Paust píše:Jde o to,že někdo říká že zimní gumy po 4,5,6 letech tvrdnou a nedá se na nich jezdit snad jen v létě. Podle mě je to nesmysl. Kdysi jsme jezdili na gumách Barum OR 34 v létě v zimě...... Je snad zima jinačí něž před 20 lety nabo snad vynalezli jinou gumu než byla kdysi? POdle mě je to jen o penězích. Když někdo chce prodávat gumy a má páky tak je prostě prodávat bude!
Já bydlím na kopci. Sněhu jsme tu měli letos až do aleluja a na těch 8 letejch gumách jsem jezdil domu v pohodě. Nejde o to že zimní gumy jsou všemocné, ale o to jak jedeš. Na zimních v zimě se stejně dobře rozsekáš jak na letních, jen spousta lidí to nechápe....

Jak tu už někdo řekl ...ve starých herkách se jezdilo pomaleji.....dnes to člověk sype běžně 90 km/h i v zimně a připadne to člověku normální. Nemluvě o dálnici. Taky provoz tehdy a nyní je neporovnatelný. Aut přibylo šíleným způsobem. Tehdy jezdily převážně škodovky (náhon na zadek, motor vzadu), dnes auta s náhonem na předek a motor taky vepředu.
Možná že mluvím zaujatě, protože pracuji v oboru gumařství, ale:
Je nutné si uvědomit jedno. S vozovkou vás drží plocha přibližně o velikosti čtyř až osmi dlaní dospělého člověka. Není to zrovna mnoho na to kolik auto váží. A je rozdíl, když mi do cesty vletí srnka, dítě, dospělý a já brzdím 40, 50, 80 nebo 100 metrů. Běžte si obout ty staré OR34 a dnešní třeba Barum Polaris2 na stejné auto a zkuste si zabrzdit, rozjet se do kopce atp.
Proč vydrží jen 4 roky? Ano guma tvrdne. Tehdy byly ty gumy s blokovým dezénem, minimum lamelek. Dnes sice taky blokový dezén i když jiný, ale lamelek je tam kotel. Dřív podstatně tvrdší směs, dnes je to proti tomu blatíčko. To všechno má vliv na stárnutí pneumatiky. Dřív saze, dnes silika.
Jak rád říkávám, jezděte si na čem chcete, třeba na olačkách. Je to váš život. Ale měli byste si uvědomit, že jde i o životy ostatních lidí kolem vás.
PS: jsem pro uzákonění povinného používání zimních gum po celou zimu. Kdo nemá na gumy ať si nekupuje auto. To k tomu patří. Zrovna tak jako koupě benzínu, oleje atp...
PS2: samozřejmě když člověk jede jak prase, tak ho na silnici neudrží ani hřebíky. To je fyzika.