Zimní radovánky, ABS, ASR, ESP a další elektronika

Vše kolem elektroinstalace a elektronických prvků.

Příspěvekod MP1 » 03.02.2008 23:34

Tony píše:ty ja vam nevim ale kdyz mate pohanenou jen predni napravu tak vam to EDS pomuze asi tak jako ASR. jako nikdo at mi nepovida ze te tady ta pomucka vytahne z pruseru kdyz nekde zapadnes.
a nevim kde si prisel na to ze to nepatri do tematu??? nejmenuje se to nahodou ASR,ESP a dalsi elektronika???

Nepatrí sem 4x4 a uzávierky diferenciálov.
EDS pomôže. brat na O1 nemá ASR, má len EDS. Keď chcel ísť na chatu, tak ako ja vtedy, keď som nevyiel, dal na auto reťaze. Ale - nechcelo sa mu ich montovať, tak namontoval len jednu reťaz. Keď išiel hore kopcom, koleso bez reťaze začalo prešmykovať. Zareagovalo EDS a pribrzdilo koleso bez reťaze a druhé s reťazou zabralo. Ak nebol veľmi zľadovatelí sneh, vpohode vyšiel hore s jednou reťazou.
Na ESP a ASR pozor!. AK ho pred kopcom nevypnete - čo som ja nespravil - ale naschvál - stane sa následovné:
Ako písal Snike kolesá jednotlivých náprav budú mať rozdielnu rýchlosť, zasiahne ASR ( ESP) a začne uberať plyn. Môžeš stláčať plyn aj na podlahu a auto sa zastaví.
Zaver: kto sa chce hrabaním dostať na kopec, nezabudnúť vypnúť ESP.

ASR nieje ESP. Ak má auto ASR nemá automaticky ESP. Platí to klavne pre VW group.
Postupom času sa všetky systémy zjednocujú a sú súčasťou ESP.
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod snike » 04.02.2008 00:44

@Tony: EDS se ti bude náramně hodit v situaci, pokud při rozjezdu třeba do kopce, budeš mít jedno kolo na ledu a druhé na asfaltu. U auta bez EDS ti začne kolo na ledu se protáčet, s EDS se ti přibrzdí, zabere kolo na asfaltu a ty se v pohodě rozjedeš. EDS je dobrý pomocník hlavně na silnice (osobní auta) a do lehkého terénu (SUV). Tady je vše názorně a jasně popsáno http://www.slovnicekmotoristy.inczech.net/article/eds-elektronische-differenzialsperre

@MP1: Je mi hodně divné, že by tvůj bratr měl v Oktávce EDS a neměl ASR či ESP. Co vím, tak EDS bylo vždy jen součástí těchto dvou systémů. Později u Fábie s ASR EDS už nebylo.
KIA Sportage MY25 TOP 1.6 T-GDI GPF 4x2 MHEV 7DCT 118 kW bílá Cassa (WD) 10.777 km ... Kanec klubuObrázek
snike Muž
Moderátor
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

2. sraz Kia-Club.org (1) 3. sraz Kia-Club.org (1) Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 5. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 7. sraz Kia-Club.org (1) 8. sraz Kia-Club.org (1) 9. sraz Kia-Club.org (1)
10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1)
10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 21. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 25. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) 1. místo (1) 2. místo (1) Osobnost klubu (1) Organizátor srazu (25)

Kia Sportage V (2025)
10777 km @ 0 l/100km

Příspěvekod MP1 » 04.02.2008 10:42

snike píše:@Tony: EDS se ti bude náramně hodit v situaci, pokud při rozjezdu třeba do kopce, budeš mít jedno kolo na ledu a druhé na asfaltu. U auta bez EDS ti začne kolo na ledu se protáčet, s EDS se ti přibrzdí, zabere kolo na asfaltu a ty se v pohodě rozjedeš. EDS je dobrý pomocník hlavně na silnice (osobní auta) a do lehkého terénu (SUV). Tady je vše názorně a jasně popsáno http://www.slovnicekmotoristy.inczech.net/article/eds-elektronische-differenzialsperre

@MP1: Je mi hodně divné, že by tvůj bratr měl v Oktávce EDS a neměl ASR či ESP. Co vím, tak EDS bylo vždy jen součástí těchto dvou systémů. Později u Fábie s ASR EDS už nebylo.

Brat má O1 combi SLX rok výr. 2000. ASR na 100% nemá, lebo by mal vypínač na prístrojovke na deaktiváciu ASR. EDS máme vyskúšané jak na rovine na ľade s jednou reťazou, tak do kopca s jednou reťazou. Ak O1 do kopca dlho hrabe, EDS sa vyradí z čínnosti, rozsvieti sa porucha ABS. Po chvíli kontrolka ABS zhasne ( za predpokladu, že auto prestaneš trápiť a pokračuješ ďalej pešo :-D :-D :-D :-D :-D )
ED 1.6 CVVT automat / JD SW 1.6 GDI automat / JD FL 1.4 CVVT / CD 1.4 T-GDi/ Proceed 1.4 T-GDi / XCeed 1.5 T-GDi Gold / Xceed 1.5 T-GDi GT-Line a Proceed GT
MP1 Muž
Fanda vozů Kia

Kia XCeed (2023)
18000 km @ 6.5 l/100km

Re: Zimní radovánky, ABS, ASR, ESP a další elektronika

Příspěvekod elkan » 14.01.2017 09:53

Letošní zimu mám konečně možnost vyzkoušet všechny tyto asistenční systémy, na minulém autě jsem měl jen ABS. Při jízdě ve sněhu a na kluzkém povrchu jsem překvapen, že to opravdu funguje, dostat auto do smyku nejde. Problikává kontrolka, a auto jede pořád správným směrem. Někde v tomto vláknu jsem četl, že se musí vypínat tyto systémy, pokud se chci z něčeho vyhrabat, nebo se vyhrabat do kopce. Včera jsem se takhle do kopce hrabal, sice asi mi to ubralo na výkonu, ale hrabalo to, až jsem ten kopec vyjel. Tak teď nevim, jestli je systém nějak upraven, nebo jestli pořád platí, že je to potřeba vypínat. Zatím jsem nic nevypínal, ale chystám se na nějaký parkoviště všechno vyzkoušet....
Jaký máte s těmito systémy zkušenosti vy?
KIA CEED SW GT-line 1,5 t-gdi, paket seat
elkan Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Ceed SW III (2022)
38000 km @ 6.4 l/100km

Re: Zimní radovánky, ABS, ASR, ESP a další elektronika

Příspěvekod only_one » 23.01.2017 15:58

asistenti dobrý, ale né uplně vždy udělají co je třeba. Rychlejší rozhození v zatáčce na kluzku, kdy by stačilo hezky přidat a dát rychle kontra tahle elektronika totálně zhatí a pošle auto uplně nekontrolovatelně špatně když to kontra přijde. Přítelkyně absolutně spokojená, protože točí tam kam chce jet. Já jsem s tím blbul na velkém parkovišti, kde jsem sledoval co jak se to chová a já teda komplet tyhle srandy na sněhu po cestě na hory vypínám. Protiprokluz i Stabilizaci a jezdím si citem podle sebe (já tě elektronice v tomhle nedůvěřuju na 100% . V podstatě i jakýkoliv ostřejší styl jízdy vyžaduje vypnutí, jinak to dělá divoké věci.

Super to je v menší rychlosti, kde se rychle změní povrch z přilnavého na kluzký, tam to je naprosto užasný, vykrouží to zatáčku skoro jak po kolejích (když to zrovna není sklovitá ledovice) tam nemám šanci to bez stabilizace dát tak rychle . Typycky asfalt a v zatáčce začně sníh.

Jinak na losí test není Ceed uplně ten neideálnější. GT line kombík se chová až strašidelně jak se najde ta hranice změnu směry jízdy, kde i s asistentama je toho plné ruce práce. HB gdi na menších kolech je trošku ovladatelnější. Řekl bych, že není odlazeno pro každou konfirugaci zvlášť, ale je použit uni software stabilizace pro modelovou řadu, rozložení váhy, rozměr gum a pod.
only_one Neuvedeno
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Předchozí

Zpět na Elektronika