od antiDemon » 03.02.2014 21:29
mám 1.6 CVVT, najeto necelých 50 tisíc. V létě jezdím na Michelin Energy Saver a spotřeba je cca 6.3. V zimě 7,4. Hodně záleží na stavu vozovky. Stačí když je mokro, prší, sněží... prostě není suchý povrch a hned to má vliv na přilnavost nebo na prokluz. Spotřeba se oproti suché silnici zvýší tak o půl litru minimálně.
Když nebyl benzín tak drahý, občas jsem tankoval v Polsku prémiový Verva 98 (u nás dětinsky nazvaný Verva 100). Bylo to znát na spotřebě, úspora cca 0,6 litrů/100 km i víc. Ani ne tak kvůli 98 oktanům (kompresi těžko změníte), možná trochu kvůli změně časování ventilů (CVVT, předstih), ale tento benzín má jakási aditiva, hlavně mazací. I ten Shell V-Power 95 nebyl špatný, s tím jsem měl u staré Felicie velice dobré zkušenosti. Akorát u OMV jejich Carrera 95 mě nijak nepřesvědčil. Existuje i Verva 95, ale ten je jen na pár pumpách. Dneska už s tím neexperimentuju.
Tím chci říct, že hodně záleží na tom, na jaké pumpě tankujete. Může to dělat až +/- 1,5 litru na 100 km, nedávno jsem natankoval na jedné benzínce plnou a pak jsem měl na dálnici místo 7,4 spotřebu 9.2 litrů. Kdysi jsem s Felicií tankoval na Unicornu a měl jsem problém vyjet na hlavní rušnou silnici, kde byl potřeba odpich. Auto se cukalo, musel jsem podřazovat a vytáčet motor do vyšších otáček...
Pokud jde o studené počasí - v chladu (mínusové teploty) není motor po startu dostatečně prohřátý. Olej je ztuhlý, je horší mazání, větší tření, větší ztráty. Píst se třeba po startu sice rychle zahřeje (zvětší objem), válec (blok motoru) je ale stále studený a dochází k většímu tření. Taky v zimě do motoru nasávaný ledový vzduch zpomalí rychlost hoření (prohoření), oproti letnímu provozu. Proto je spotřeba v zimě větší. I když z pohledu fyziky je tepelný stroj tím více účinný, čím je dokonalejší předávání tepla mezi strojem-chladičem-okolím.
Kdysi dávali řidiči do přední masky aut kus kartonu, aby zabránili náporu ledového vzduchu na chladič a tím rychleji ohřáli motor
CEED SW 1,6 CVVT