Zlomená struna (pružina)

Trápí Vás něco na voze?

Zlomená struna (pružina)

Příspěvekod figaro » 14.01.2015 18:10

Len by som chcel dať do pozornosti moju skúsenosť s pružinami (strunami) uloženia tlmičov v Ceede CVVT 1.4 rok výroby 2009. Mám jedného z prvých Ceedov I po FL, vyrobený v júli 2009.
Už minulý rok vo februári sa mi stala taká vec, že zrazu sa od pravej prednej nápravy začal šíriť nepríjemný kovový zvuk (ako keď narážajú o seba 2 kusy kovu). Pri plnom vytáčaní kolies (napr. cúvanie, prejazd cez kruháč) bol zvuk ešte výraznejší. Myslel som, že odišla tyčka stabilizátora. V servise však zistili, že praskla struna. Vraj sa ešte s takým niečím nestretli. Strunu vymenili spolu s uložením tlmiča, lebo to bolo od tej struny tiež poškodené. Všetko bolo riešené ešte v rámci 5-ročnej záruky. Takže som nič neplatil.

Na moje prekvapenie tento týždeň sa podobné kovové zvuky začali šíriť od ľavého predného kolesa. Povedal som si, tak teraz to už musí byť tá tyčka stabilizátora, lebo mám najazdené cca 84000 km a ešte mám pôvodné tyčky od výroby. Dnes idem do servisu a už tušíte správne, že sa porúčala aj druhá struna teraz na ľavej strane. Jednoducho sa zlomila. Záruka na auto mi skončila v septembri minulý rok, takže si tentoraz všetko cvaknem zo svojho. Auto ostalo v servise, žiadna struna momentálne na centrálnom sklade nie je. Som zvedavý dokedy budem čakať na opravu. Pri výmene som sa však rozhodol nechať vymeniť aj tie tyčky stabilizátora, aj keď tie sú zrejme ešte stále v poriadku.

Prvýkrát som to pokladal za náhodu, ale keď sa mi to stalo druhýkrát na náhodu už neverím. Zrejme urobili súdruhovia z KIE niekde chybu. Alebo sa vtedy montovali nejaké nepodarky. Nemáte niekto podobné skúsenosti? Som veľmi opatrný a "šetriaci" vodič. Nejazdím rýchlo, snažím sa vyhýbať všetkým jamám a výtlkom. Auto nebýva preťažované ťažkým nákladom. Väčšinou sa vozím sám alebo s manželkou. S autom zaobchádzam ako v bavlnke.
Kia XCeed (2024), 1.5 T-GDi, A 7DCT, 118 kW/160 hp, GT-Line, zelená Celadon Spirit Green (CE6), MY2024
Kia Ceed III (2018), 1.4 T-GDi, A 7DCT, 103 kW/140 hp, First Edition, modrá Blue Flame (B3L), MY2019
figaro Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2024)
12000 km @ 7.0 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Zlomená struna (pružina)

Příspěvekod achiles » 14.01.2015 20:51

nejsi první, komu praskly obě pružiny. viz např Branor na Venze - viewtopic.php?f=186&t=5074
Kia Cee'd SW II (2013) Casa White, 1.6 GDI 99KW, exclusive + p. Ultra 3 ... Obrázek
Kia ProCeed GT (2024) Orange Fusin, 1.6 T-GDI 150KW
achiles Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW II (2013)
115000 km @ 8.1 l/100km

Příspěvekod figaro » 14.01.2015 21:10

achiles:ďakujem za odkaz. Presne môj problém. Obidve pružiny v priebehu 11 mesiacov. Šľak aby to trafil. Branor spomína, že sa mu to stalo na retardéri. Možno tie retardéry, môžu byť príčinou. Prechádzam cez ne každý pracovný deň, aj keď vždy opatrne. Asi únava materiálu. :thd:
Kia XCeed (2024), 1.5 T-GDi, A 7DCT, 118 kW/160 hp, GT-Line, zelená Celadon Spirit Green (CE6), MY2024
Kia Ceed III (2018), 1.4 T-GDi, A 7DCT, 103 kW/140 hp, First Edition, modrá Blue Flame (B3L), MY2019
figaro Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2024)
12000 km @ 7.0 l/100km

