebou. Hluk je jasný už teď

Jinak to auto už má k 11 tis. km, takže zajeté to už je a s mým GDI se to dá směle porovnávat. Pokud by byl rozdíl ve spotřebě opravdu "jen" cca 1,1 l, tak mi přijde, že se ten nafťák moc nevyplatí kupovat ani při vyšších km nájezdech, protože na palivu se rozdíl v ceně GDI - CRDi (cca 55 tis.) vrátí až tak za 150 tis. km a to nepočítám další náklady
Máte někdo jinou zkušenost?