od rosma » 24.10.2016 11:40
Ahoj !
Práve som riešil ten istý problém. Pokiaľ ho vieš správne používať a nerobíš chyby, čo sa stanú každému novému používateľovi (myslím tým nesplnenie podmienok na fixáciu rýchlosti a bezpečnostné opatrenia zabraňujúce opätovnému zapnutiu tempomatu), tak bude nefunkčný jeden zo snímačov pozície spojkového/ brzdového pedáku, snímaču zaradenia rýchlosti alebo nefunkčný prepínač na volante. Sú to citlivé snímače, je ich niekoľko a nežná diagnostika ich v servise neodhalí. Mne sa táto porucha stala a mala spojitosť zo znefunkčnením ukazovateľov (šípiek) doporučenia preradenia rýchlostí. Prestali fungovať. V "bežnom" servise si s tým neporadili a tak som bol nútený navštíviť drahý autorizovaný KIA servis v Trenčíne. Za 40 min vymenený brzdový snímač (cca. 40 €), úsmev servisáka a pri jazde domov tempomat nefingoval. Tak nazad. To bude spínač na volante, objednáme. Druhý deň výmena a opät nič. Tak už som bol zúfalý a našťastie sa ku mne správali slušne a asi ich mrzelo, že je ich technik na elektroniku taký babrák. Ale do tretice to vyšlo a údajne to bol snímač polohy zaradenia rýchlosti. Pravdepodobne mi prehrali aj softvér, lebo auto akoby inak išlo (lepšie) a ukazovatele radenia rýchlostí začali fungovať adaptívne - čiže reagujú nielen na otáčky a rýchlosť, ale aj na silu tlačenia na elektronický pedál plynu. Servis si našťastie tie svoje metódy pokus - omyl neúčtoval, inak by ma tie hodiny stáli aj 300 €.
Dúfam, že Ti to pomôže a budeš mať šťastie na odborníka v servise. Inak veľa ľuďom tempomat nefunguje, ale neriešia to. Nevedia s ním jazdiť, alebo si na neho nikdy nezvykli a nepoužívajú ho.