Ahojte všetci, parkrát som to tu navštívil, ale až teraz som sa registroval, aby som mohol poskytnúť svoju skúsenosť.
Tiež si myslím, že motor z nejakého dôvodu prešiel do núdzového režimu. Niečo podobné urobil toto leto na dovolenke kamošov Seat Altea XL TDi akurát, že jemu obmedzil aj maximálnu rýchlosť na 80 km/h. Pomohlo až vystúpiť/nastúpiť.

Trošku si robím srandu. Musel zastaviť, vypnúť motor, vytiahnuť kľúče a po opätovnom naštartovaní to už išlo normálne. Sranda bola, že bol pred cestou na dovolenku na prehliadke a robili mu aj diagnostiku, aby sa vyhol prípadným problémom.
Ja mám Sportage 2.0 CRDi VGT HiPower (135kW) spolu s AWD a A/T. Na začiatku (zima) bola spotreba 11,5 l/100km. Do leta klesla na 9,5 l/100km, no po zábehu (do 10000 km) klesla na 6,8 l/100km. Na moje počudovanie mi PP ukazuje spotrebu presne. Počítam si ju cez
spotreba.sk, je to celkom šikovné. Keď som sa hodne snažil jazdiť na spotrebu, tak som dal priemer na 5,8 l/100km, ale to som sa silno snažil.

Inak mám v lete spotrebu tak okolo 6,4 l/100km a v zime zas okolo 7 l/100km. Teraz som sa trošku rozšúpol, miestami hodne nad MPR, obiehanie kde to išlo a posledné dve tankovania mi vyšli za 7,6 l/100km. Stále si myslím, že je to hodne dobré nakoľko papierovo má mať spotrebu 7,5 l/100km. Na kolóny pod Strečnom je automat úplne skvelý, rovnako aj na jazdu po meste a vôbec neľutujem jeho výber. Na druhú stanu som bol od začiatku pripravený naučiť sa jazdiť trochu iným štýlom ako bol človek naučený s manuálom. Myslím, že aj to hodne pomohlo spotrebe. Inak radí hladko a dá sa používať aj sekvenčne (poloautomat, prepínať to ide jednoducho počas jazdy). Zatiaľ nemám jediný problém. V lete som bol na ňom v Slovinsku (plne naložené auto - 4 dospelé osoby, kopcom naplnený kufor a rovnako aj strešný box), automatická klíma bežala, podchvíľou sa nabíjali 3 smartfóny a cesty v Slovinsku sú strašne úzke (autá sa obchádzajú po tráve, prípadne niekto musí cúvať na nejaké širšie miesto), diaľnice sme nepoužívali. Spotreba vyšla na 7,5 l/100km (MT - ZA - diaľnica až cez celé Rakúsko), 8 l/100km (koniec Rakúska - horský priechod do Slovinska a cesty necesty po Slovinsku), 7,6 l/100km (cesty necesty po Slovinsku), 7,3 l/100km (koniec Slovinska - Rakúsko - diaľnicou až do ZA - MT). Po Slovinsku sa veľmi nedá ísť na spotrebu, lebo stále sa ide do kopca a z kopca, k tomu úzke cesty a neprehľadné zákruty. Pamätám si jednu, kde bola rýchlosť obmedzená na 40, ale neodvážil som sa to prejsť ani 20, lebo keby niečo išlo oproti, tak neviem neviem a ešte bola 90°.

Rovnako si neviem predstaviť ísť to na benzíne, lebo tie stúpania, čo sme prekonávali, to by bolo stále 2 - 3. Tento diesel si spokojne vrnel a išiel do kopcov ako nič. Za zmienku stojí, že Sportage s automatom má oveľa silnejšie brzdy (vraj to má každý automat), toto sme si s otcom všimli hneď, ešte keď sme sa pred kúpou boli povoziť na všetkých motoroch (manuál aj automat). Druhá vec bola, že 2.0 HiPower s manuálnou prevodovkou má desnú spojku. Zaberá hodne nízko a aj predajca nás upovedomil, že s tým majú sami problém (podchvíľou to zdochlo). Možno zvyk a možno sa časom trošku vyderie a zjemní záber. No my sme mali vždy nové vozidlo na skúšobnej jazde. Ďalšia vec je, že s automatom má Sportage vyšší krútiaci moment. Keďže sme boli rozhodnutý pre 2.0 CRDi VGT HiPower AWD, tak tieto skúsenosti nás postrčili k automatu. Dnes si myslím, že to bolo rozhodne dobré rozhodnutie.