Cesty do Chorvatska

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

Re: Cesty do Chorvatska

Příspěvekod fetko » 11.05.2012 11:04

Ja tiez pridam zopar postrehov z ciest do Chorvatska.
Jazdim (soferujem) tam uz niekolko rokov.

Vzdy sme doteraz chodili podla bodu 2 od mir.jar-a:
BA-cesty 1.triedy-Mosonmagyarovar,Csorna, Letenye- Chorvatsko zase dialnice
Zo Slovenska sme vzdy vyrazali na noc. Odchod okolo jednej-druhej v noci.
Cez Madarsko sme presli za cca 2,5 hodiny aj s technickymi pauzami (presne ako pise mir.jar - na zastavkach, na krajnici, lebo odpocivadla na tejto trase nie su).
Je to ale celkom prijemna cesta, ktora ti urcite neda zaspat a nehrozi (podla mna) mikrospanok, kedze sa ti pravidelne striedaju useky s dedinami a mimo dedin.
Kvalita ciest je celkovo priemerna - za Mosonmagyarovarom az po cca Kormend su obcas vytlky, ale potom je uz cesta opravena (naposledy sme tadial isli minuly rok a asfaltovali tam ako blazni).
Na Letenye sa dostanes po ceste cez Tornyiszentmiklos a je to rychlostna cesta - nemusis mat ziadnu matricu (zaplatene myto), lebo tento usek je bezplatny. Mam pocit, ze vacsina usekov okolo hranic je bezplatna, prave preto, aby sa clovek mohol dostat na prvu pumpu a tam si kupit ich matricu.
Vybavenie na prechode Letenye-Gorican je velmi rychle a plynule. Len si pripravte obcianske preukazy (ano OP stacia, aj ked tu bola siahodlha diskusia, ci treba pas alebo nie).
Potom uz nabehnes na chorvatsku dialnicu a zides az pri tom meste, kde potrebujes (v pripade teba mirec243 to bude exit Benkovac).
Cesta cez Chorvatsko po ich dialniciach je velmi komfortna. Plati sa myto, najlepsie je platit kartou - je to vyhodne jednak casovo a jednak aj co sa tyka kurzu EUR/HRK.
Kedze chodime na noc, v Chorvatsku byvame rano okolo deviatej-desiatej (podotykam, ze sa neponahlame, vyuzivame technicke pauzy na toaletu a jedlo, proste pohodove tempo).

Ako pise mir.jar, ak pojdes na noc, treba urcite byt v prvom rade vyspaty a mat so sebou dostatok kavy.
Takisto nejake "lepenaky" do ruky, salat do uzatvaratelnej misky, vela tekutin (mineralka najlepsia, ziadne farebne sladene zbrndy).

Tento rok sa chystame k Splitu a je dost pravdepodobne, ze prvykrat vyuzijeme z BA trasu cez Madarsko po dialnici.
Vyzera, ze je o cca 120km dlhsia, ale asi bude rychlejsia.
KIA Sorento 2,2 CRDi, výbava Platinum + sivá metalíza Platinum Graphite, AT
fetko Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sorento III (2017)
0 km @ 0 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod mir.jar » 11.05.2012 12:40

rychlejsia nieje, len je pohodlnejsia. Siel som tu trasu par krat. Siel som vlastne vsetky trasy okrem Rakuska, to sme sli este ked som bol maly a soferoval otec.
Je tazko povedat co je vyhodnejsie cez Madarov, ci dialnica, alebo cesty 1.triedy.
Dialnica je sice drahsia, ale pri tej dlhej ceste sa to strati. Zase je, ale pohodlna a mikrospankov by si sa nemal bat, kedze by si mal ist vyspany a s velkou zasobou kavy.
Tie odpocivadla dost chybaju pri variante bez dialnice. Ak mas rad kludne prestavky, so zachodom a pripadne posedenim tak chod dialnicou.
Tak isto ta diva zver ti skor vbehne do cesty na ceste 1.triedy.
Na tvojom mieste by som sa pre dialnicu rozhodol koli dietatu.
Kia Sportage 2011, 2.0 CRDi, predny nahon, vybava EX + doplnok: cuvacia kamera, GPS, subwoofer, stredovy reprak
mir.jar Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (3)
Nejvzdálenější účastník srazu (4)

