Řekl bych, že si to budeš muset posoudit hlavně sám. Projeď se s oběma motory co nejvíc km a nejlépe bezprostředně po sobě, abys mohl poznat rozdíly a sám si zvaž, zda ti 1.4 postačí nebo ten rozdíl pro tebe má význam a chceš 1.6. Auto není tak malá investice, takže trocha toho úsilí se vyplatí.

Psát tu názory sice můžeme, ale já bych se podle toho nerozhodoval, každý člověk to stejně posoudí podle svých pocitů a preferencí, nikoli podle tvých... (a co preferuje nejlépe zjistíš v jeho profilu v garáži

) Nějaké názory a zkušenosti jsou i v jiných příspěvcích zde na fóru.
Obecně bych řekl, že jak správně píšeš, podle spotřeby se nemá mezi těmito dvěma motory smysl rozhodovat, bude +/- stejná (údajně malinko ve prospěch GDI, ale...) a větší vliv na ní budou mít spíš věci, jako použité pneu, kde a jak jezdíš atd. Jako hlavní kritérium bych viděl opravdu to posouzení, jak se ti pozdává rozdíl ve výkonu/živosti obou motorů a zda ti dává smysl za to připlatit nebo ne...
Já třeba o 1.4 ani neuvažoval, ale dovedu si představit hodně lidí, kterým 1.4 bohatě postačuje a za ušetřené peníze si radši dopřejí něco jiného...
Na běžné ježdění podle mne stačí i ta 1.4. Jen je třeba počítat s tím, je při potřebě zrychlit (nejčastěji při předjíždění) nebo při zatíženém autě, je prostě rozdíl mezi oběma motory znát... A co mají oba společné je to, že abys dosáhl na ty ukryté koně, je nutno podřadit. Výkon je přítomen až ve vysokých otáčkách... Není to turbo, abys šlápl na plyn a nakoplo tě to do zadku...