3 priestupky a preskúšanie

Diskuze o všem, co nelze zařadit do jiné sekce.
Discussion about everything what has not own section.

3 priestupky a preskúšanie

Příspěvekod ohen10 » 25.10.2010 10:51

nazdar, tak stala sa mi nepríjemná vec. mám tri priestupky a hrozí mi prípadne preskúšanie. Má niekto s týmto nejaké skúsenosti? ako sa to presne klasifikuje, resp ako to hodnotia? do včera som nevedel ani že to u nás platí... vtipná je, že za 10 rokov čo mám vodičák a dosť jazdím schytal tuším 5 pokút/priestupkov a to za tento rok už tri...budem vďačný za každú reakciu.
Btw, všetko to mám za rýchlosť :oops: keď ono to auto je trošku viac živšie :scooter: ale zase nebolo to nič prehnane prekročené!
Akustické vlny, šíriace sa zo zdroja v ľudskom hrdle, sa odrazia od bariéry geologického pôvodu so silou adekvátnou k pôvodnému impulzu. (Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva.)
ohen10 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2009)
152000 km @ 6.0 l/100km

• Finanční podpora Kia-Club.org
    CZ: Číslo účtu / kód banky: 2600362987/2010
    SK: Příkaz zadejte jako SEPA platbu (nikoliv jako platbu do zahraničí). Pro SEPA platbu je potřeba zadat číslo účtu ve formátu IBAN. IBAN: CZ9220100000002600362987 , BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

Re: 3 priestupky a preskúšanie

Příspěvekod mico » 25.10.2010 12:59

Osobne som našťastie takúto situáciu nezažil na vlastnej koži, ale legislatíva vraví toto:

§ 91 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

odsek 2 - Orgán Policajného zboru rozhodne o preskúšaní odbornej spôsobilosti podľa § 79 ods. 2 písm. a) a o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti a psychickej spôsobilosti, ak držiteľ vodičského oprávnenia v posledných dvanástich mesiacoch ako vodič motorového vozidla trikrát závažným spôsobom poruší pravidlá cestnej premávky, ktoré sú oznámené podľa § 108.
    odsek 6 - Orgán Policajného zboru, ktorý rozhodol o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti alebo psychickej spôsobilosti alebo o preskúšaní odbornej spôsobilosti, vždy určí lehotu na ich vykonanie.
    odsek 7 - Náklady spojené s preskúmaním zdravotnej spôsobilosti alebo psychickej spôsobilosti alebo s preskúšaním odbornej spôsobilosti uhrádza ten, kto je povinný podrobiť sa preskúmaniu zdravotnej spôsobilosti, psychickej spôsobilosti alebo preskúšaniu odbornej spôsobilosti.

Keďže sa tam píše, že orgán PZ "rozhodne" tak by to malo byť povinné a nemalo by to zostať na ľubovôli policajta. Pokiaľ policajti dodržiavajú svoj vlastný zákon,hrozba preskúšania by mala byť označená ako fakt. :cry:

Podľa toho podčiarknutého § 108 sa však prihliadnuc na odsek 2 oznamujú len rozhodnutia o vine za spáchaný priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ak sa uložil zákaz činnosti spočívajúci v zákaze vedenia motorového vozidla alebo bola uložená pokutu vo výške 100 eur a viac. :thu:

Takže neviem na koľko ťa za tie tri razy za posledných 12 mesiacov ohodnotili, ale ak si bol aspoň raz pod stovku, tak by preskúšanie nemalo byť aktuálne :drink:
mico Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Kia cee'd (2008)
101000 km @ 5.7 l/100km

