od Čambrla » 02.05.2009 11:57
Tak mě vlastně napadlo po dotazu Axela, že tady ještě nikdo nenapsal, jak to vlastně celé probíhalo. Tak pro ty, kteří se nemohli zúčastnit a které to zajímá, stručná chronologie:
Čtvrt hodinu před začátkem jsme se zaregistrovali a na předloženém papíru jsme zaškrtávali, zda chceme připojistit či ne a výběr jsme potvrdili podpisem. Pak následovala teorie, kde nás během asi ¾ hodiny pracovník autodromu seznamoval s tím, jak je důležité mít seřízený sedák v autě, opěrku hlavy, proč mít zapnutý pás, proč pravidelně kontrolovat gumy, jak se chová v zatáčce auto s předním a jak se zadním náhonem, co má řidič při náznaku, že jde auto do smyku, dělat, kdy sešlápnout spojku, kdy brzdu atd. Sice obecně známé, ale vůbec neškodilo si to poslechnout. Během teorie nám pracovníci Bridgestone překontrolovali pneumatiky a vystavili o tom zápis. Jeho foto sem už dával Jakub. Pak jsme šli na dráhu. Při vjezdu na dráhu jsme obdrželi od zástupců bridgestone nějaké letáčky a měřidlo na hloubku dezénu.
Nejprve jsme absolvovali všichni postupně dráhu – slalom. Jezdilo se na běžném povrchu mezi „brankami“ z pneumatik. Při prvním vjezdu na trať nám pracovník autodromu překontroloval seřízení sedáku a opěrky hlavy. Po dvaceti minutách nás rozdělili na dvě skupiny a každá šla na jedno stanoviště. Jedním bylo stanoviště pro průjezd zatáčkou (viz fota a videa) a na druhém byla vytvořena překážka a nacvičovalo se rychlé vyhnutí této překážce (z tohoto stanoviště asi žádné fota a videa nejsou, protože to bylo na opačném konci autodromu, než byly tribuny). Obě stanoviště již byla na klouzavém povrchu. Při prvních pokusech ta rychlost byla nižší, každý si to nejprve chtěl trochu „omakat“, ale ti zdatnější jezdili tou 40 – 50, jak píše mbiron. Při vyhýbání překážce se začínalo někde na 20-30 km/hod, pak se zrychlovalo. Vyhýbalo se vlevo i vpravo. V zatáčce byla rychlost větší hned od začátku. Nicméně se nemůžu ubránit dojmu, že řada z nás se sice rozjela rychleji, avšak při dojezdu k plachtě rychlost podvědomě byla mírně snížena, a to na obou stanovištích. Každou chvíli bylo z vysílačky slyšet, ať je při příštím průjezdu ta rychlost větší. V zatáčce naše skupina byla vyzvána, abychom si vyzkoušeli průjezd při zatažení ruční brzdy. A to jsou právě všechny ty smyky – hodiny na fotkách i videích. Nejsem si jist, zda toto absolvovala i druhá skupina, nějak jsem to nepostřehl.
Jak už tady bylo napsáno, po průjezdu se každý zařadil do řady a čekal, až na něj zase přijde řada. Takže se hodně čekalo, hodně popojíždělo o jednu pozici a tak stále dokola. I přesto jsme se do „akce“ na každém stanovišti dostali každý tak 7x – 8x? Nepočítal jsem, třeba někdo ano.
K dispozici účastníkům byla restaurace (dal jsem si tam super gulášek), trenažér, kde si zájemci vyzkoušeli jízdu závodním autem v terénu, jízdy čtyřkolkou. Vše si mohli vyzkoušet nejen účastníci MSC, ale i nezúčastnění návštěvníci. Takže kdo to nemáte daleko, třeba je to tip pro návštěvu autodromu při příštím MSC. K dispozici bylo i velké množství motoristických časopisů, které si kdokoliv mohl vzít.
Určitě bylo dobré si to vše vyzkoušet. Málokdo by si asi dovolil to zkoušet někde na silnici nebo parkovišti. Jsem přesvědčen, že je to od autodromu v Sosnové výborný počin. A velký dík patří snikovi, který toto naše účinkování v Sosnové „vyprovokoval“.
cambrla@centrum.cz