Tachometr

Vše kolem elektroinstalace a elektronických prvků.

Tachometr

Příspěvekod Kmet » 16.04.2011 12:51

"Věci znalým" asi budou moje dotazy připadat triviální, ale .....
ad1. : do 120 jsou dílky po 5km, pak po 10km - jak to funguje, když ručička na 120 nezpomalí při stále stoupající rychlosti auta? :?
ad2. : při prudším brždění tacho za mnou nestíhá - já už stojím, ale tacho ukazuje ještě nějakých 30-40km/h. Proč? :?

O nic vážného se nejedná, jen taková obyčejná lidská zvídavost ;) ......... a téma na diskuzi :drink:
Když do pekla, tak na krásném koni!!!
Kmet Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (2)

Mazda 3 (2023)
15000 km @ 7 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: Tachometr

Příspěvekod Berka » 16.04.2011 19:23

ad.2
normální věc, řekněme že je to udělané aby pohyb ručičky měl lineární průběh a nelítala tam jak pitomá. Ručička u palivoměru ti po zapnutí klíčku také vystoupá plynule a nevystřelí jak raketa.
Subaru Outback 2.5i Executive
Renault Megane Grandtour GT 1.6 TCE EDC 151kw - prodáno
ceed II 1.6 GDI FIFA 99kw - prodáno
ceed SW 1.6 CRDi 85kw - prodáno
Berka Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) 11. sraz Kia-Club.org (1) 14. sraz Kia-Club.org (1)

Subaru Outback V (2018)
0 km @ 0 l/100km

Příspěvekod Kmet » 03.06.2011 20:50

ad 2: Proč by nemohla ručička tachometru (či jiného "budíku") běhat jak zběsilá nahoru a dolů? Však od toho tam je :yes: ... mi osobně by to jedině vyhovovalo - ať mám aktuální přehled :evil:

ad 1: Tak nikdo nic? Žádnému "Ceeďákovi" to nevrtá hlavou? No tak abych moc nenapínal a potěšil ostatní majitele - ani v :kia: o tomhle v podstatě nic nevědí. Dokonce na mě koukali "jak z jara", že si toho doposud NEVŠIMLI !!!! :thd:

... a tady bych měl otázku na *Stefiho*: kolik Ti ukazoval tacho při Tvé maximálce podle navigace gallery/image_page.php?album_id=38&image_id=3505 ?

Jak říkám: o nic vážného se nejedná, ale tohle jsem u ŽÁDNÉHO jiného auta neviděl - vy ano? :whistling:
Kmet Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (2)

Mazda 3 (2023)
15000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod Aha » 03.06.2011 21:15

ad2. Mě popravdě řečeno mi nikdy nevrtalo hlavou proč rafičky nevystřelí ale že jdou pěkně plynule nahoru a dolu 8-) .Nevím jestli je to jenom u cee'dů nebo jestli je to taky u jiných značek ale jak jsem psal myslím že to normální.Horší by bylo kdyby neukazovaly nic :D .

Co se týče štefana tak jsem vyčet z GPS: max.rychlost 198 km/h a průměrná rychlost byla 106 km/h což je docela mazec :D .Asi je pirát silnic a nechce se přiznat :twisted: .
KIA -Kupujete Ideální Auto
Aha Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (7)
TOP sponzor (1)

Kia Sportage IV (2016)
57004 km @ 7.0 l/100km

Příspěvekod Kmet » 03.06.2011 22:00

*Aha*":
Ručičky asi "nestřílejí" u žádných značek, ale aby ve chvíli, kdy já stojím a koukám na "červený semafor" ona ukazovala 40km/h - to už je trošku "mimo mísu", nemyslíš? :?
Štefan URČITĚ není pirát silnic jen proto, že jezdí kapku rychleji tam kde to jde, než NĚKTEŘÍ - všimni si statistiky: nejvíce nehod je o víkendech!!! To "vyrazí" do ulic ti, kteří zásadně jedou: Pod rychlostní limit, Vjíždějí na hlavní bez rozhlédnutí jen proto, že vloni touhle dobou tu taky nic nejelo, Když už jedou 10km přes povolenou rychlost, tak je nikdo nemá právo předjíždět, Ta "zelená" je na semaforu jen pro ně - ostatní ať si počkají na tu svojí, .... prostě: raději jezdím s "profíkama", tudíž na bezpečnějších, plných silnicích, než s "amatéry" na poloprázdných a nebezpečných, kdy NIKDY nemám nejmenší ponětí o "hnutí mysli" kteréhokoliv "kloboukového" :no:
Kmet Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (2)

Mazda 3 (2023)
15000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod Aha » 03.06.2011 22:05

Kmet stebou plně souhlasím :thu: .Já štefana znám osobně jenom jsem si dělal srandu že pirát silnic :D .
KIA -Kupujete Ideální Auto
Aha Muž
KIA Family
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

15. sraz Kia-Club.org (1) 17. sraz Kia-Club.org (1) 20. sraz Kia-Club.org (1) 22. sraz Kia-Club.org (1) 23. sraz Kia-Club.org (1) 24. sraz Kia-Club.org (1) 26. sraz Kia-Club.org (1) 28. sraz Kia-Club.org (1) Sponzor (7)
TOP sponzor (1)

Kia Sportage IV (2016)
57004 km @ 7.0 l/100km

Příspěvekod Kmet » 03.06.2011 22:14

:) OK :)
Já jen, že tohle "povídání" o "víkendových" tu ještě nezaznělo, tak jsem se nenechal dlouho pobízet a "ulevil si" :lol:
Fakt - jezdit o víkendech je daleko větší adrenalin, než během pracovních dnů - je to "o hubu"!!! :evil:
Kmet Muž
Fanda vozů Kia

Sponzor (2)

Mazda 3 (2023)
15000 km @ 7 l/100km

Příspěvekod mike73 » 04.06.2011 08:33

Vysvetleni je jednoduche - rucickama v tachometru hybe krokovy motorek (vsemi) na zaklade toho co mu rekne ridici jednotka - a aby sebou neskubaly ( napriklad zmena hladiny paliva v zataccce, prudka zmena rychlosti, skok teploty pri otevreni termostatu ) tak je jejich pohyb ridici jednotka softwarove "vyhladi" (neni tam zadna prima vazba ani elektricka ani mechanicka ). Maji to tak vsechny novejsi auta
SW 1.6 CRDi 85kW , cerveny, rv. 2008
mike73 Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod Slapper » 04.06.2011 15:02

ad1: včera jsem to zkoušel na dálnici a když tachometr pozorně sleduješ tak zjistíš, že nestoupá pořád stejně a po překonání 120 stoupá pomaleji. Jen se musiš pořádně dívat :thu:
Slapper Muž
Nováček

Kia cee'd (2007)
42000 km @ 5.6 l/100km

Příspěvekod -Petr- » 05.06.2011 13:10

Ad.1 přesně tak - charakteristika tachometru nemá lineární průběh a tomu odpovídá to rozdělení stupnice a
Ad.2 to bys chtěl mít tu ručičku jako u multikáry :lol: tam to lítá (rychloměr) od 10 km/h do 80 km/h (je to tzv. "svobodný" koncept, můžeš si rychlost vybrat :D) - ba ne, vážně - je to jak říká kolega motůrek, software, řídící jednotka atp... u palivoměru - a tam je i ta problematika vymazání spotřeby po natankování je to tím, že auto po natankování načte reálný stav paliva a pak ho do otevření víčka nádrže už fyzicky nekontroluje ale řídící jednotka od výchozího stavu po natankování odečítá množství paliva které prošlo skrz vstřikovače. Právě proto, že vstřikovače dávají ŘJ info, ukazuje např. ceed na LPG reálný stav benzínu i dojezd i přes to, že auto jezdí na plyn ;)
Kia Ceed 1.4 SW, 66Kw. Béžový ďábel (LPG/benzín)
-Petr- Muž
Fanda vozů Kia

Příspěvekod vasatkoj » 06.06.2011 16:06

Tak mě napadlo, když tachometr má trochu zpoždění, jak správně změřit zrychlení 0-100 kmh? Navigace ukazuje rychlost přesněji ale zpoždění má taky. Ne, že bych to nutně potřeboval, ale třeba jak různých časopisech to testují, tak bez nějakých speciálních přístrojů to nemůžou správně změřit.
Johny

Kia Sportage 1.6 MHEV DCT Exclusive 4x2
Kia Ceed SW 1.6 CVVT Comfort Plus MY 2010, 12/2010
vasatkoj Muž
Přispěvatel fóra

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Zpět na Elektronika