Příspěvekod ohen10 » 25.10.2010 13:32

no poslednú som mal za 20, predtým 40 a predtým tuším tiež 20, max 40. čiže dohromady 80, resp 100 E.tak dúfam, že to bude v pohode...ako nebolo žiadne divoké, že v meste 100, na diaľnici 180...tak uvidím...ale chcel by som skôr postrehy od ľudí, čo majú nejakú skúsenosť, či už dobrú, alebo zlú.
Každopádne vďaka za názor :thu:
Akustické vlny, šíriace sa zo zdroja v ľudskom hrdle, sa odrazia od bariéry geologického pôvodu so silou adekvátnou k pôvodnému impulzu. (Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva.)
ohen10 Muž
Fanda vozů Kia
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Kia cee'd (2009)
152000 km @ 6.0 l/100km

Příspěvekod titanus » 25.10.2010 13:50

kamarata 3 krat stopli za rychlost ale posledny krat to dost prepiskol na dialnici a nemal na pokutu tak mu zobrali vodiciak...ked si to isiel vyriesit dostal rozhodnutie o preskusani...najhorsie natom je ze musel ist absolvovat preskusanie v adrese trvaleho bydliska co mu robi cca 250km :thd: preco, neviem no musel...

inak "zavazne porusenie predpisov" je nasledovne

§ 137
(1) Porušenie povinností ustanovených týmto zákonom sa považuje za porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.
(2) Porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom je
a) jazda pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky,
b) odmietnutie podrobiť sa vyšetreniu na zistenie požitia alkoholu alebo inej návykovej látky,
c) také porušenie pravidiel cestnej premávky, v ktorého dôsledku vznikne dopravná nehoda alebo nesplnenie si povinností účastníka dopravnej nehody alebo škodovej udalosti,
d) prekročenie rýchlosti jazdy vozidiel ustanovenej týmto zákonom alebo vyplývajúcej z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
e) jazda po požití lieku, ktorý môžu znížiť schopnosť vodiča bezpečne viesť vozidlo,
f) použitie vozidla, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť vozidla, najväčšia prípustná hmotnosť jazdnej súpravy, najväčšia prípustná celková hmotnosť prípojného vozidla alebo najväčšia prípustná hmotnosť pripadajúca na nápravy vozidla je prekročená,
g) prejazd cez križovatku na signál STOJ! dávaný policajtom alebo inou oprávnenou osobou, alebo vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
h) prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané,
i) nedanie prednosti v jazde,
j) neuposlúchnutie pokynu, výzvy alebo príkazu policajta v súvislosti s výkonom jeho oprávnení pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky,
k) jazda v protismernej časti cesty, ak si to nevyžaduje situácia v cestnej premávke,
l) neumožnenie bezpečného a plynulého prejazdu vozidlu s právom prednostnej jazdy,
m) vedenie vozidla bez tabuľky s evidenčným číslom alebo s tabuľkou s evidenčným číslom, ktorá nezodpovedá svojím vyhotovením a umiestnením na vozidle tomuto zákonu,
n) vedenie vozidla vyradeného z cestnej premávky alebo vozidla, ktoré nebolo schválené na prevádzku v cestnej premávke, alebo vozidla vyradeného z evidencie,
o) predchádzanie iného vozidla v mieste, kde je to zakázané,
p) vedenie motorového vozidla bez príslušného vodičského oprávnenia alebo počas zadržania vodičského preukazu; to neplatí, ak sa osoba učí viesť motorové vozidlo v autoškole, podrobuje sa skúške z vedenia motorového vozidla alebo má povolenú jazdu podľa § 70 ods. 3 a § 71 ods. 2,
q) porušenie povinnosti podľa § 3 ods. 3, § 4 ods. 3, § 9 ods. 2 alebo § 25 ods. 1 písm. g).

a podla osobnych skusenosti sa po novom sem zaraduje aj odtiahnutie vozidla :| lebo sa udajne jedna o donucovaci prostreidok na zistenie pachatela :shock:

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod mico » 25.10.2010 13:58

ohen10 píše:no poslednú som mal za 20, predtým 40 a predtým tuším tiež 20, max 40. čiže dohromady 80, resp 100 E.tak dúfam, že to bude v pohode...ako nebolo žiadne divoké, že v meste 100, na diaľnici 180...tak uvidím...ale chcel by som skôr postrehy od ľudí, čo majú nejakú skúsenosť, či už dobrú, alebo zlú.
Každopádne vďaka za názor :thu:

pohoda...len by som k tomu este tolko, ze tych sto eur sa mi nejavi ako uhrnna suma ;)
mico Muž
Uživatel fóra
Léta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členstvíLéta členství

Sponzor (1)

Kia cee'd (2008)
101000 km @ 5.7 l/100km

Příspěvekod mico » 25.10.2010 14:06

titanus píše:kamarata 3 krat stopli za rychlost ale posledny krat to dost prepiskol na dialnici a nemal na pokutu tak mu zobrali vodiciak...ked si to isiel vyriesit dostal rozhodnutie o preskusani...najhorsie natom je ze musel ist absolvovat preskusanie v adrese trvaleho bydliska co mu robi cca 250km :thd: preco, neviem no musel...

inak "zavazne porusenie predpisov" je nasledovne

§ 137
(1) Porušenie povinností ustanovených týmto zákonom sa považuje za porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.
(2) Porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom je
a) jazda pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky,
b) odmietnutie podrobiť sa vyšetreniu na zistenie požitia alkoholu alebo inej návykovej látky,
c) také porušenie pravidiel cestnej premávky, v ktorého dôsledku vznikne dopravná nehoda alebo nesplnenie si povinností účastníka dopravnej nehody alebo škodovej udalosti,
d) prekročenie rýchlosti jazdy vozidiel ustanovenej týmto zákonom alebo vyplývajúcej z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
e) jazda po požití lieku, ktorý môžu znížiť schopnosť vodiča bezpečne viesť vozidlo,
f) použitie vozidla, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť vozidla, najväčšia prípustná hmotnosť jazdnej súpravy, najväčšia prípustná celková hmotnosť prípojného vozidla alebo najväčšia prípustná hmotnosť pripadajúca na nápravy vozidla je prekročená,
g) prejazd cez križovatku na signál STOJ! dávaný policajtom alebo inou oprávnenou osobou, alebo vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,
h) prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané,
i) nedanie prednosti v jazde,
j) neuposlúchnutie pokynu, výzvy alebo príkazu policajta v súvislosti s výkonom jeho oprávnení pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky,
k) jazda v protismernej časti cesty, ak si to nevyžaduje situácia v cestnej premávke,
l) neumožnenie bezpečného a plynulého prejazdu vozidlu s právom prednostnej jazdy,
m) vedenie vozidla bez tabuľky s evidenčným číslom alebo s tabuľkou s evidenčným číslom, ktorá nezodpovedá svojím vyhotovením a umiestnením na vozidle tomuto zákonu,
n) vedenie vozidla vyradeného z cestnej premávky alebo vozidla, ktoré nebolo schválené na prevádzku v cestnej premávke, alebo vozidla vyradeného z evidencie,
o) predchádzanie iného vozidla v mieste, kde je to zakázané,
p) vedenie motorového vozidla bez príslušného vodičského oprávnenia alebo počas zadržania vodičského preukazu; to neplatí, ak sa osoba učí viesť motorové vozidlo v autoškole, podrobuje sa skúške z vedenia motorového vozidla alebo má povolenú jazdu podľa § 70 ods. 3 a § 71 ods. 2,
q) porušenie povinnosti podľa § 3 ods. 3, § 4 ods. 3, § 9 ods. 2 alebo § 25 ods. 1 písm. g).

a podla osobnych skusenosti sa po novom sem zaraduje aj odtiahnutie vozidla :| lebo sa udajne jedna o donucovaci prostreidok na zistenie pachatela :shock:

to je ale ina divocina, lebo odtiahnutie vozidla pri najlepsej voli nemozno povazovat za porusenie predpisov...ak to ma byt prostriedok na zistenie pachatela tak potom uz duplom neviem ako by sa to dalo obhajit... vozidlo si totiz po odtiahnuti pride vyzdvihnut majitel alebo opravnena osoba, ktora nemusi byt totozna s osobou, ktora porusila predpisy...vo vseobecnosti by sa dalo pri odtiahnuti hovorit skor o sankcii...tu vsak nevidim suvis s preskusanim lebo oznamuju a preskusanim sa "ocenia" len porusenia ohodnotene zhabanim vodicaku a pokutami vo vyske 100 a viac Ecok...

ale nebudem prekvapeny ak sa prax bude odlisovat od toho co sa pise v zakone :(
mico Muž
Uživatel fóra

Sponzor (1)

Kia cee'd (2008)
101000 km @ 5.7 l/100km

Příspěvekod titanus » 25.10.2010 14:34

ja len vychadzam z toho co mi bolo povedane ked mi asi cca pred rokom odtiahli auto spred prace lebo som mal zadne koleso na zltej ciare ;) s policajtom som sa dal doreci a vysvetlil mi to tak ako som napisal vyssie...kde je pravda som nepatral kedze jazdim +/- predpisovo a bol to moj prvy a zatial aj posledny priestupok pri ktorom som bol prichyteny pri cine :D a hoci jazdim len 6 rokov myslim ze tato vizitka nie je zla ;), ze ohen10 :tongue:

P.S. odtiahnutie vozidla je na zaklade porusenia predpisov a to hlavne nerespektovania zvyslich ci vodorvnych znaciek ako je zakaz statia, statie v zakrutach, na krizovatkach, prechodoch pre chodcov, pesie zony, vyhradene miesta atd...vsetko su to porusenia predpisov tudis pokutovatelne - papuca/odtah :yes: s tym problem nemam, drtiva vacsina znaciek ma svoj vyznam a opodstatnenie (cest vynimkam) a kto aj napriek tomu rozhodne porusit musi si byt vedomi nasledkov...mna len zamrzelo ze kvoli 35cm na zltej paske na mna niekto zavolal policajtov :thd: a tim neostavalo nic ine len ma odtiahnut :|

Winston Wolfe: Že tě někdo vychoval ještě neznamená, že jsi vychovaná.

Honey Bunny: Ale co dál? Chceš pracovat?
Pumpkin: Nikdy!
titanus Muž
Fanda vozů Kia

Mogul Safety Cup 2009 (1) 4. sraz Kia-Club.org (1) 6. sraz Kia-Club.org (1) Organizátor srazu (2)

Kia cee'd SW (2008)
63636 km @ 7.5 l/100km

Příspěvekod ohen10 » 25.10.2010 14:46

titanus píše:ja len vychadzam z toho co mi bolo povedane ked mi asi cca pred rokom odtiahli auto spred prace lebo som mal zadne koleso na zltej ciare ;) s policajtom som sa dal doreci a vysvetlil mi to tak ako som napisal vyssie...kde je pravda som nepatral kedze jazdim +/- predpisovo a bol to moj prvy a zatial aj posledny priestupok pri ktorom som bol prichyteny pri cine :D a hoci jazdim len 6 rokov myslim ze tato vizitka nie je zla ;), ze ohen10 :tongue:
:|

no je to pekná vizitka...ja som po šiestich rokoch nemal nič tuším:-) ani jeden priestupok, ale to je jedno...rozhodne nejazdím ako pirát, ale ani ako :oldman: no každopádne som poučený a do budúcna budem opatrnejší ;-)
ohen10 Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2009)
152000 km @ 6.0 l/100km

Příspěvekod ohen10 » 26.10.2010 13:05

hmmm, takže nikto s priamou skúsenosťou? alebo s potvrdenými informáciami? :help:
ohen10 Muž
Fanda vozů Kia

Kia cee'd (2009)
152000 km @ 6.0 l/100km

Zpět na Všeobecný pokec / General Discussion