Příspěvekod spd001 » 14.01.2015 22:22

unava materialu po 80tkm :? skor si myslim ze nekvalitna varka od subdodavatela, len je smutne ze to nedali na zvolavacku
Obrázek cee´d_SW 1.6 GDI FIFA World Cup Edition
spd001 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Kia cee'd SW II (2014)
120000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod branor » 15.01.2015 00:29

Ahojte, ja ten retarder (v mojom prispevku) prechadzal tak pomaly ze to mohlo prdnut aj na hociakej inej nerovnosti, to musela byt jednoducho vadna seria...
Keby retarderi nicili pruziny tak ako sa stalo v tychto 2 pripadoch tak servisy by menili more pruzin, ked si pomyslim kolko retarderov je vsade namontovanych... a to nie kazdy vodic cez ne prechadza opatrne...
KIA Venga 1,4 CRDI 66kw + panoramatická strecha...
branor Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Venga (2010)
199999 km @ 5.75 l/100km

Příspěvekod spazy » 15.01.2015 13:34

spd001 píše:unava materialu po 80tkm :? skor si myslim ze nekvalitna varka od subdodavatela, len je smutne ze to nedali na zvolavacku

to je pravda, a uz ked je clovek v tom servise mohli menit obe strany naraz
spazy Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Kia cee'd (2008)
140 km @ 4.8 l/100km

Příspěvekod kori » 16.01.2015 15:14

figaro píše:Len by som chcel dať do pozornosti moju skúsenosť s pružinami (strunami) uloženia tlmičov v Ceede CVVT 1.4 rok výroby 2009. Mám jedného z prvých Ceedov I po FL, vyrobený v júli 2009.
Už minulý rok vo februári sa mi stala taká vec, že zrazu sa od pravej prednej nápravy začal šíriť nepríjemný kovový zvuk (ako keď narážajú o seba 2 kusy kovu). Pri plnom vytáčaní kolies (napr. cúvanie, prejazd cez kruháč) bol zvuk ešte výraznejší. Myslel som, že odišla tyčka stabilizátora. V servise však zistili, že praskla struna. Vraj sa ešte s takým niečím nestretli. Strunu vymenili spolu s uložením tlmiča, lebo to bolo od tej struny tiež poškodené. Všetko bolo riešené ešte v rámci 5-ročnej záruky. Takže som nič neplatil.

Na moje prekvapenie tento týždeň sa podobné kovové zvuky začali šíriť od ľavého predného kolesa. Povedal som si, tak teraz to už musí byť tá tyčka stabilizátora, lebo mám najazdené cca 84000 km a ešte mám pôvodné tyčky od výroby. Dnes idem do servisu a už tušíte správne, že sa porúčala aj druhá struna teraz na ľavej strane. Jednoducho sa zlomila. Záruka na auto mi skončila v septembri minulý rok, takže si tentoraz všetko cvaknem zo svojho. Auto ostalo v servise, žiadna struna momentálne na centrálnom sklade nie je. Som zvedavý dokedy budem čakať na opravu. Pri výmene som sa však rozhodol nechať vymeniť aj tie tyčky stabilizátora, aj keď tie sú zrejme ešte stále v poriadku.

Prvýkrát som to pokladal za náhodu, ale keď sa mi to stalo druhýkrát na náhodu už neverím. Zrejme urobili súdruhovia z KIE niekde chybu. Alebo sa vtedy montovali nejaké nepodarky. Nemáte niekto podobné skúsenosti? Som veľmi opatrný a "šetriaci" vodič. Nejazdím rýchlo, snažím sa vyhýbať všetkým jamám a výtlkom. Auto nebýva preťažované ťažkým nákladom. Väčšinou sa vozím sám alebo s manželkou. S autom zaobchádzam ako v bavlnke.

Daj potom vedieť cenu opravy, čo staly pružiny a tyčky v oridžo servise ;)
Kia cee´d sw 1,6 crdi ex 2009 biela
kori Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2009)
178000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod Vladinoo » 20.01.2015 22:02

Pozerám že nás je takých viac. Práve sa mi vrátilo auto zo servisu. Dôvod - prasknuté obe predné pružiny. Mám Kia Ceed SW 1,6 2010. Najazdených 136000km. Pružiny mi praskli z ničoho nič keď auto stálo pred domom. Večer som prišiel domov bez náznaku problému a na druhý deň ráno už boli prasknuté. Obe naraz. V servise mi to nevedeli vysvetliť. Vraj na týchto Ceedoch sa to vôbec nestáva a už vôbec nie obe naraz. Podozrievali ma že som musel niekde nabehnúť (ani sa im nečudujem. Tiež by som len ťažko uveril keby to nezažijem na vlastnej koži). Keď však zistili že všetko ostatné je nepoškodené tak mi pružiny vymenili zadarmo v rámci záruky. Na nové pružiny som musel čakať týždeň pretože ako náhradné diely sú veľmi ťažko k zohnaniu.
Vladinoo Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod spd001 » 20.01.2015 22:44

no a kto vie preco asi sa tak tazko zhanaju.zeby praskali o dusu na kazdom druhom aute ?? :? skus sa ich opytat nabuduce preco sa tak tazko zhanaju, lepsie povedane preco sa tak rychlo minaju.este ze si to stihol v zaruke :whistling:
Obrázek cee´d_SW 1.6 GDI FIFA World Cup Edition
spd001 Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (1)

Kia cee'd SW II (2014)
120000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod 71Jany71 » 21.01.2015 20:49

Otcovi praskla jedna zadná pružina na Hyundai Elantra Sedan po cca 10 rokoch a 200 000km a auto nešetrí. Opravoval mu to kamoš súkromník a nebol problém zohnať diely. Cenu už neviem ale nič strašné.
KIA RIO SEDAN 12/2006 1,4 71kw 122 000km 6,2 - 6,8 l/100km v lete do 7,7 v zime
71Jany71 Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Rio II (2006)
122000 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod kori » 22.01.2015 01:02

Taký istý problém bol na C3kach . Vadný materiál z ktorého boli vyrobené!
Kia cee´d sw 1,6 crdi ex 2009 biela
kori Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd SW (2009)
178000 km @ 5.5 l/100km

Příspěvekod bartoseko » 07.04.2015 12:27

Tak mi o víkendu taky praskla pružina. Žena chtěla ráno vyjet autem a ozývalo se strašné bouchání od předního kola, jako by někdo mlátil do plechu. Přitom včer když jsme parkovali tak bylo vše v pořádku a žádný podezřelý zvuk se neobjevoval. Ještě že jsem byl na dnešek objednaný na 5. garanční prohlídku. Mám najeto něco kolem 80 tisíc km. Technik říkal že by to mohli vyměnit v rámci záruky. Tak uvidím
Kia Ceed 1,4 80kW, G4FA , r.v. 2009
bartoseko Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod bartoseko » 07.04.2015 12:35

Tak teď mi volali ze servisu, že jsou prasklé obě a bohůžel je nemají skladem. Takže si asi chvíli počkám :(
bartoseko Neuvedeno
Nováček
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod bartoseko » 15.04.2015 10:08

Tak vyměněno. Nakonec to ale nebude jako záruční oprava, protože mám cca 2 měsíce po pětileté záruce....ale prý poslali nějaký návrh ( "goodwill" - dobrá vůle) na vedení a prý by mohli zaplatit část, nebo i celou výměnu. Tak jsem zvědavý jak to dopadne.
bartoseko Neuvedeno
Nováček

Příspěvekod branor » 15.04.2015 12:49

tak to vidim, ze sa nas pocet zvacsuje.... ja len dufam ze tie nove su uz lepsie...
KIA Venga 1,4 CRDI 66kw + panoramatická strecha...
branor Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Venga (2010)
199999 km @ 5.75 l/100km

Další

Zpět na Závady