zvýšenie výkonu - Power BOX

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

CHIP TUNING BOX Kia Carnival, Sorento, Sportage CRDi

Příspěvekod MichalCZ40 » 24.09.2015 03:49

Zdravím vespolek :CZ: :kia: :SK:
Otevírám toto vlákno, protože se na trhu objevilo spousta "zázračných" krabiček typu: http://aukro.cz/chip-tuning-box-kia-spo ... 20597.html

Asi každý si řekne - no to je fajn cena. Navíc nižší spotřeba a trochu líp to potáhne... Rozhodně to není Chip-Tuning softwarový, ale jako malé oživení by to stálo za hřích. Otázka tedy zní, kolik by ten hřích mohl stát ve finále? Jinými slovy, za jak dlouho se člověk s motorem vybaveným Common-Rail injection může při takové úpravě, kterou zvládne snad každý, rozloučit. Každý čipař si bude stát za svým a rozhodně bude (většinou oprávněně) hájit softwarovou úpravu řídící jednotky motoru. Na druhou stranu člověk který se nevyzná a má hluboko do kapsy, může v tzv. PowerBoxu vidět znatelné zlepšení.

Konkrétně na powerboxu z Aukra pro Kia auta CRDi mě překvapilo tvrzení prodejce, že "udělátor" pouze reguluje množství vzduchu (zvyšuje průtok vzduchu) a rozhodně nezvýší množství vstřikovaného paliva. Tato krabička se ale zapojuje tak, že rozpojíte na Common-Railu senzor tlaku v něm a mezi konektor zapojíte tuto kouzelnou krabičku. Pokud by to byla stejná úprava například na váze vzduchu, potom bude asi tvrzení prodejce správné. Ale čidlo tlaku na vstřikách asi nebude mít přímý vliv na regulaci průtoku vzduchu. Tam může zkreslit údaj pro ŘJ o tlaku v railu a to je vše. Témat u TDi, kde se pomocí odporu prý obelhávala teplota paliva, jsem přečetl mnoho. Nicméně CRDi a tím více, že se jedná o choulostivý Delphi, mi přijde jako opravdu barbarský čin - něco takového si dát do auta. V každém lepším tuningovém servisu se podívají, kolik má motor nalítáno a podle toho se začíná s doporučeníma. S mým náletem bych nešel už ani do chiptuningu a jsem přesvědčen, že takovouto černou bakelitovou truhlou, ve které je všehovšudy jeden odpor a jeden trimr a to vše oblemcaný silikonem (jak jsem viděl na podobných vláknech pro motory TDi), bych svůj motor poza třista pohřbil.

Tak mě zajímá názor Váš, třeba těm odporům v bakelitu s hezkou nálepkou za dva tácy křivdím...
:kia: Carnival 2,9 CRDi 2005 183500km 7,8l/100km
MichalCZ40 Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: zvýšenie výkonu - Power BOX

Příspěvekod Jakub » 24.09.2015 08:31

Myslím že o principu těchto krabiček jsme zde napsali již dost. Od principu funkce i vysvětlení čím vzniká údajná nižší spotřeba paliva. Kdo dával v 8. třídě základky pozor ve fyzice když se probíral zákon zachování energie tak ví, že vyšší výkon a zároveň nižší spotřeba je nesmysl. To by se musela zvýšit účinnost motoru.
Kia SPORTAGE IV 1.6T-GDI DCTexclusive + paket winter, bronzová metalíza MYB
Jakub Muž
Moderátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1)
Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (5)

Kia Sportage IV (2017)
37604 km @ 7.1 l/100km

Předchozí

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion