od mv12 » 18.03.2015 21:48
Pomalu končí zimní sezóna, tak mohu dát první zkušenosti se zimními pneu Nokian WR D3 205/55 R16 91H. Sice si letos příliš sněhu neužily, ale hodnotit se dá:
- Mírně hlučnější než letní Michelin Primacy 3. Mají trochu jiný charakter zvuku a rozdíl je pozorovatelný hlavně na novém hladkém asfaltu. Nemám porovnání s jinými zimními na Ceedu, ale jsem s hlučností spokojen, rozdíl je opravdu minimální...
- Spotřeba je v průměru (dle dlouhodobého tankování) o 0,24 l vyšší, než jsem měl na letních. To si myslím, že je až překvapivě dobrý výsledek, protože část toho má na svědomí teplota a pomalu se zahřívající motor, takže na pneu připadá ještě méně. Navíc Nokiany jsou stavěné spíš na jízdní vlastnosti na sněhu než na spotřebu, takže jsem čekal větší rozdíl...
- Ještě jsem neměl pneu, které by byly tak dobré na sněhu... Tady je jejich síla.
- Na mokru a suchu jsem nepozoroval nějaké problémy. Sedí dobře. Při přímém porovnání ihned po přezutí je rozdíl oproti letním poznatelný a Nokiany jsou horší, ale to samé se dá říci o všech zimních gumách... Porovnání s jinými zimními gumami nemám, Nokiany excelují na sněhu a dobré vlastnosti nabídnou i na suchu, ale věřil bych testům, že tam zase excelují někteří jiní (asi hlavně Continental).
Pro mě to byla dobrá volba a předčily mé očekávání. Mohu je doporučit pro toho, kdo chce zimáky hlavně kvůli tomu, aby ho podržely na sněhu a ledu, jako já. Pokud jezdíte po městě či dálnici a sníh za celou zimu nevidíte, volil bych asi spíš pneu s méně hrubým vzorkem, které budou lepší na suchu (u Nokianu je to WR A3).

KIA Cee'd 1.6 GDI FIFA World Cup Edition