Už jste přezuli na letní pneu?

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Re: Už jste přezuli na letní pneu?

Příspěvekod Paust » 28.03.2010 21:33

dusek píše:Ještě jsem nepřezul, asi až začátkem dubna. Budu kupovat nové letní ale nevím jaké. Nemáte někdo zkušenosti se značkami výrobců? Souhlasím, že Michelin jsou nejlepší, ale já nejsem při penězích a ročně najezdím 5 - 6 tis.km při rychlostech okolo 110km/hod. Můžete poradit, zda je vhodné kupovat k pneumatikám také disky a výměnu su dělat sám? Za odpovědi děkuji

Zkus Barum Quartaris, ty jsou na léto i na zimu, ušetříš za přezouvání ;)
Paust Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod slava » 28.03.2010 21:34

Taky jsem jezdil dost dlouho na univerzálních celoročních Barum OR 34 a byl jsem s nimi velmi spokojen. Držely na silnici výborně v létě i v zimě , vyjel jsem všude a nikdy jsem se s nimi nedostal do větších problémů. Dokonce se mi tak zdá, že mi vydržely nějak kolem 60 000 km. Pak jsem je nechal protektorovat ujel na nich asi 100 km a vyhodil je, protože to bylo o život.
S pozdravem :kia: za všechny, všichni za :kia: :thu:
slava Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1)
17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (2) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (1)

Kia PRO_cee'd (2009)
35000 km @ 6.8 l/100km

Příspěvekod milan79 » 29.03.2010 09:49

Paust píše:
Jde o to,že někdo říká že zimní gumy po 4,5,6 letech tvrdnou a nedá se na nich jezdit snad jen v létě. Podle mě je to nesmysl. Kdysi jsme jezdili na gumách Barum OR 34 v létě v zimě...... Je snad zima jinačí něž před 20 lety nabo snad vynalezli jinou gumu než byla kdysi? POdle mě je to jen o penězích. Když někdo chce prodávat gumy a má páky tak je prostě prodávat bude!
Já bydlím na kopci. Sněhu jsme tu měli letos až do aleluja a na těch 8 letejch gumách jsem jezdil domu v pohodě. Nejde o to že zimní gumy jsou všemocné, ale o to jak jedeš. Na zimních v zimě se stejně dobře rozsekáš jak na letních, jen spousta lidí to nechápe.... :(

Podla mna je nezmysel porovnat to co bolo kedysi. Kedysi auta jazdili 80km/h. Dnes na suchych dialniciach bezne chodia na zimnych gumach 130 a viac. Takze tie gumy nie su len o tom ci sa na nich niekde dostanes, ale aj o tom , ze 8 rocna guma je prestarnuta cim ma zhorsenu prilnavost k vozovke a nechci vediet co je to ked Ti streli guma v rychlosti cez 100k/h. Sam som to zazil, ked som pocas dazda vbehol na dialnici do hlbkej diery v ktorej bola voda. To uz ale nech si uvazi kazdy sam na com bude jazdit. Na tych 4 och gumach co mam na aute sa vozim ja a moja rodina a preto nebudem riskovat.
Venga 1,6CRDi 85kW, výbava TX (exclusive) solid white predané prešiel som ku konkurencii VW
milan79 Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Venga (2010)
63000 km @ 6.0 l/100km

Příspěvekod lebka75 » 29.03.2010 10:00

no osobně si myslím, že na pneu a brzdách se nevyplatí šetřit. Celoroční pneu neuznávám, protože jak letní, tak zimní mají mít rozílné vlastnosti, především jde o brzdnou dráhu závislou na přilnavosti pneu a ta je v létě a zimně závislá právě na tom z čeho je pneu vyrobena. Letní jsou na letní provoz, zimní na zimní a celoroční jsou celý rok na prd - pouze osobní názor :lol:
:kia: XCeed 1.5 T-GDi Exclusive Obrázek
lebka75 Muž
Fanda vozů Kia

3. místo (1) Sponzor (2)

Kia XCeed (2021)
36500 km @ 7.2 l/100km

Příspěvekod -drb- » 29.03.2010 13:20

Paust píše:Je snad zima jinačí něž před 20 lety nabo snad vynalezli jinou gumu než byla kdysi?

Zimy jinačí v zásadě nejsou, ale gumy skutečně jiné jsou. Hodně se změnily směsi, snížila se trvanlivost na úkor zlepšených jízdních vlastností, je jiný valivý odpor, jiná přilnavost...

A nějak mi uniká, proč by se jednou za čtyři roky nedala snést investice do slušných univerzálních nebo případně zimních gum. Za desítku se dá auto obout docela slušně a když to spočítám, tak za čtyři roky výchízí na 200 měsíčně, které bych si dal stranou. Neříkej mi, že na bezpečnost svou a své rodiny bys nebyl schopen uškodlit dvě kila měsíčně. Ano, vím, že tenhle argument je zcela záměrně na hraně demagogie - ze své vlastní zkušenosti jsem si ale ověřil, jak guma degraduje. Na starém autě jsem měl starší gumy, které měly vzorek v pohodě, ale bylo vidět, že povrch na bocích už není úplně souvislý, ale myslel jsem si, že to je v pohodě. Skoro dvojnásobná brzdná dráha při jedné krizovce mne ale přesvědčila o opaku. Ubrzdil jsem to, ale příjemné to nebylo. Stará guma se drolí a prostě mizerně brzdí.
-drb- Neuvedeno
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2009)
28000 km @ 7.0 l/100km

Příspěvekod milan79 » 29.03.2010 13:57

@drb Neviem preco si citoval mna, ked ja som takuto vetu nikdy nenapisal. Navyse pisem slovensky a ta veta je cesky. Prosim Ta oprav si to( je to veta z prispevku od uzivatela s nickom Paust), lebo ja s tou vetou taktiez nesuhlasim ako aj ty
Venga 1,6CRDi 85kW, výbava TX (exclusive) solid white predané prešiel som ku konkurencii VW
milan79 Neuvedeno
Fanda vozů Kia

Kia Venga (2010)
63000 km @ 6.0 l/100km

Příspěvekod Paust » 29.03.2010 17:59

Nechci tady vyvolávat nějaké vašnivé diskuze o tom kdo má pravdu. Je mi jasné, že nová guma je nová guma a je mi také úplně jasné že její vlastnosti jsou jiné než gumy 8-leté. Jen jsem chtěl vyjádřit svůj názor ;) Na své rodině v žádném případě něšetřím-pro tento případ máme v garáži ještě jedno auto o dost větší a momentálně obuté na zimních gumách :D Jen mě zaráží jeden fakt, a jak jsem psal v sekci Pride, ten kopec kde bydlíme vyjedu při sněhu s Pridem na celoročních gumách v pohodě a na Škodovce musím dávat řetězy, jinak se domu nedostanu :(
Paust Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod dusek » 29.03.2010 18:09

od Paust: " .... v sekci Pride, ten kopec kde bydlíme vyjedu při sněhu s Pridem na celoročních gumách v pohodě a na Škodovce musím dávat řetězy, jinak se domu nedostanu"
Mohl byste sdělit značku celoročních gum? Dík.
KIA Cee'd 1,4 (80kW)
dusek Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd (2006)
90 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod rudolf.tomka » 29.03.2010 18:11

už som v stredu obj. na prezutie na letné , mám orig. HANKOOK z výroby 195/65 R15 tak som zvedavý ako sa to bude správať, lebo som na nich nenajazdil ani km
KIA SOUL 1,6 CVVT tomato red
rudolf.tomka Muž
KIA Family

Sponzor (13) TOP sponzor (2)

Kia Soul (2009)
183000 km @ 7.50 l/100km

Příspěvekod Čambrla » 29.03.2010 18:12

Já si jednou ročně přezuji sám a jednou ročně to strčím do servisu a nechám i vyvážit. V pátek už jsem objednaný do servisu. :thu:
cambrla@centrum.cz
Čambrla Muž
KIA Family

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1)
12. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (17)

Kia cee'd GT II (2013)
123456 km @ 8.2 l/100km

Příspěvekod hermenet » 29.03.2010 18:14

Paust píše:Jen mě zaráží jeden fakt, a jak jsem psal v sekci Pride, ten kopec kde bydlíme vyjedu při sněhu s Pridem na celoročních gumách v pohodě a na Škodovce musím dávat řetězy, jinak se domu nedostanu :(

Já bych řekl, že to bude vysvětlitelné alchymií: u Pride je pro daný profil kopce náhodou ideální vztah hmotnosti vozidla ku šířce gum. :D
P.S.: Já jedu přezouvat zítra.
KIA cee'd SW 1.4 CVVT 80.2 kW Active (2009) Obrázek
hermenet Muž
Fanda vozů Kia

7. sraz Kia-Club.org (1)

Opel Zafira (2016)
90000 km @ 8.37 l/100km

Příspěvekod Paust » 29.03.2010 18:15

dusek píše:od Paust: " .... v sekci Pride, ten kopec kde bydlíme vyjedu při sněhu s Pridem na celoročních gumách v pohodě a na Škodovce musím dávat řetězy, jinak se domu nedostanu"
Mohl byste sdělit značku celoročních gum? Dík.

