benzínové motory v KIA

Motor, spojka, převodovka a vše kolem.

Re: benzínové motory v KIA

Příspěvekod Nole » 14.12.2015 14:31

to mv12

tak mám k dispozííci plnenie oleja do motorov vo výrobe, od výrobcu KIA
Gamma motory (1,4 /1,6/1,6 GDI) - 4,0 L a v servisnej knižke píšu, dolej 3,6 L
Kappa 1,4 - 3,9 L a v servisnej knižke píšu, dolej 3,6 L
1,6 T-GDI - 4,9 L a v servisnej knižke píšu, dolej 4,5 L

tým pádom nám vzniká rozdiel 0,3 L medzi výrobou a následným dolievaním oleja v servise pri menení oleja
čo sa týka 1,6 T-GDI, je tam rozdiel 0,4 L

zrejme výrobca počíta s tým, že pri výmene oleja nevytečie celé množstvo oleja z motora, čo by sa mi zdalo celkom logické.

Čo sa týka zvýšeného množstva plnenia oleja vo výrobe, to nastalo na jeseň 2012, keď sa pridávalo 0,3 Litra do Gamma motorov z dôvodu prevencie proti pridieraniu motora. Potom sa tým zrejme riadili pri všetkých typoch motorov a trvá to dodnes.
Neviem, či s tým mali tento problém v Korei, v každom prípade sa menila aj ryska olejovej mierky z 24 mm na 31 mm
toto prebehlo simultánne v jeden deň, preto nechápem, že jednoducho olej je nad ryskou.
dnes mám nočnú zmenu, tak sa na to pozriem a zmeriam to na viacerých autách, nech je nejaká štatistika

čo sa týka kontroly merania hladiny oleja, tak by sa to malo robiť pri studenom motore, keď je istota, že olej stiekol.
ale už som o tomto čítal kadečo, tak nech si každý urobí úsudok sám.

čus
Kia ceed II 1,4 Silver
Nole Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod Skrew » 14.12.2015 15:58

t0x!n píše:P.S. motor 1.4 to ma posazeno nize, tady na GDI mi to taky vibruje kolem 2500-3000 na 1.4 to bylo 2200-2800

Problém těch vibrací benzínových motorů se určitě netýká jen pár kusů. Mám 1.4 CVVT a kolem 2700 otáček mi to samozřejmě vibruje taky. Všiml jsem si že to naměřili dokonce i v Autorevue.cz když vzali nového ceeda na brzdu. Na křivce točivého momentu to zdánlivě vidět není (nějaký pokles tam je), ale křivka výkonu motoru ukazuje jasnný a zřetelný propad. http://www.autorevue.cz/Client.Gallery/show.aspx?id_file=526054237&article=26468

Tohle bude asi nějaký problém už v návrhu motoru. Nevím jestli je to problém mechanický (to se mi zdá pravděpodobnější, vibrace ve kterých se ztrácí část výkonu, tedy ta síla která vám třepe autem do stran chybí pro pohyb dopředu) nebo jen softwarový (při pohledu na křivku výkonu jsou ty výkyvy v místě kde výkon motoru přestává růst a začíná být řídící jednotkou regulován, před i po těchto výkyvech je průběh téměř lineární). Ale každopádně se týká spousty motorů. Naštěstí se projevuje jen malým nekomfortem, neposílá motory do věčných lovišť jako se to stávalo třeba koncernu. Na druhou stranu díky tomu to asi nikdo z Hyundai nebo Kia neřeší.

Pak mě ještě napadá, že těch cca 2700 otáček odpovídá 90km/h, tedy otáčkám na kterých motor běží nejčastěji při jízdě mezi městy. Jednak je to o to otravnější, že se s tím člověk potýká neustále, ale jestli to třeba nebude i ta příčina, to že v těch otáčkách motor pracuje nejčastěji a jestli se tam má něco vychodit a rozladit, tak se to rozladí zrovna tady za těchto podmínek...

@mv12: dik za upozornění, samozřejmě že jsem zaměnil křivku výkonu a točivého momentu :oops:
Naposledy upravil Skrew dne 14.12.2015 19:04, celkově upraveno 1
Riso Sportivo
Skrew Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

1. místo (1)

Kia cee'd SW (2010)
111111 km @ 6.5 l/100km

Příspěvekod t0x!n » 14.12.2015 16:44

ja beru ted na te 1.6 GDI, ze to dela v rozsahu v kterym clovek normalne nejezdi, u te 1.4 me to jeden cas pekne stvalo presne jak rikas pri 90ce na 6ku to pekne trepalo, ale jelikoz ma GDI vyssi obsah motoru a dela to v jinym spektru, tak me to nijak neobtezuje, bezne tudiz mysleno na dlouhy jezdeni bez velke akcelerace jezdim na +- 2000ot.
Ceed 2015 1.6 GDI TOP - bílá WD
Obrázek
t0x!n Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd II (2015)
42000 km @ 7.63 l/100km

