od torrent » 24.06.2024 19:13
Mám možnost vyměnit současnou Kiu Ceed a do výběru opět padla O4. Tak jsem se dnes byl podívat na Octavii 4 liftback. A za sebe teda musím říct, že tady není o čem. Jako měřítko jsem si vzal manželku, která má cca 186 cm. Vzadu má tedy o dost víc místa na nohy než v Ceedu a to platí i pro místo spolujezdce, když má sedačku tak, že za ní je dětská sedačka s podnožkou. U liftbacku je vzadu cítit ta svažující se střecha, ale pokud tam 190 cm člověk nesedí totálně vzpřímený jak prkno (což já osobně v autě nesedím), tak i ten prostor nad hlavou je naprosto v pohodě. V combi asi už vůbec není, co řešit. Celkově je to auto vzdušnější a na pocit vetší. V kufru máte celých 600 l k dispozici, v Ceedu je to cca 400 l a zbytek někde pod podlážkou, takže se tento prostor blbě využívá. V tomhle je prostě O4 praktičtější a já, který jezdím každý týden na chatu, tak jsem začínal v Ceedu pociťovat. Také jsem si hned na první dobrou uvědomil, jak dobře se do O4 leze, do Ceedu člověk tak trochu zapadne. GT line je o něco nižší, tak to asi bude tím.
Tím rozhodně nechci házet špínu na Ceeda, je s ním také pěkné svezení, ale když člověk potřebuje trochu víc praktičnosti, tak O4 vede. Jasně, každé auto má své a každý z nás má jiné preference, ale za mě asi tak jak jsem popsal výše. O4 je opravdu cenově přestřelená, to je také pravda, ale sehnal jsem skladovku s celkem dobrou slevou a výbavou, co mě plně dostačuje. A ta prostornost mě přesvědčila.
Kia Ceed SW (CD) GT Line MY2023, 1,5 T-GDi 118 kW