Na Pridu máme Debica Navigator 2 jsou to traktory, ale pro náš účel vyhovující :)
Paust Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod Paust » 29.03.2010 18:19

[/quote]
Já bych řekl, že to bude vysvětlitelné alchymií: u Pride je pro daný profil kopce náhodou ideální vztah hmotnosti vozidla ku šířce gum. :D
P.S.: Já jedu přezouvat zítra.[/quote]

Něco na tom asi bude, asi délka vozidla a těžiště taky bude blíže přední nápravy, jinak mám gumy 165/65 R13 ;)
Paust Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod PetrLa » 29.03.2010 19:18

Paust píše:Jde o to,že někdo říká že zimní gumy po 4,5,6 letech tvrdnou a nedá se na nich jezdit snad jen v létě. Podle mě je to nesmysl. Kdysi jsme jezdili na gumách Barum OR 34 v létě v zimě...... Je snad zima jinačí něž před 20 lety nabo snad vynalezli jinou gumu než byla kdysi? POdle mě je to jen o penězích. Když někdo chce prodávat gumy a má páky tak je prostě prodávat bude!
Já bydlím na kopci. Sněhu jsme tu měli letos až do aleluja a na těch 8 letejch gumách jsem jezdil domu v pohodě. Nejde o to že zimní gumy jsou všemocné, ale o to jak jedeš. Na zimních v zimě se stejně dobře rozsekáš jak na letních, jen spousta lidí to nechápe.... :(

Jak tu už někdo řekl ...ve starých herkách se jezdilo pomaleji.....dnes to člověk sype běžně 90 km/h i v zimně a připadne to člověku normální. Nemluvě o dálnici. Taky provoz tehdy a nyní je neporovnatelný. Aut přibylo šíleným způsobem. Tehdy jezdily převážně škodovky (náhon na zadek, motor vzadu), dnes auta s náhonem na předek a motor taky vepředu.

Možná že mluvím zaujatě, protože pracuji v oboru gumařství, ale:
Je nutné si uvědomit jedno. S vozovkou vás drží plocha přibližně o velikosti čtyř až osmi dlaní dospělého člověka. Není to zrovna mnoho na to kolik auto váží. A je rozdíl, když mi do cesty vletí srnka, dítě, dospělý a já brzdím 40, 50, 80 nebo 100 metrů. Běžte si obout ty staré OR34 a dnešní třeba Barum Polaris2 na stejné auto a zkuste si zabrzdit, rozjet se do kopce atp.

Proč vydrží jen 4 roky? Ano guma tvrdne. Tehdy byly ty gumy s blokovým dezénem, minimum lamelek. Dnes sice taky blokový dezén i když jiný, ale lamelek je tam kotel. Dřív podstatně tvrdší směs, dnes je to proti tomu blatíčko. To všechno má vliv na stárnutí pneumatiky. Dřív saze, dnes silika.

Jak rád říkávám, jezděte si na čem chcete, třeba na olačkách. Je to váš život. Ale měli byste si uvědomit, že jde i o životy ostatních lidí kolem vás.

PS: jsem pro uzákonění povinného používání zimních gum po celou zimu. Kdo nemá na gumy ať si nekupuje auto. To k tomu patří. Zrovna tak jako koupě benzínu, oleje atp...

PS2: samozřejmě když člověk jede jak prase, tak ho na silnici neudrží ani hřebíky. To je fyzika.
PetrLa Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Příspěvekod hermenet » 01.04.2010 15:27

Tak mám od úterka přezuto a spotřeba mi padá volným pádem - v tuto chvíli asi o půl litru (budu se muset zamyslet nad svým stylem jízdy :-) ).
KIA cee'd SW 1.4 CVVT 80.2 kW Active (2009) Obrázek
hermenet Muž
Fanda vozů Kia

7. sraz Kia-Club.org (1)

Opel Zafira (2016)
90000 km @ 8.37 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion