Měl jsem možnost si pořádně projet Ceeda SW 1.6GDI. Popravdě řečeno, očekával jsem od nové generace více, oproti mojí 2011.
Moje dojmy:
- motor - mám 1.6CVVT 92kW, takže téměř porovnatelné. Kde je těch 99kW, nevím - i když jsem využíval otáčky, tak nic moc - takový vlažný projev.
- jezdím v Podkrkonoší, takže hodně kopečků, zatáček, naložené auto s dětmi - zde boduje TSI
- motor neztracuji, jedná se o celkově příjemný agregát, ale víc mě vyhovuje TSIčko, kde je slušný točivý moment již někde ve 2.000 otáčkách
Jezdit sám, tak rozhodně zvolím GDI
- okolo 2.500ot/min vibrace z motoru (u mého ceedu zase v těchto otáčkách nepříjemně duní motor)
- brzdy - nepřesvědčily
- řízení - proti Golfu gumové, nepřesné...
- hluk od kol stále velký, pro mě velmi nepříjemný tón. Po delší jízdě vážně špatné...
- tlumení - znatelně lepší než předchozí cedník. Oproti Golfu výrazně měkčí, na velkých nerovnostech lepší tlumení, ale na úkor jistoty. V zatáčkách výrazně méně jisté, hodně mi to vadilo...(a to jezdím klidně)
- celkové odhlučnění proti Golfu výrazně horší. Tady asi hodně rozhoduje frekvence hluku, pro mě každopádně nepříjemné.
- pazvuky - pouze od madla dveří. S tím se dá v pohodě žít. Vrzání zadních dveří a roletky na nerovnostech - to mě štve.
- posaz za volantem - není to špatné (opět lepší než předchozí). Sedadla dobrá, ale na VW ergoActive nemá. Zde u mě VW boduje. Posaz je pro mě jedno z důležitých kritérií. U ceedu mě chybí nastavení sklonu sedáku. Dá se řešit el. sedačkou, ale pouze včetně kožených sedadel - to fakt ani náhodou...
Pozice rukou vůči volantu - nebyl jsem schopen najít optimální nastavení pro mě... Příjemný tvar a velikost volantu, tlačítka na volantu dobře uspořádaná a přehledná
- loketní opěrka nic moc
- ovládání - super, přehledné, logické, nijak jsem netápal.
- perfektní výhled do předoboku - výrazně lepší než předchozí
- rozměrná zrcátka - dobrý výhled vzad
- hodně hluboká palubka - to se mi moc nelíbí...ale na funkci to nemá vliv

Ale zase hezké ztvárnění, působí velice kvalitním dojmem.
- bez pazvuků z palubky (nové auto)
- zaříznutá střecha - tohle mě hodně vadí u stávajícího ceedu, kdy je problém nahodit kola na střechu tak, aby to neomezovalo otevření kufru. Naopak super přístup do kufru. Objem kufru normální. U Golfu po vyndání mezipodlahy výrazně větší objem - pro mě se dvěma dětmi výhoda

Rovnou podlahu po sklopení opěradel nepotřebuji (v životě jsem využil jen jednou při převozu dětské postele), páč mám vzadu furt dětské sedačky. U Golfu je super prostup opěradly do kufru.
- nastupování vpředu mírně pohodlnější než u Golfu, vzadu bez rozdílu
- při zatížení hodně sedá na zadek - pro mě špatně
- navigace nemá české hlasové ovládání - možná blbost, ale ve firemní O3 často využívám.
- při rychlejší jízdě nestíhá podvozek na nerovnostech
- xenony v porovnání s Golfem výrazně méně účinné (ale zase za výrazně nižší cenu) - u VW je super Dynamic Light assist
- stále není možnost vyhřívaného čelního skla - pro mě dost zásadní
- odhlučnění podběhů mizerné, dopadající kapky deště na okna a dveře jsou hodně slyšet
- není možnost adaptivního tempomatu - po zkušenostech z firemního auta ho rozhodně chci (s automatem to bude ještě pohodlnější)
- kvalitu plastů neřeším, je to +/- stejné
- Ceed SW je pro mě jedno z designově nejkrásnějších aut, v Exclusive hezké barvy interiéru. V základní červené mu to fakt sekne.
Ač tolik výtek, celkově se podle mě jedná o vyvážené auto, velmi hezké, příjemné pro běžnou jízdu, za dobrou cenu
Být lépe odhlučněno, s přesnějším řízením, lepšími sedačkami, vyhřívaným čelním sklem, tak beru Ceeda...
Je možné, že po FL se něco zlepší, ale moc tomu nevěřím... Nyní mám dobrou nabídku na Golfa, takže jsem toho využil.
Vzhledem ke kvalitě mého ceedu, jsem se rozhodl zkusit Golfa. Uvidíme, třeba se někdy ke Kia vrátím...
Jinak u mého auta opět boule na palubce - již 3x měněno, naposledy v listopadu, takže budu řešit další reklamaci (co rok, to jedna palubka)..., dále šílené pazvuky z motoru, že se lidi otáčejí, když kolem jedu...až se jeden stydí...servis nic neslyší..., pazvuky z B sloupku (skřípání i na pěkné cestě, krásně přímo do ucha - fakt super), drnčení od stropního panelu, a praskání a drnčení palubky už ani neřeším... Rádio chytne relativně slušně jen jednu lokální stanici, jinak nic. Aut. klima nedokáže udržet teplotu. Jinak mi přijde 2011 výrazně prostornější než Ceed II...