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod jarino1978 » 12.05.2012 00:15

chodím HR asi 10x rovnakou trasou, ako spomínal Fetko. Posledných 7 rokov s deťmi. Minulý rok som išiel so synom, mal 10 mesiacov, pred 7 rokmi s dcérou, mala 6 mesiacov. Bez akýchkoľvek problémov. Kvôli deťom odporučím vyraziť poobede, v mojom prípade je to z domu okolo 17. hod, z Blavy vychádzam okolo 19. hod, okolo 22. hod vychádzaš z Maďarska do Slovinska, potom prechádzaš okolo 23. hod do HR. Všetko bežné prestávky, pokiaľ decká poslúchajú, Maďarov spravíš nonstop a hneď za HR hranicami si spravíš technickú pauzu.
Okolo 22. hod už decká tvrdo spia, takže ak sa zadarí, počas celej cesty sa zobudia 1-2x. Samozrejme je to individuálne.
Treba si uvedomiť, že keď je auto v pohybe, deti to núti spať, ale ak zastavíš, organizmus to často zaregistruje a často sa stane, že ak ty si chceš ako vodič oddýchnuť, tak často to býva pravý opak a venuješ sa nútene deťom. :D
HR mám obehané od Zadaru cez Makarskú až po Gradac. Moja srdcovka je Primosten a tá druhá je Trogir. Bol som aj na Plitvických, na Krke, v Dubrovníku a myslím niekde v Čiernej Hore na Kravických vodopádoch.
Ak pôjde dole na Makarskú, tak sa priprav v skorých ranných hodinách, že od Splitu sa budeš vliecť 40-50 km/h.. Inak cez HR je cesta super, bez problémov, samozrejme žiadne vystrájanie, frajeriny, preceňovanie. Najhorší čas ( kríza ) prichádza okolo 1-2. hod. ráno, takže ja vtedy volím 2-3h oddychu niekde na odpočívadle na diaľnici...

Inak minulý rok som zažil dosť nepekné správanie Slovinských colníkov, resp. colnú políciu. na známej obchádzke, keď sa chceš vyhnúť Slovinskej diaľnici ich stretneš na každom kroku, budú ťa zastavovať, kontrolovať...Proste buzerácia ako sa patrí za ignoráciu ich drahej diaľnice...

KIA SPORTAGE 2012 , 2.0 CVVT, 4WD, výbava EX + navigácia+cúvacia kamera+center+SW+18" AL + parkovací asistent
jarino1978 Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage III (2012)
25200 km @ 8.3 l/100km

Příspěvekod barny70 » 12.05.2012 11:21

@jarino1978

nie je žiaden dôvod sa od Splitu vliecť po magistrále, už je dialnica až po Ploče, aj s odbočkou na Baška Voda, takže je nerozumné ísť cez Split ...
Sportage 2011 1,7 CRDi EX
Obrázek
barny70 Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (6) TOP sponzor (1) Nejvzdálenější účastník srazu (11)

Kia Sportage III (2011)
162000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod mir.jar » 12.05.2012 17:09

az po Ploce este nieje a asi ani buduci rok nebude.
Chodili sme posledne 3-4 roky na Peljesac tak som videl ako to postupuje. Uz sa ta vystavba spomalila, ale stale sa to hybe.
Tam dolu budu sem tam useky kde je to este rozkopane a minuly rok sme nejaky chvilu isli po ceste co bude dialnica, ale este tam bola obmedzena rychlost a myslim, ze aj chvilami obojsmerka.
Oni to robia prerusovane, takze sa stava, ze ides po dialnici, potom po starej ceste, zase dialnici(rozrobenej) a potom zase stara cesta.
Do Ploce dokonca ostalo este kus starych, uzkych serpentin.
Kia Sportage 2011, 2.0 CRDi, predny nahon, vybava EX + doplnok: cuvacia kamera, GPS, subwoofer, stredovy reprak
mir.jar Muž
KIA Family

10. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 13. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1) 15. sraz Kia-Club.org (1) 16. sraz Kia-Club.org (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (3)

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod barny70 » 12.05.2012 18:08

@mir.jar

OK, technicky nevedie diaľnica po tabuľku Ploče - ale po miesto kde bude aj po dokončení odbočka z diaľnice do Ploče, teda z diaľnice ideš ešte tie serpentíny no povedzme že cca 20 min
Veľmi dobre vieš že aj ja som bol minulý rok v Orebiči, z Ploče na Trpanj kompou, takže vravím len to čo som prešiel ;)
To čo je rozostavané je pokračovanie smerom na Dubrovník.
A spomalilo sa to preto, že nevedia odkúpiť pozemky pod to pripojenie do Ploče - ako na Slovensku :lol:
V každom prípade na Makarsku je lepšie zísť na východe Šestanovac a to je dokončené už od roku 2007 ( dúfam že som dobre počítal dovolenky dozadu :) )
Obrázek
barny70 Muž
KIA Family

9. sraz Kia-Club.org (1) 10. sraz Kia-Club.org (1) 12. sraz Kia-Club.org (1) 18. sraz Kia-Club.org (1) 10. výročí Kia Clubu (1) 19. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1)
27. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (6) TOP sponzor (1) Nejvzdálenější účastník srazu (11)

Kia Sportage III (2011)
162000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod mir.jar » 12.05.2012 19:36

nechcem sa hadat, ale nemam pocit, ze to bolo 20 minut. Tie serpentiny z ktorych vidis to udolie trvaju dlhsie. A este cosi sa islo hore v horach.
mir.jar Muž
KIA Family

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod barny70 » 12.05.2012 19:45

sú dve cesty, tou dlhou popri stavbe dialnice, tunelov a mostov sme šli z Ploče naspäť
ale tam sme šli oveľa kratšou, keďže kolega ju poznal - našiel rok predtým jej popis na internete a odskúšal ju
navigácia ťa posiela na tú oveľa dlhšiu
Obrázek
barny70 Muž
KIA Family

Kia Sportage III (2011)
162000 km @ 6.4 l/100km

Příspěvekod mir.jar » 14.05.2012 08:48

isiel si aj po tej rozostavanej dialnici? Tam ako bola obmedzena rychlost a striedala sa s obojsmernou.
Ale kusok neviem ci tam nebolo aj 130, ak nie 110 urcite.
Bolo to viac pri Ploce.
mir.jar Muž
KIA Family

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod mirec243 » 17.05.2012 22:30

Dakujem za rady a odpovede. ;)
Zatial som rozhodnuty, ze pojdem z Oravy na BB, odtial Sturovo a pri Budapesti sa napojim na dialnicu a odtial smer Chorvatsko. To ci je rozostavana dialnica moc neriesim, kedze pojdem len po Benkovac, co si myslim ze potial je dialnica ok. Chcel by som ist okolo 2 - 3 v noci, ze si pred cestou zdriemnem aspon sedem hodin.
Teraz mam dalsi problem. Dovolenku mame naplanovanu od 23.6., lenze uspesne som spravil statnice a promocie skola naplanovala na 28-29.6. a chcel by som sa ich zucastnit. Rozmyslame dovolenku posunut teda o tyzden neskor, len to uz bude hlavna sezona od soboty 30.6. Bude to az taky velky rozdiel na cestach a v letoviskach ako tyzden pred zaciatkom sezony? A este ak niekto isiel s dietatom tak poradte co s nim pocas cesty. :D
KIA "Kikuš" Cee´d FL 1.4 CVVT 16V 77kw
mirec243 Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2010)
133000 km @ 6.2 l/100km

