od -drb- » 26.04.2010 15:56
Zvyknutí si na auto je opravdu zásadní při spotřebě.
Obecně nemám nijak velkou spotřebu, ale rozhodně mi trochu klesla v průběhu toho, ajk jsem se s autem sžíval, jak jsem čím dál lépe odhadoval, jak se auto zachová v určité rychlosti v zatáčce, jak moc či málo motor brzdí bez plynu atd.
Vidím to pak na silnicích, kdy jedu plynule, zatáčky projíždím rychlostí co nejbližší té, kterou jedu i rovinky (a přitom jsem ještě daleko od nějakých rizikových průjezdů) atd. Díky tomu používám naprosto minimálně brzdy. Místo toho více řadím, dobrzďuju motorem, přeřazuju na optimální otáčky na zrychlování či naopak udržování rychlosti atd.
Občas potkám někoho, kdo má pocit, že hrozně spěchá a musí mne předjet. A pak je to vždy tak, že za zatáčkou zrychlí, na konci rovinky vidím, jak brzdí, zpomalí, já ho v zatáčce dojedu téměř na kufr, on zase zrychlí, zase brzdí atd. Tak jedeme za sebou několik kilometrů, on hrozně spěchá, já jedu v klidu, ale průměrná rychlost nás obou je nakonec stejná. Rozdíl je ale výrazný ve spotřebě.
Nejezdím stylem Economy Run, navíc mám teď zhruba polovinu cest po městě (tedy přesněji po Praze, takže až příliš často trčím v koloně), zbytek jsou na stejno dálnice a okresky. Přesto mám spotřebu 7,2 (ceed, 1.4 CVVT, najeto 17000). Pokud jedu delší trasu mimo město, není problém to udržet pod 6,5 ve dvou dospělých + dítě a s plným kufrem, přitom je to svižná, ale hlavně plynulá jízda, žádný klobouk za volantem a vajíčka na sedačce.