Nole píše:tak som ti hádam pomohol aspoň v niečom.
Vrela vdaka za podelenie sa s informaciami, verim ze aj ini uzivatelia su za ne radi.
Vengu niekolko rokov vlastni moj otec a Ceed-ov, kratkych aj dlhych mame vo firme viacero. Ja sam som cca 2 roky jazdil firemny Kia Ceed I SW CRDI (btw. vynikajuce auto).
Takze tieto auta porovnat viem a podla mna vo vnutornom priestore a praktickosti vyhrava Venga. Rozmyslam tuho, v com je Ceed 2016 v interieri (pre mna osobne) lepsi ako Venga, ale vela toho nenachadzam...
1. Venga ma vzadu posuvne a hlavne sklopne operadla zadnych sedadiel. Aj to male sklopenie zabezpeci, ze na dlhsich cestach mi chalani vzadu v sedackach spia bez toho, aby im sustavne nepadala hlava dopredu. Viem co hovorim, jazdil som Ceed-a, musel som to riesit rucnym polohovanim sedaciek, co na dialnici casto znamenalo vidiet v spatnom zrkadle (a cakat na odpocivadlo), ako sa chudak deti preklapaju dopredu

2. Neprakticky dozadu umiestnena laktova opierka na Ceed-e. Na starom bola v pohode, na novom je to pre mna prakticky nepouzitelna vec, kym nie je sedadlo takmer uplne vzadu. Venga ma sice mensie, ale 2 samostatne opierky.
3. Stredovy tunel vzadu - Ceed ho ma, Venga nie. Ked nakladam ci vykladam chalanov pri skole, aktovky na pleciach - tak absencia tunela vzadu robi nastupovanie/vystupovanie pre deti lahsim.
4. Vyssie sedenie vo Venge - velmi subjektivna zalezitost, ale mne osobne je vyssie sedenie prijemnejsie.
5. Plastove "srandy" na krajoch sedadiel v zadnom rade Ceed-a (kto ma Ceeda, vie). Niekde na nete to nejaky recenzent vychvalil, ze ako to super Kia vyriesila a vymyslela miesto pre zadrzne pasy - pri sklopeni sedaciek vobec nezavadzaju (uplna pravda). Tak by som toho recenzenta posadil dozadu, na kraj, ku dvom detom v sedacke a previezol ho takto zopar desiatok ak nie stovak km. Ceed je velmi pohodlne auto pre styroch, ale v piatich osobach to maju dospeli na krajoch zadnych sedadiel uplne za trest.
Na druhej strane...
Minule mi otec pozical Vengu na dlhsiu trasu a my sme sli styria cca 300 km, z toho polovicu po dialnici. Neviem ci to bolo tym, ze jeho Venga uz ma cosi za sebou, ale tak neiste auto na dialnici som snad este nesoferoval

. Ked si spomeniem na stary Ceed, suvisla kolona na dialnici v HR, lavy pruh a vsetci 160 - to auto islo bezpecne a isto ako vlak.
Momentalne sa aj po informaciach o motoroch priklanam k Ceed-ovi. Je naozaj krajsi

, ale myslim ze to bude predsa len bezpecnejsie a asi o cosi spolahlivejsie riesenie ako (podla mna) praktickejsia Venga.
Tolko z mojej strany k rozhodovaniu, preco Ceed SW...