Len by som chcel dať do pozornosti moju skúsenosť s pružinami (strunami) uloženia tlmičov v Ceede CVVT 1.4 rok výroby 2009. Mám jedného z prvých Ceedov I po FL, vyrobený v júli 2009.
Už minulý rok vo februári sa mi stala taká vec, že zrazu sa od pravej prednej nápravy začal šíriť nepríjemný kovový zvuk (ako keď narážajú o seba 2 kusy kovu). Pri plnom vytáčaní kolies (napr. cúvanie, prejazd cez kruháč) bol zvuk ešte výraznejší. Myslel som, že odišla tyčka stabilizátora. V servise však zistili, že praskla struna. Vraj sa ešte s takým niečím nestretli. Strunu vymenili spolu s uložením tlmiča, lebo to bolo od tej struny tiež poškodené. Všetko bolo riešené ešte v rámci 5-ročnej záruky. Takže som nič neplatil.
Na moje prekvapenie tento týždeň sa podobné kovové zvuky začali šíriť od ľavého predného kolesa. Povedal som si, tak teraz to už musí byť tá tyčka stabilizátora, lebo mám najazdené cca 84000 km a ešte mám pôvodné tyčky od výroby. Dnes idem do servisu a už tušíte správne, že sa porúčala aj druhá struna teraz na ľavej strane. Jednoducho sa zlomila. Záruka na auto mi skončila v septembri minulý rok, takže si tentoraz všetko cvaknem zo svojho. Auto ostalo v servise, žiadna struna momentálne na centrálnom sklade nie je. Som zvedavý dokedy budem čakať na opravu. Pri výmene som sa však rozhodol nechať vymeniť aj tie tyčky stabilizátora, aj keď tie sú zrejme ešte stále v poriadku.
Prvýkrát som to pokladal za náhodu, ale keď sa mi to stalo druhýkrát na náhodu už neverím. Zrejme urobili súdruhovia z KIE niekde chybu. Alebo sa vtedy montovali nejaké nepodarky. Nemáte niekto podobné skúsenosti? Som veľmi opatrný a "šetriaci" vodič. Nejazdím rýchlo, snažím sa vyhýbať všetkým jamám a výtlkom. Auto nebýva preťažované ťažkým nákladom. Väčšinou sa vozím sám alebo s manželkou. S autom zaobchádzam ako v bavlnke.