@ spido11
@ whilliam
Ano takuto teoriu som poznal aj ja, ale ked dojde k praxe, tak to je uplne inak.
Ak vinnik nema PZP, tak to plati SKP, ale vtedy (neviem ako teraz), mala kazdy tyzden "sluzbu" nejaka poistovna, takze Koop by mi tak poradila, ze ktora to je a ja som si to mal nahanat potom tam. Problem este bol, ze oni vinnikovi nevypovedali zmluvu, ale on PZP nezaplatil, takze nevedeli ci je platna, alebo nie, takze som mohol tak cakat na interne "vysetrovanie".
Nastastie to nakoniec bolo jedno, lebo zistili ze "pohotovost" ten tyzden mali oni. Cize si to potom uz riesili len interne.
Co sa tyka sudneho sporu, ak nie si spokojny s financnym odskodnenim od poistovne, tak potom to mozes riesit len obciansko-sudnym sporom s vinnikom. Teba poskodil on, nie jeho poistovna. Ako si to on vyriesi vinnik s poistovnou je uz jeho problem. Cize sa sudis s nim.
My sme aj vdaka vyssie spominanym komplikaciam to riesili z HP, tam nam ale za 99 dnove auto vyhlasene za totalku chceli vyplatit nejakch 40% z ceny. Amortizacia sa rovnala cca 37% (presne cisla uz neviem, bolo to pred par rokmi). Zvysok bola zastatkova hodnota vraku. Kym sme sa dopracovali k akej takej spravodlivosti, tak to bol tiez beh na dlhu trat. Nevraviac o tom, ze to co dokazali v UNIQA postvarat bola tiez riadna tragedia. Ale pomer sa zmenil znacne.
Poistovne sa pri HP totiz radi odvolavaju na databazovy program ABACUS, a trhovu hodnotu vozdila atd (vseobecna ci ako to volaju) co je ale na dve veci. Pred sudom obstoji len sudno-znalecky posudok a to poistovne priznaju az ked ide na lamanie chleba a vedia ze by tahali za kratsi koniec. Takze potom sa uz radsej dohodnu. Ale aj tak treba vediet odhadnut realnu sumu, alebo poznat niekoho kto ju odhadne.