Neviem, či si to zaslúži byť ako téma, ale sú tu aj možno horšie témy. V Rakúsku bolo už raz zavedené denné svietenie a po relativne krátkych skúsenostiach ho "zelení" zrušili. 1. dôvodom bola zvýšená spotreba automobilov. Ked si zoberieme, že obyčajny osobák spotrebouje o takých 150 W viac výkonu (energie), vynásobite to počtom áut na ceste a časom, ktorý strávia so zapnutými svetlami, vydá to už za nejaku elektráreň, ktorá produkuje všetky tie škodliviny, čo sa valia z výfuku. 2. dôvodom bola zvýšená spotreba žiaroviek, ktoré sú nebezpečným odpadom. Určite bola aj húfa ďaších dôvodov, ale mňa zaujali tieto dva. Nie, že by som bol "zelený" marťan, ale ekonomická nevýhodnosť je tu jasná, k tomu sa pridávajú aj iné nepríjemnosti. Našťastie Soul má komfortný prístup k H4, ale taká Honda Jazz, to je zážitok, na ktorý sa nezabúda, resp. treba navštivit servis.
Aby som sa konečne dostal k veci. Napadla ma taká "prostá" myšlieka, ktorú som doposiaľ nerealizoval. Možno po pár vašich reakciách prepišem "prostá" na "sprostá". Nakreslil som si elektrickú schemu, ktorú pomocou pár relátok, klbka drátu, nožíka a pajkovacky by bolo možné zrealizovať bez väčších problémov i neelektrikárovi ako som ja. Celé je to založené na tom, že počas denného svietenia by boli stretávacie svetlá H4 zapojené sériovo, teda by svietili na 7 V a po zapnutí svetiel by sa prepli do štandarného svietenia. Vychádzal som z toho, že na 7 V bude životnosť žiarovky skoro nekonečná a svietivosť pre denné svietenie je "dostatočná". Pri použití "premiových" žiaroviek (napr. Night Breaker) asi ani nepozorovateľná. Pritom by spotreba hlavných žrutov energie klesla o polovicu. Čo vy na to, je to riadna blbosť?
Aby som sa konečne dostal k veci. Napadla ma taká "prostá" myšlieka, ktorú som doposiaľ nerealizoval. Možno po pár vašich reakciách prepišem "prostá" na "sprostá". Nakreslil som si elektrickú schemu, ktorú pomocou pár relátok, klbka drátu, nožíka a pajkovacky by bolo možné zrealizovať bez väčších problémov i neelektrikárovi ako som ja. Celé je to založené na tom, že počas denného svietenia by boli stretávacie svetlá H4 zapojené sériovo, teda by svietili na 7 V a po zapnutí svetiel by sa prepli do štandarného svietenia. Vychádzal som z toho, že na 7 V bude životnosť žiarovky skoro nekonečná a svietivosť pre denné svietenie je "dostatočná". Pri použití "premiových" žiaroviek (napr. Night Breaker) asi ani nepozorovateľná. Pritom by spotreba hlavných žrutov energie klesla o polovicu. Čo vy na to, je to riadna blbosť?