Příspěvekod mir.jar » 17.05.2012 23:20

Pozor potom pri Budapesti, tam sa da lahko zabludit.
mir.jar Muž
KIA Family

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod fetko » 18.05.2012 13:41

@ mirec243

Najdolezitejsie nie je ani tak, ci cestujes v juli, v auguste, ale ci cestujes v piatok, v sobotu, alebo iny den v tyzdni.
30.6. je sobota, takze ak pojdes v sobotu v noci cez Slovensko a Madarsko, nad ranom si v Chorvatsku a pri Zahrebe sa okolo siestej, siedmej rano priprav na dost velke zapchy.
Tam sa totiz spajaju a krizuju tri dialnice (A3 a A1 a o kusok dalej aj A2) - Lucko.
Zvysok cesty by mal byt OK az pred Zadarom sa v sobotu robia dost velke kolony, ktore sa za Zadarom rozpustia.
Cize Exit Benkovac uz bude v pohode. :)
KIA Sorento 2,2 CRDi, výbava Platinum + sivá metalíza Platinum Graphite, AT
fetko Muž
Přispěvatel fóra

Kia Sorento III (2017)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod mir.jar » 18.05.2012 13:49

Jasne, to som zabudol. Toto je velmi dolezite. Vacsina ludi a cestoviek cestuje cez vikend.
Ked sme chodievali v piatky a soboty, tak cesta trvala asi o 2 hodiny dlhsie ako neskor ked sme zacali chodit stvrtok.
Extremi boli ked este robili dialnicne tuneli, to sme byvali v kolone, co sa sem tam pohla par metrov, aj 3 hodiny.
Ak priratas dalsie zdrzania tak trasa co inokedy trvala ani nie 12 hodin, trvala potom kolo 16 hodin.
Tuneli uz, ale postavili, cize to by si nemal zazit. Stale ti, ale hrozia cakania na hraniciach, tam ako sa plat na dialnici,
pravidelna zapcha pri Zagrebe a potom uz zapchy priamo na mieste kde dorazis.
mir.jar Muž
KIA Family

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod mirec243 » 21.05.2012 06:54

diki, nechame to nakoniec asi tak ako to je. A ako je to s poplatkom dialnic? Viem, ze sa tam plati myto na dialniciach. Ak pojdem dialnicou z Budapeste tak prva mytna brana by mala byt Gornican a dole z dialnice pojdem na Benkovaci. Ked som si to vypocital (http://www.hellotourist.net/info.php#autopalyadijak) tak mi to ukazalo, ze usek okolo Zahrebu (Sveta Helena - Zagreb Lucko) sa neplati. Je to naozaj tak alebo je v tom programe chyba? Da sa platit na mytnych branach aj platobnymi kartami? Ak ano, akymi tipmi?
KIA "Kikuš" Cee´d FL 1.4 CVVT 16V 77kw
mirec243 Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2010)
133000 km @ 6.2 l/100km

Příspěvekod mir.jar » 21.05.2012 07:45

s tym neplatenym usekom sa uz nepamatam, ale je to mozne.
Sme.sk robi kazdy rok cestu do Chorvatska a raz som si vsimol na jednom videu, ze pouzili obycajnu kartu Visa Electron. Potom mi v diskusi potvrdilo viacero ludi, ze im to zobralo obycajne karty, netreba kreditku.
Dalsia vec je, ze ci sa da kartou platit tam kde ides z dialnice ty. Ja viem len o Zagrebe, tam to kazdy odporuca koli dlhemu cakaniu v pruhoch kde sa plati hotovostou. Pri Zagrebe budes platit tak ci tak, cize tu to vyuzijes. Ale ten dalsi usek, to neviem.
Pre istotu by si mal mat hotovost.
mir.jar Muž
KIA Family

Kia Sportage III (2011)
70000 km @ 7.5 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion