ESP

Vše kolem elektroinstalace a elektronických prvků.

Re: ESP

Příspěvekod antiDemon » 18.11.2010 16:28

jak jsem napsal výše, ESP je trend, v budoucnu bude v každém autě. Pro běžného uživatele dopravního prostředku je to dobrá věc, nicméně stačí si přečíst odborné názory profi řidičů, že i tato technologie má své mínus. Pochopil jsem to tak, že vyhnout se s esp překážce není problém, problém je se s esp vrátit do původního směru (např. slalom ve vyšší rychlosti).

Osobně by mě zajímalo, zda masivní nasazení elektroniky, která ovládá auto, nemůže způsobit v praxi nehody, tím že se pokazí elektronika. Pokud má v ČR esp 50 tisíc aut je to jiné než když to bude 2 milióny. Jde o to, že projevy chyb elektroniky jsou tím častější, čím více aut s elektronikou jezdí. Je to spotřební zboží
CEED SW 1,6 CVVT
antiDemon Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Příspěvekod titanus » 18.11.2010 16:41

9z10 nehod sposobuju vodici a nie auta...a je to to iste ako z airbagom, ked je niekde medzi cidlom a airbagom chyba a vystreli zle, moze vodica lahko zabit, no pomer zabiti a zachranenych zivotov hovori jednoznacne pre aribag a preto je montovany uz vsade, to iste plati pre ESP atd...kym bude jeho zachrana funkcia zdaleka previsovat kazovost nevidim ziadny dovod pre paniku z "elektronizacie" automobiloveho priemyslu...

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod rehmen » 19.11.2010 00:21

Souhlasím.

Z hlediska bezpečnosti by nejvíc pomohlo, kdyby auto nešlo nastartovat bez dechové zkoušky a kdyby byl všude omezovač rychlosti dle aktuální rychlosti - oboje způsobuje nejvíce nehod. Nicméně komu by se to líbilo, že :)

edit snike: citace smazána ... prosím řídit se pravidlem IV. odst.2. (tlačítko „Citovat“ je povoleno používat jen v případě, že člen nereaguje na poslední aktuální příspěvek v daném tématu) viewtopic.php?f=2&t=2256 ... děkuji
Bílá po FL s ochranýma lištama vypadá fakt DOBŘE.
rehmen Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2010)
84500 km @ 7.0 l/100km

Příspěvekod antiDemon » 19.11.2010 09:11

s ESP bývá problém u těžších SUV, kde zesiluje nedotáčivost aut, takže to dnes musí automobilky řešit. Pokud je někdo hračička a má auto s kvalitním podvozkem (Ford Focus, Fiesta) bez ESP, tak bude možná překvapen "útlumem" živé jízdy u vozů s ESP. Navíc těžko s ESP zkusíte jízdu s volantem kontra.
Mrzí mě akorát, že ESP nejde vypnout (i pro rychlosti nad 40km/hod.). Vůči elektronice mám své výhrady, pokud máte kvalitní podvozek, brzdy, tlumiče, tak máte skvost. Pokud v mercedesu před léty navrhli hrůzu typu Mercedes A, který se jim při banálním manévru převrátil, tak potom je ESP na místě.
Jinak souhlas, smrtelných nehod stále ubývá, je to zásluhou stále novějších a bezpečnějších aut na našich silnicích (airbag, deformační zóny, abs, bas, esp....)
CEED SW 1,6 CVVT
antiDemon Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Příspěvekod Paul Atreides » 19.11.2010 18:09

antiDemon píše:trochu mám strach, co se stane, když se v plné rychlosti pokazí elektronika. Předpokládám, že je v ESP nějaký bezpečnostní okruh, který vadné ESP vyřadí, ale i tak.... Že se elektronika kazí, o tom jsou desítky Murphyho zákonů :)

Stát se může ledacos, ale zrovna tohoto bych se nebál. Při poruše dojde k vyřazení ESP. Bezpečnostní kritické systémy mají několikanásobná jištění, "fail safe" stavy apod..

Dá se jezdit i bez ESP, ale na ESP nedám dopustit od té doby, co jsem jel v kolegově Octavii na sjetých letních gumách, začalo sněžit a když jsme na zkoušku vypli ESP (a další systémy), tak auto "ustřelovalo", s ESP jste v rozumné rychlosti jeli bez problémů.

BTW: Samozřejmě znám i frajery, co tvrdí, že sešlápnou přerušovaně brzdový pedál rychleji než to zvládne ABS.:-D
KIA ProCeed GT Line 1.5 T-GDI 7DCT r. v. 2022 červená Infra
KIA CEED SW 1.6 CVVT Comfort Plus r.v. 2010 Q8 beige (prodáno)
Paul Atreides Neuvedeno
Přispěvatel fóra

Příspěvekod antiDemon » 19.11.2010 21:37

nevím v čem jste jezdili dříve, ale začínal jsem v Škoda 120 a pak Felicia 1.3. Tam ABS nebylo. A metodu rychlého šlapání na brzdu jsem několikrát použil na sněhové břečce, protože druhou (špatnou) možností bylo zablokovat kola a sunout se jako na lyžích. Šlapat rychle brzdu pomáhalo, nic jiné totiž nebylo. Ale člověk byl potom ze stresu zpocený až za ušima. Prostě dá se zimprovizovat všechno. (pozn. jistěže brzdu nesešlápnu 20x za sekundu jako počítač, ale i tak to pomohlo)

Stejně tak jako při nouzovém brzdění před srážkou je dobré sešlápnout s brzdou i spojku, těsně před objektem srážky brzdu pustit (kolo odpojená od motoru se okamžitě chytnou) a udělat úhybný manévr. Ale chce to natrénovat a zažít. Dneska toto všechno dělá elektronika
CEED SW 1,6 CVVT
antiDemon Muž
Uživatel fóra

Příspěvekod vasatkoj » 28.12.2010 16:41

Jsem čerstvým majitelem Ceedu SW a po více jak 100 km čistě na sněhu a ledu bych auto bez ESP nechtěl. Auto jede jako po kolejích, plynule až svižně se rozjíždí na jakémkoliv povrchu. Ostrá pravá, zatímco předchozí Thalie by jela dál, Ceed sám lehce přibrzdí a jede kam točím. A to jsem byl zvyklý občas široké přehledné křižovatky projíždět smykem a korigovat auto plynem a kontra volantem, sice zábavné ale neefektivní, nebezpečné. Jak jsem nebyl zvyklý na velikost auta, tak jsem při couvání jedním kolem zajel do hlubokého sněhu, normálně bych zapadl, protože by se to kolo protáčelo. Ceed po mírném odporu prostě vyjel ven. Žádné škubání, cukání, vibrace.
Johny

Kia Sportage 1.6 MHEV DCT Exclusive 4x2
Kia Ceed SW 1.6 CVVT Comfort Plus MY 2010, 12/2010
vasatkoj Muž
Přispěvatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia Sportage V (2023)
0 km @ 0 l/100km

Problém ESP OFF

Příspěvekod Alpinus » 14.01.2011 10:00

Ahojte.

Včera ma prvýkrát zradilo auto. Je to Ceed SW 2008, CRDi, 85 kw, ESP. Najazdené 67 000 km.

Včera som chcel odísť z práce domov, nastúpil som do auta, naštartoval....ale zároveň som si všimol, že mi svieti kontrolka ESP OFF. Myslel som si teda, že som ESP vypol nechtiac kolenom, tak som stlačil gombík ESP, ale kontrolka nereagovala. Pri príchode do práce ráno bolo všetko OK. Tak som vypol motor, kľúč som nevyťahoval zo zapaľovania (možno som mal) a naštartoval zase - rovnaký problém, kontrolka ESP OFF nezhasla ale ostala svietiť. Keď však kľúč nechám v polohe jedna (žhavenie pri dieseli), kontrolka po krátkom zasvietení zhasne....akonáhla som však naštartoval zasvietila a nedala sa vypnúť ani pomocou tlačitka na ON/OFF ESP. Keďže motor išiel normálne, auto sa javilo byť v poriadku, šiel som domov. Po 5O km jazde ma však v rodnom meste napadlo, že mám KIU po ceste, tak sa zastavím v servide a spýtam sa prečo to svieti. Zaparkoval som teda pred servisom a vypol motor. Napadlo, že teraz keď som vytiahol kľôč tá kontrolka možno pri opätovnom štarte dostane rozum....a ...... nestalo sa tak. Navyše auto vôbec nenaštartovalo a počas štartovania len preblikávali budíky ako keď máte vyšlahanú baterku. Hneď som išiel za technikom.... bolo 20 minút pred zatvorením a hneď som sa stretol s "ochotou", vraj kde som bol doteraz, keď musím veci riešiť "na fajront" a podobne. Technik po mojom opise okamžite vec uzavrel, že je pokazená baterka. Keď som mu povedal, že som práve po 50 km jazde po diaľnici, povedal, že skúsi auto naštartovať pomocou káblou...čo sa mu však podarilo až na tretí raz. Usúdil teda, že to bude niečo vážnejšie a že auto musím nechať u nich a na obed im zavolať čo s tým je.

Obed ešte nenastal...tak len chcem vedieť či niekto z Vás nemal rovnaký problém, či by nevedel niekto poradiť.
Som zúfalý, auto potrebujem na každodenné cestovanie a bojím sa, aby ma v servise neoklamali, nieč vymenili a problém bude stále.
Na iných fórach som sa sporadicky dočítal, že podobný problém existuje na Ceedoch aj na i30, ale nikde som sa nedočítal čím to je spôsobené a ako to riešiť.

Ďakujem za každú radu.
Alpinus Neuvedeno
Nováček

Re: Problém ESP OFF

Příspěvekod titanus » 14.01.2011 10:13

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod dr.krtek » 17.05.2011 16:06

tak mi už skoro 2 měsíce zcela nepravidelně, ale nejcasteji pri pomalé jízde v koloně svítí kontrolka EPS, v servisu vyměnili spojkový spínač, ale efekt byl jen dočasný. 3x bylo auto na diagnostice a žádný nález, minulý týden jsem dojel do servisu se svítíci kontrolkou a než ho pripojili, tak zhlasla opět žádný nález. Že prostě musí to auto mít se svítící kontrolkou, dneska opět svítila a těsně před servisem zhasnula, je to teda dost pakárna....navíc nevim jak pri suchém počasí zkontroluju, jestli EPS funguje.

už jsem asi 6krát navštívil servis a dokonce jsem 2x dorazil i se svítící kontrolkou, která ale bohužel zhasla. Každopádně na diagnostice žádný problém. Tak mě pořád posílají domů, že to musí připojit až to bude svítit. Trochu se obávám, že to možná do konce života nezvládnu :-). :? :? :?
Křičíme z plných plic, Bohemka z Vršovic, Bohemka je a bude a my sme s ní všude
dr.krtek Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2010)
23000 km @ 6.9 l/100km

Příspěvekod drpetr » 18.05.2011 21:06

Kontrolka ESP a EPS je rozdíl. Červeně svíticí kontrolka EPS signalizuje závadu posilovače řízení, kdežto oranžová kontrolka ESP signalizuje závadu stabilizačního systému...
drpetr Neuvedeno
Uživatel fóra

Příspěvekod dr.krtek » 19.05.2011 08:22

omlouvám se, je to ESP (stabilizační systém), jen jsem se opakovaně "upsal"
dr.krtek Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd SW (2010)
23000 km @ 6.9 l/100km

Příspěvekod snowko » 19.05.2011 08:25

Mal som rovnaky problem s KIA Vengou. Problem bol v cidle pod brzdovym pedalom. Pri brzdeni..ako si pisal, v kolone, niekde pri prudsom zabrzdeni na semafore sa kontrolka ESC rozsvietila aj na 10 minut a potom zhasla. Po vymene cidla problem ustupil, ale nie uplne. Uz sa mi stalo raz, ze sa kontrolka opat rozsvietila...ale len na par sekund.

dr.krtek píše:omlouvám se, je to ESP (stabilizační systém), jen jsem se opakovaně "upsal"
Obrázek
KIA Venga 1,6 CVVT TX
snowko Muž
Fanda vozů Kia

3. místo (2)

Kia Venga (2010)
209000 km @ 7.30 l/100km

Příspěvekod dr.krtek » 19.05.2011 08:30

a vyměnili ti to rovnou, nebo nejprve závadu diagnostikovali, lokalizovali? Mně totiž čidlo taky vyměnili (a myslím, že spojkové), do té doby to svítilo pořád, pak byl nějakou dobu klid a nyní to svítí právě v těch zminovaných situacích. S...mě, že získávám pocit, že to nechtějí moc řešit, že si snad vymějšlím
dr.krtek Muž
Uživatel fóra

Kia cee'd SW (2010)
23000 km @ 6.9 l/100km

Příspěvekod snowko » 19.05.2011 08:49

Tak na prvy krat to nebolo. Bol som s tym 3x v 3 roznych servisoch. Oni aj vedeli, co treba urobit...ale znamy zo servisu mi povedal, ze system oprav v garancii im neumoznuje vymenit cidlo, pokial to nevykazuje problem na diagnostike. Pokial to ukaze diagnostika, bez problemov to vymenia. Takze vymenili mi to, ale mal som toho viac na servisovanie a auto mali cely den v servise, tak asi sa to rozsvietilo pri testovani...to neviem.

dr.krtek píše:a vyměnili ti to rovnou, nebo nejprve závadu diagnostikovali, lokalizovali? Mně totiž čidlo taky vyměnili (a myslím, že spojkové), do té doby to svítilo pořád, pak byl nějakou dobu klid a nyní to svítí právě v těch zminovaných situacích. S...mě, že získávám pocit, že to nechtějí moc řešit, že si snad vymějšlím
Obrázek
KIA Venga 1,6 CVVT TX
snowko Muž
Fanda vozů Kia

3. místo (2)

Kia Venga (2010)
209000 km @ 7.30 l/100km

PředchozíDalší

Zpět na Elektronika