Příspěvekod elkan » 14.12.2015 17:42

Tak teď nevim, čemu věřit, jestli manuálu, nebo autorizovanýmu servisu. V servisce mám napsáno výslovně olejový servis po dvou letech nebo 30000 km. Ještě jsem se na to při koupi výslovně ptal, jestli je první návštěva opravdu až po dvou letech.....najedu za rok tak 12000. No, ještě se tam zastavim, a poptám se. Když vyměnim vlastní iniciativou olej po roce, cca 12000 km a pak za rok zase po 12000 km, jsem vlastně vyměnil jednou zbytečně.....
KIA CEED SW GT-line 1,5 t-gdi, paket seat
elkan Muž
Fanda vozů Kia

Kia Ceed SW III (2022)
38000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod mv12 » 14.12.2015 17:50

@Skrew:
Moc se v tom nevyznám, ale řekl bych, že křivky výkonu jsou ty, co jdou nahoru a tam žádný propad nevidím. Nějaký malý propad je v těch druhých křivkách tj. v točivém momentu. Jestli to může mít souvislost s vibracemi, to ale nevím.
Přenos vibrací od motoru jsem zpočátku taky občas pozoroval (někde jsme tu o tom už psali) a to při 2500 ot. Bylo to citelné zejména v plynovém pedálu. Ale dělo se to jen občas a nebyly to zase tak velké vibrace, aby to nějak vadilo nebo mi to brnělo do nohy.
Přijde mi ale, že se s najetými km ty vibrace zmenšily. Stále se sice při 2500 otáčkách přenáší o malinko větší vibrace než při jiných otáčkách, ale to se musím soustředit, abych to vůbec pozoroval. Jsem tedy schopen takto rozpoznat, když se motor dostane na 2500 ot, ale to je tak vše, co k tomu mohu říci. Nejsou to žádné vibrace do nohou, do středového sloupku apod., které by jakkoli obtěžovaly. Jsou prostě jen zpozorovatelné a to ještě jak kým... Nikdo jiný než já, kdo měl možnost s autem jet (i řídit), si toho nikdy nevšiml (nebo se mi nezmínil). Přijde mi to tedy spíš jako vlastnost, než nějaká vada.
Naposledy upravil mv12 dne 14.12.2015 18:02, celkově upraveno 2
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

15. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod Berka » 14.12.2015 18:02

elkan píše:Tak teď nevim, čemu věřit, jestli manuálu, nebo autorizovanýmu servisu. V servisce mám napsáno výslovně olejový servis po dvou letech nebo 30000 km. Ještě jsem se na to při koupi výslovně ptal, jestli je první návštěva opravdu až po dvou letech.....najedu za rok tak 12000. No, ještě se tam zastavim, a poptám se. Když vyměnim vlastní iniciativou olej po roce, cca 12000 km a pak za rok zase po 12000 km, jsem vlastně vyměnil jednou zbytečně.....

... a auto ti hlásí kolik dnů a kilometrů do výměny? Při tomhle nájezdu není výměna oleje zbytečná. Podle mne, to máš stejné jako já- olejový servis 1x ročně a pravidelný servis 1x za 2 roky (včetně výměny oleje).
Subaru Outback 2.5i Executive
Renault Megane Grandtour GT 1.6 TCE EDC 151kw - prodáno
ceed II 1.6 GDI FIFA 99kw - prodáno
ceed SW 1.6 CRDi 85kw - prodáno
Berka Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod mv12 » 14.12.2015 18:44

@Elkan: To je naprosto jasné, autorizovaný servis nemá pravdu. Buď se spletli, nebo žijí v omylu. Měl jsem úplně stejný problém a řešil jsem to až s :CZ: :kia: centrálou, protože můj dealer nějak špatně pochopil informace ze školení a nechtěl si dát vysvětlit, že mi bude měnit olej už po roce. Taky mi, jako tobě, napsal do servisly 2 roky nebo 30 000 km. Tvrdili mi dokonce, že to KIA změnila a v manuálu je to neaktuální... Dokonce se chvíli dohadovali i s centrálou, než se nakonec nechali přesvědčit, že se pletou :D Ale na druhou stranu se zase až tak moc nedivím, že v tom mají zmatek, protože prý u jiného modelu (tuším, že Sportage?) pro naprosto stejný motor se stejným olejem :kia: předepisuje interval 2 roky, takže to nemá logiku...
Já ale mám výměnu kompletně hrazenou od :kia:, takže jsem to musel řešit a dokázat jim, že se pletou. Pokud si to budeš platit sám, tak v podstatě je na tobě, kdy tam přijedeš a bránit by se tomu neměli :D Každopádně to neodkládej a vyměň to po roce a nech to zapsat do servisky. Jednak bys přišel o záruku na motor, protože jsi nedodržel předpis výrobce a ani tomu motoru by to moc nesvědčilo... Pokud najedeš těch 12 000 km, tak já bych víc jak ten rok na jeden olej nejezdil, ať si předepisuje výrobce co chce...
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

15. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1)

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod Jiří Škoda Bc. » 14.12.2015 22:17

Mám Sportage 1,6 GDi a predajca ma upozornil na výmenu oleja po 1 roce alebo 15 000 km. Tak je to zhodné. :kia: :SK: :CZ: ;)
Jiří Škoda Bc. Muž
Přispěvatel fóra

Sponzor (3)

Kia Sportage III (2014)
126500 km @ 7.19 l/100km

Příspěvekod mv12 » 14.12.2015 23:31

Jak jsem psal, už nevím přesně, které to bylo auto. Vím jen, že když mi o tom řekli, tak jsem si ještě na kia.cz stáhl manuál od toho auta, a bylo to opravdu tak tj. 2 roky. Hledat se mi to už znovu nechce. Venga ani Soul to asi nebyly a když ne Sportage, tak možná Carens. Jinak už moc víc modelů nezbývá :D
Obrázek
KIA Cee'd 1.6 GDI
FIFA World Cup Edition
mv12 Muž
KIA Family

Kia cee'd II (2014)
118000 km @ 6.73 l/100km

Příspěvekod Nole » 15.12.2015 01:14

takže som zmeral tú hladinu oleja priamo v autách na finiši
a zistil som, že v každom aute bola hladina oleja mierne nad hornou ryskou a bolo to na všetkých typoch motorov
zaujímavé je, že aj na korejskych, takže to bolo zrejme celosvetovo v :kia:
a žiadna katastrofa nenastala :lol:
Kia ceed II 1,4 Silver
Nole Muž
Fanda vozů Kia

Příspěvekod Mirse » 15.12.2015 08:19

Jiří Škoda Bc. píše:Mám Sportage 1,6 GDi a predajca ma upozornil na výmenu oleja po 1 roce alebo 15 000 km. Tak je to zhodné. :kia: :SK: :CZ: ;)

Já mám nového Ceeda a prodejce mě při přebírání sám velmi důrazně upozornil na nutnost výměny oleje po 1 roce či nájezdu 15.000km - nechci určitě autor.servisy z něčeho nekalého podezřívat ale jak jsem tu zatím vyčetl tak kdo si platí výměnu sám, jezdí na ní po roce, kdo má servis v rámci 777 zdarma tak se mu chce "vnutit" po letech dvou ... ??? Logiku to možná má ale jak zdůrazňuji, nechci nikoho podezřívat, na to jsem v rodině :kia: teprve krátce :whistling: :innocent:
Naposledy upravil Mirse dne 15.12.2015 17:51, celkově upraveno 1
KIA Ceed SW MY2024 1.5 T-GDI GPF TOP
Green Ex
8 000 km 6,2/100 km
Kia Ceed SW MY 2020 1.4 T-GDI GPF TOP - prodáno
Kia Ceed SW MY 2016 1.6 GDI Exlusive - prodáno
Mirse Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1)
Sponzor (9) TOP sponzor (1) Nejvzdálenější účastník srazu (3) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2024)
8000 km @ 6.2 l/100km

Příspěvekod elkan » 15.12.2015 14:30

Tak jsem měřil olej v ceedu co mám 4měsíce, 3500 km a olej je také asi půl centimetru nad maximem.
Pokud jde o výměnu oleje: Prodejce říkal 2 roky 30000km, v palubním počítači je 365 dní nebo 30000km, a návodu 12 měsíců, v servisce 2 roky, servis si platim sám, takže to asi nebude v tom, že by autoservis chtěl ušetřit.....plánuju dotaz v místním servisu, co mi řeknou, protože auto jsem kupoval 200km od domova. Ale dva roky tam ten olej nenechám....
KIA CEED SW GT-line 1,5 t-gdi, paket seat
elkan Muž
Fanda vozů Kia

Kia Ceed SW III (2022)
38000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod Nole » 16.12.2015 00:26

vidím, že sa tu rozbehla celkom slušná diskusia ohľadne výmeny oleja :)
hlavne ma udivuje rozdielnosť poskytovania informácii zákazníkovi ohľadom intervalu výmeny oleja zo strany :CZ: showroomov
:SK: som si nejako nevšimol, žeby sa sťažoval niekto (ale moc som to nesledoval)
ja som nedávno kupoval ceed a predajca ma pri odovzdávke informoval, že výmena oleja prebieha 1x ročne, alebo po 30 000 km, garančka každé 2 roky
ako som písal, ja som prvý olej menil už po 1500 km, z dôvodov, ktoré som uviedol.

ako sa hovorí, technologia ide dopredu a neobišlo to ani oleje
KIA takisto prešla na éru Long life oil , konkrétne 5w/30 (30 000 km)
osobne si myslím, že keď niekto mení olej po najazdení 30 000 km do jedného roka, zrejme tým motoru nepoškodí, ale ani nepomôže.
predsa len, komponenty sú vyrábané presnejšie, odchýlky v ich toleranciách sú minimálne, ale na druhej strane sú citlivejšie
napríklad , kľukové hriadele, ložiská, vačkové hriadeľe, CVVT ozubené kolesá, olejové čerpadlá a podobne
treba si uvedomiť, že cez všetky tieto časti preteká olej, či už priamo, alebo pomocou olejových kanálov
osobitná kapitola sú turbo-motory, kde olej plní aj úlohu mazania
všeobecne pre motor platí, že skoršia výmena oleja (po nájazde 15 000 km) určite motoru iba prospeje a motor sa vám za to odvďačí, či už kultivovanejším prejavom, spotrebou, životnosťou, ale aj tzv. žraním oleja
poznám suseda, ktorý do svojho citrona za rok podolieva 1,5 litra oleja, pri nábehu cca 20000 km ročne, možno aj tu je odpoveď pre tých, ktorí sú stále presvedčení, že čo im povie predajca, to je sväté a interval 30 000km stačí a plne postačuje
meniť olej po dvoch rokoch, pretože nestihol najazdiť tých 30000 km je podľa mňa pre motor už hraničné
predsa len sú to 2 roky a aj tá viskozita oleja stráca a hlavne po zime, kde sú časté zimné štarty, o krátkych km nábehoch ani nehovorím.
rozprával som sa s chalanami z testing room (kobka, kde sa testujú motory na regular test, performance atď...) a všetci sa zhodli, že menia olej maximálne po 15 000 km, alebo 1 rok.
a ešte by som dodal jednu vec:
mne napríklad záleží, že keď predávam auto, aby aj budúci majiteľ bol s autom spokojný :yes:
Kia ceed II 1,4 Silver
Nole Muž
Fanda vozů Kia

Příspěvekod Mirse » 16.12.2015 08:24

od Nole » 15.12.2015 23:26
" vidím, že sa tu rozbehla celkom slušná diskusia ohľadne výmeny oleja :)
hlavne ma udivuje rozdielnosť poskytovania informácii zákazníkovi ohľadom intervalu výmeny oleja zo strany :CZ: showroomov
:SK: ja som nedávno kupoval ceed a predajca ma pri odovzdávke informoval, že výmena oleja prebieha 1x ročne, alebo po 30 000 km "

Mirse:
A to je přesně ono - já ho taky kupoval nedávno a info zní, že : olej po roce nebo 15.000 km (mám to tak i nastavené v PP) :?: :!: :o
Kdo tedy určuje tyto intervaly - výrobce ? (pak by ale, pakliže se jedná o stejný motor, měly být ty intervaly přeci naprosto stejné), nebo importér, který to dál přenáší na prodejce a ti si intervaly určují sami podle ... :?: :?: :?: :|
KIA Ceed SW MY2024 1.5 T-GDI GPF TOP
Green Ex
8 000 km 6,2/100 km
Kia Ceed SW MY 2020 1.4 T-GDI GPF TOP - prodáno
Kia Ceed SW MY 2016 1.6 GDI Exlusive - prodáno
Mirse Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 27. sraz Kia-Club.org (1)
Sponzor (9) TOP sponzor (1) Nejvzdálenější účastník srazu (3) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2024)
8000 km @ 6.2 l/100km

Příspěvekod KIASTORM » 16.12.2015 10:54

Podle toho,ci maju tzv long life typ filtra a oleja,alebo nie. Toto mi jedine dava zmysel.
Kia Sportage 1.7CRDi Sand Track+coolove svetla+Turbo GDI maska :-)+Stebel TM80 Magnum horn
KIASTORM Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

3. místo (2)

Kia Sportage III (2011)
82000 km @ 6.3 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Motory / Pohonné ústrojí