aku3.jpg
aku2.jpg
Ceeda mám od 10/2008, dnes opět už asi po 3 z ničeho nic ani nepípl alarm. Nemám rád takováto překvapení. Vcelku jsem spokojen se svým Ceedem až na baterii. Nedalo mi to a změřil jsem ji naprázdno 7V. Nabil jsem jí na pořádný nabíječce 1/10 kapacity cca 4,5A po dobu 12hod. Potom byla opět schopna, měřím odběr na prázno 3mA (odběr alarmu). Při běžícím motoru alternátor dává 14,2V ok, přikláním se k tomu že opravdu baterie je už z výroby dělaná špatně, nepamatuji, že by mi někdy takhle rychle nějaká jiná klekla. Prostudoval jsem pár článku na toto téma a tady jsou jednoduché rady :
- Změřte klidové napětí na pólech autobaterie.
- Je-li nižší než 12,5 V, nechte akumulátor proměřit profesionálním testerem.
- Pokud je cokoliv v nepořádku, nechte proměřit dobíjecí napětí (u dnešních vozidel alespoň 14,2 V) a proudy, jimiž baterii vybíjí i odstavené vozidlo.
- Baterii nejvíc škodí vysoké teploty a nedostatečné nabití.
- Pro životnost baterie je velmi důležité, aby byla stále a co nejvíc nabitá. „Jestliže klesne napětí někam k 12,2 V, dobijete baterku i běžným nabíječem. A určitě je to lepší než nic. Ovšem při propadu třeba až k jedenácti voltům je velmi těžké akumulátory Ca/Ca správně nabít. Musíte mít nabíječ ne hobby , který nevypne při 14,4 V, ale nechá napětí dojít třeba až k šestnácti, aby se elektrolyt promíchal. Zároveň takto vařit nesmí akumulátor moc dlouho, aby se nepoškodil.
- Další starost o baterii? Nic náročného, postačí udržovat okolí kontaktů čisté a suché (aby špína s vlhkostí nepropojila póly a nezvýšila samovybíjecí napětí) a veledůležité jsou též správné svorky. Mnoho aut dnes má z výroby plechové, které nemají styk s kontaktem zcela ideální. Jediné pravé spojky jsou s ocelovým jádrem potažené olovem. Proti přístupu kyslíku je chraňte vazelínou. Mazání spojek bývá i součástí servisního plánu automobilů.
-
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.